Vjera Meditacije Promjene
Meditacije Vjera

Promjene

Promjene … Cijeli život težimo ka njima. Uvijek smo nečim nezadovoljni i želimo to promijeniti. Međutim, često se dešava da ne znamo odakle krenuti, što činiti. Ali, osjećamo se nezadovoljno, osjećamo da nešto trebamo učiniti.

Prije svega, trebamo uvidjeti da promjena nema bez suradnje sa Bogom i naše čvrste želje. Puno treba moliti. On zna što nam treba i ako je ono što tražimo ispravno i dobro za nas – dobit ćemo. On nam govori kroz druge ljude, različite situacije, Sveto pismo. Na taj način nam daje putokaze.

Mijenjajmo se nabolje i u svom odnosu prema drugima. Budimo uz siromašne, potrebne. Ta promjena, uz češće posjećivanje i pomaganje siromašnima, učinit će naše srce i dušu veselim. Osjećat ćemo se bolje. Svaki čin pomaganja, darovanja čini nas sretnim. Nećemo dovesti do promjena samo u svom, nego i u još nečijem životu.

Promijenimo i svoj odnos prema bračnom drugu ili osobi sa kojom smo u vezi. Budimo otvoreniji, iskreniji, pristupačniji. Nisu uvijek drugi krivi za probleme. Pođimo prvo od sebe, a kad mi postanemo bolji, onda imamo „pravo“ druge kritizirati i savjetovati da se promjene na bolje. No, niko nije savršen, zato ne očekujmo da sve može biti idealno. Stvarajmo kompromise, prilagođavajmo se, razgovarajmo, dogovarajmo se, u dvoje nađimo rješenja za sve.

Prijatelji su također bitni dio našega života. I u tom segmentu života važe ista „pravila“ kao i za ljubav. Mijenjajmo sebe da bismo bili bolji prijatelji, ali imamo prava i usmjeravati prijatelje na prave vrijednosti, pravi put, ukazivati na pogriješke. U svim segmentima života, cijeli život se oblikujemo, mijenjamo. Držimo uz sebe malo prijatelja, ako smatramo da su oni kvalitetniji od većeg društva. Nije bitan kvantitet, nego kvalitet. Pa, i dragi kamen, dijamant se brusi ne bi li se došlo do srži, onog najvrijednijeg komada. Tako i u prijateljstvu. Cijeli život se mijenjamo, sazrijevamo, shvatamo da nam neke osobe ne odgovaraju. One će „otpasti“, ali će u srži ostati one najvrijednije, biseri, dijamanti.

Dopustimo Gospodinu da nas vodi, budimo u kontaktu i suradnji sa Njim, dozvolimo Mu da nas On oblikuje; mijenjajmo sebe na bolje, budimo tolerantniji i dragim osobama ukazujmo na pogriješke. Iskoristimo ovaj Advent da Mu „pripravimo put, poravnamo staze“. Pripremajmo se već sada za susret sa Njim, živeći pravedno. Prilike za promjene imamo svaki dan – odlasci na mise, zornice, vjeronauk, molitva, učinit će naše duše plemenitijim. I tako se cijeli život borimo sa sobom ne bi li kada dospemo u Kraljevstvo Božje Bog u rukama držao dragi kamen koji sjaji veličanstvenim sjajem i naziva se našim imenom.

Piše: Jelena Pinter

Photo: pixabay.com

Jelena Pinter

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.