Ljepota Propovijed pape Franje na blagdan Muke Gospodnje
Papa govori Vjera

Propovijed pape Franje na blagdan Muke Gospodnje

Isus ulazi u Jeruzalem, a mnoštvo mu kliče – kazao je papa Franjo za vrijeme misnog slavlja na blagdan Cvijetnice, podsjećajući tisuće vjernika koji su se okupili na Trgu svetog Petra u Vatikanu na događaj koji je temelj današnje liturgije i iz kojeg proizlazi pomućena radost koja ostavlja gorak i bolan okus nakon čitanja o muci. U tom se slavlju isprepliću događaji radosti i patnje, pogrešaka i uspjeha koji čine dio svakodnevnog života Isusovih učenika, jer uspijeva otkriti osjećaje i proturječnosti koji danas često pripadaju nama koji smo sposobni voljeti i mrziti;  žrtvovati se i “oprati ruke”, biti vjerni, ali i izdati.

U evanđelju se jasno vidi da je za neke radost koju je Isus izazvao, razlog smetnje i razdražljivosti – rekao je Papa i nastavio – Isus ulazi u grad okružen svojim ljudima, pjesmama i klicanjem. Možemo zamisliti da je to klicanje svih onih grešnika kojima je oprošteno, koji su izliječeni, koji su bili odbačeni, koji su doživjeli Njegovo suosjećanje, koje je dotaknuo i kojima je vratio dostojanstvo i nadu.

To je radosno klicanje neugodno i skandalozno za one koji se smatraju pravednima i vjernima zakonu i obrednim pravilima – rekao je Sveti Otac i dodao – Nepodnošljiva je to radost onima koji su postali neosjetljivi na bol, patnju i bijedu drugih; neizdrživa radost onima koji su zaboravili na mnoge primljene prilike. Teško je razumjeti radost i slavlje Božjeg milosrđa onima koji pokušavaju opravdati sami sebe! Teško je podijeliti tu radost onima koji se pouzdaju samo u vlastitu snagu i osjećaju se nadmoćnijima od drugih!

Tako se rađa urlik koji viče: “Raspni ga!” – rekao je papa Franjo i naglasio – Nije to spontani vapaj, nego oholi krik koji se oblikuje prezirom, klevetom, izazivanjem lažnih svjedočanstava; glas onih koji manipuliraju stvarnošću i stvaraju svoje verzije kako bi iskoristiti druge; vika beskrupuloznih koji nastoje ojačati svoj glas, a uništiti glasove drugih. To je urlik samodostatnosti i oholosti koji bez problema viče: “Raspni ga, raspni ga!” I na kraju ušutkava nadu i ljubav, uspavljuje solidarnost, gasi ideale i ljude čini neosjetljivima.

Suočeni sa svim tim glasovima koji urlaju, najbolji je protuotrov gledati u Kristov križ i prihvatiti objašnjenje koje se nalazi u njegovom posljednjem vapaju – rekao je Papa i napomenuo – Krist je umro iskazujući svoju ljubav prema svima nama.  Njegovim smo križem spašeni da se u nikom ne ugasi radost evanđelja; da nitko ne ostane daleko od milosrdnog Očeva pogleda. Gledati križ znači preispitivati svoje prioritete, izbore i djela; raspravljati o vlastitoj osjetljivosti prema onima koji su u teškoćama.

Danas se na biskupijskoj razini slavi 33. Svjetski dan mladih, te je Papa iskoristio priliku da se na poseban način obrati mladima. Dragi mladi, radost koju Isus potiče u vama, za neke je smetnja i neugoda, jer radosnim mladim ljudima teško je manipulirati – istaknuo je Sveti Otac i upozorio – Ali, danas postoji mogućnost i trećeg krika: “Rekoše mu neki farizeji što su bili među narodom: Učitelju, zabrani to svojim učenicima! On odgovori: Kažem vam, ako oni ušute, kamenje će vikati.”

Ušutkati mlade je napast koja je uvijek postojala – rekao je papa Franjo i primijetio – Mnogo je načina kako se može mlade ušutkati, umrtviti i uspavati kako ne bi stvarali buku, postavljali pitanja i raspravljali; kako se ne bi uključivali i kako bi njihovi snovi postali fantazije. Na ovu nedjelju Muke Gospodnje, slaveći Svjetski dan mladih, poslušajte Isusov odgovor farizejima svih vremena: „Ako oni ušute, kamenje će vikati!“

Dragi mladi, odlučite hoćete li klicati „Hosana!“ ili ćete vikati „Raspni ga!” Odlučite hoćete li šutjeti – pozvao je na kraju Papa i zaključio – Ako drugi šute, ako mi stari i odgovorni šutimo, ako svijet šuti i gubi radost, hoćete li vikati? Molim vas, odlučite se prije nego što kamenje počne vikati.

Izvor: radiovatican.va

Foto:

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.