Vjera Meditacije Prorok Elizej i žena iz Šunama 2 Kr 4,8-17
Meditacije Vjera

Prorok Elizej i žena iz Šunama 2 Kr 4,8-17

Jednoga je dana Elizej prolazio kroza Šunam. A živjela ondje ugledna žena i ona ga pozva k stolu. Odonda, kad god prolazaše onuda, uvratio bi se k njoj na jelo. Ona reče svome mužu: »Evo, znam i vidim da je svet onaj čovjek Božji što prolazi ovuda. Načinimo mu sobicu na krovu, stavimo mu ondje postelju, stol, stolicu i svjetiljku: kad dođe k nama, povući će se onamo.« Jednoga dana dođe on onamo, povuče se u gornju sobu i počinu ondje. Reče zatim svome momku Gehaziju: »Pozovi tu Šunamku!« On je pozva te ona stade preda nj. I još mu reče: »Kaži joj: ‘Lijepo se brineš za nas. Što možemo učiniti za te? Treba li reći riječ za te kralju ili vojskovođi?’« Ali ona odgovori: »Ja živim usred svoga naroda.« On nastavi: »Dakle, što da učinimo za nju?« Gehazi odgovori: »Eto, nema sina, a muž joj je vremešan.« A on reče: »Pozovi je!« Pozva je, a ona stade kod ulaza. »Dogodine u ovo doba«, reče joj, »zagrlit ćeš sina u naručju.« A ona reče: »Ne, gospodaru moj, ne varaj službenice svoje!« Ali je žena doista zatrudnjela i rodila je sina druge godine u ono doba, kako joj je rekao Elizej.

 Priča iz 2. Knjige o kraljevima nam govori o providnosnoj brizi Boga za njegove svete i o potrebi vjere u životu svakog od nas, bez obzira na našu materijalnu situaciju ( Rim 1,17, Heb 11,6, Rim 14,23). Priča nas uči i o tome kako vjera dolazi po slušanju Božije riječi (Rim 10,17).

Ugledna žena iz Šunama pokazuje veliko poštovanje u vidu gostoprimstvu prema proroku i Božijoj riječi kojoj on služi. Ona prepoznaje da je proroku potrebna podrška i uvjeti da bih imao svoj prostor u kome će biti sa Gospodinom.

Elizej prepoznaje njenu brigu ali njegova zahvalnost ne ostaje samo na riječima već on to želi izraziti i djelom, u njenom životu. On je pita i tim pitanjem je ohrabruje. Elizej takođe angažuje i svog slugu i time mu ukazuje povjerenje svoje proročke službe. Sluga je pažljiv i primećuje najveću potrebu žene i njene obitelji – da ima potomstvo. Proroštvo se ispunjava i ona rađa sina godinu dana kasnije kako je Elizej rekao. U daljem nastavku priče saznajemo da dječak umire no Elizej ga vraća u život – i vraća ga njegovoj majci.

 Pouke priče o Elizeju i uglednoj ženi iz Šunama

 Bog vidi vjeru žene, blagosivlja je i nagrađuje. Očigledno je da žena prepoznaje što je to potrebno učiniti da bi se riječ Božija širila i živjela.

Ljudi često ne dobijaju zahvalnost i ohrabrenje za svoju službu. Niti mi osobno iskazujemo svoje poštovanje za njihov rad. Potrebno je to poštovanje izraziti riječima, riječima koje se čuju i koje ohrabruju. Otići i izraziti zahvalnost i to riječima – mami, tati, prijatelju, učitelju, župniku, kapelanu, susjedu….Za to moramo osluškivati i obratiti pažnju na tanane puteve kojima se Gospodin služi u službi naših bližnjih. U odsustvu ovakve podrške, u iskušenju smo da se obeshrabrimo i pomislimo kako niko na nas ne misli. A znamo da naša služba ne ostaje neopažena od Svevišnjeg (2 Tim 2,8). Služenjem Kristu (1Sol 2,1, 1 Kor 10,31, Kol 3,17, 1 Pet 4, 11) – služimo bližnjem.

Naš život je dar od Boga i u njemu vidimo bezbroj Božjih blagoslova a najveći od njih je život viječni, život sa našim Gospodinom. Ne treba smalaksati u danima očekivanja Božijeg odgovora u našem životu. Biti strpljiv i vjeran (1 Kor 15,57, Otk 22,12). Elizej je pomogao ženi iz Šunama da shvati tu stvarnost.A Isus to potvrđuje riječima:
Tko prima proroka jer je prorok, primit će plaću proročku (Mt 10,37-42).

Izvor: bible.org

Slika: pixabay

Ivan Dodig

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.