Vjera Papa govori Propovijed u sv. Marti 1.09.2015.
Papa govori Vjera

Propovijed u sv. Marti 1.09.2015.

epa04559132 Pope Francis arrives to lead the Canonization Mass of Joseph Vaz at Galle Face Green in Colombo, Sri Lanka, 14 January 2015. The Vatican announced on 17 September 2014 that Joseph Vaz, 'the Apostle of Sri Lanka' would be declared a saint during Pope Francis' visit in January 2015. Pope Francis is visiting Sri Lanka and the Philippines from 12 to 19 of January 2015. EPA/ETTORE FERRARI

Uzajamnim tješenjem dobrim riječima i djelima, a ne beskorisnim brbljanjem, među kršćanima treba snažiti nadu u konačni susret s Kristom – istaknuo je Sveti Otac tijekom propovijedi na jutrošnjoj svetoj misi u kapeli Doma Sveta Marta.

Sigurna se vjera u konačni susret s Isusom – jača od sumnje i toliko čvrsta da svakodnevno raduje – ne učvršćuje glasnim i neozbiljnim brbljarijama, nego „utjehom“ koju kršćani razmjenjuju u Isusu. Papa se osvrnuo na ponašanje prve kršćanske zajednice u Solunu, opisnog u Pavlovoj poslanici. Bila je nemirna, toliko da se propitivala, pa i samog je Apostola pitala „kako“ i „kada“ će se vratiti Krist, što će biti s mrtvima, a ipak joj je bilo potrebno reći: „Tko ne radi, neka ne jede“ – podsjetio je Papa.

Sveti Pavao, primijetio je Sveti Otac, tvrdi da će Dan Gospodnji stići iznenada kao kradljivac, ali također dodaje da će Isus doći i donijeti spasenje onomu tko u Njega vjeruje, te zaključuje: „Tješite se uzajamno!“ O tomu valja govoriti: a pitam vas: „govorimo li mi o tome da će Gospodin doći, da ćemo ga sresti? Ili pak govorimo o drugim stvarima, o teologijama, o crkvenim stvarima, o svećenicima, časnim sestrama, monsinjorima, o svemu tome? Je li ta naša nada na utjehu? ‘Tješite se uzajamno’: tješite se u zajednici. Govori li se u našim zajednicama, u našim župama o tomu kako iščekujemo Gospodina koji dolazi? Ili se brblja o bilo čemu kako bismo ubijali vrijeme da nam ne bude dosadno?“ – pitao je papa Franjo.

U pripjevnom smo psalmu ponavljali: „Vjerujem da ću uživati dobrotu Gospodnju u zemlji živih“. „A jesi li siguran da ćeš uživati dobrotu Gospodnju?“ Job je primjeran uzor, jer je unatoč svojim nedaćama bio siguran: „Znam da je Bog živ i vidjet ću ga, vidjet ću ga svojim očima“.“ Istina je, Bog će doći suditi, to gledamo kad idemo u Sisktinsku kapelu, prizor Posljednjega suda je istina. Mislimo li također da će Bog doći da me nađe, da ga vidim svojim očima, da ga zagrlim i zauvijek budem s njim? To je nada za koju apostol Pavao veli da je svojim životom drugima tumačimo, da svjedočimo tu nadu. Ovo je prava utjeha, ovo je istinska sigurnost: „Siguran sam da ću uživati dobrotu Gospodnju“ – istaknuo je Sveti Otac.

Kao sveti Pavao prvim kršćanima, tako i papa Franjo isti savjet ponavlja članovima današnje Crkve: „Uzajamno se tješite dobrim djelima i pomažite jedni drugima. Tako ćemo ići naprijed“. Molimo Gospodina ovu milost: da se razvija sjeme nade koje je posijao u naše srce, da raste sve do konačnoga susreta s Njim. „Siguran sam da ću vidjeti Gospodina. ‘Siguran sam da Gospodin živi’. ‘Siguran sam da će me naći’: to je obzor našega života. Molimo tu milost od Gospodina i jedni druge na ovom putu tješimo dobrim djelima i riječima – potaknuo je papa Franjo.

Priredio: Siniša Tumbas Loketić

Preuzeto: Radio Vatikan

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.