Vjera Crkva Pročelnik Zbora za bogoštovlje potiče svećenike da slave misu ‘ad orientem’
Crkva Vjera

Pročelnik Zbora za bogoštovlje potiče svećenike da slave misu ‘ad orientem’

Pročelnik Zbora za bogoštovlje i sakramentalnu stegu pozvao je svećenike da slave misu okrenuti prema liturgijskome istoku. U intervjuu za francuski katolički časopis Famille Chrétienne, kardinal Robert Sarah je napomenuo kako Drugi vatikanski sabor nije obvezao svećenike da slave misu okrenuti licem prema narodu. Ta liturgijska orijentacija je „mogućnost, ali nije obveza“.

Napomenuo je da čitači i slušatelji trebaju biti okrenuti jedni prema drugima tijekom službe riječi. „Ali čim se dođe do trenutka kad se obraća Bogu – od darovne molitve nadalje – od temeljne je važnosti da svećenik i vjernici zajedno budu usmjereni prema istoku. To točno odgovara onome što su saborski oci željeli“ – naglasio je kardinal Sarah, a prenio Catholic Herald.

Kardinal je k tome odbacio ideju da su svećenici koji slave misu okrenuti prema istoku „okrenuli leđa vjernicima“ ili da su na neki način njima „suprotstavljeni“. Umjesto toga, ispravno poimanje jest da su „svi okrenuti u istome smjeru: prema Gospodinu koji dolazi“.

Zajedničko je liturgijsko usmjerenje „legitimno i u skladu sa slovom i duhom [Drugog vatikanskog] sabora“ – kazao je. „Kao pročelnik Zbora za bogoštovlje i sakramentalnu stegu, želim podsjetiti da je slavlje versus orientem odobreno u rubrikama, koje određuju vremena kad se celebrant treba okrenuti prema narodu. Stoga nije potrebno imati posebnu dozvolu kako bi se slavilo okrenuti Gospodinu“.

Kardinal Sarah je k tome prošle godine za L’Osservatore Romano napisao članak u kojem napominje da je „u cijelosti prikladno, tijekom pokorničkog čina, pjevanja Slave, Euharistijske molitve da se svi, svećenik i vjernici, zajedno okrenu prema istoku, tako da izraze svoju nakanu sudjelovanja u djelu štovanja i otkupljenja koje je postigao Krist“. Kardinal je dodao da se slavljenje mise ad orientem može „uvesti u katedralama, gdje liturgijski život mora biti primjeran“.

Izvor: radiovatican.va

Foto: www.onepeterfive.com

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.