Vjera Meditacije Prioriteti
Meditacije Vjera

Prioriteti

Svatko od nas ima određene prioritete u svom životu. U zavisnosti od godina, zrelosti, utjecaja okoline – oni se mijenjaju.

Mladima je prioritet uglavnom zabava. Što više izlaziti, družiti se, putovati, uživati. Često su škola, fakultet negdje pozadi. Mnogi se znaju šaliti: „Tko je stavio u isto vremensko razdoblje školu i mladost?!“ Da, dešava se da svoje obveze vezane za obrazovanje zanemarujemo zbog zabave, a dešava se i obratno – da nemamo vremena zabaviti se, družiti se zbog učenja, školovanja. Treba naći mjeru, napraviti raspored aktivnosti, njega se pridržavati i sigurno će biti lakše.

Isto tako i posao. Vrlo često „jurimo“ karijere, želimo što više zaraditi, obezbediti si dobar život na zemlji. Usled toga zanemarujemo vjeru, Boga, druge oko sebe, prijatelje, obitelj. Postajemo skoro uvijek nedostupni, previše zauzeti, oholi, nadmeni.

Kada imamo obitelj ne znamo na koju ćemo stranu prije. Treba obaviti tjednu kupovinu, platiti račune, pospremiti kuću, odmoriti i malo uživati sa djecom, ali i svašta nešto popraviti po kući. Uslijed takve utrke sa vremenom zaboravimo sa djecom porazgovarati, poigrati se, izvjesti ih u park. Zaboravimo prijatelje posjetiti.

No, sve što sam navela ne uključuje Boga. Gdje je tu Bog? Naš Otac koji nam je sve to i darovao – mogućnost za školovanje, ali i zabavu; dobro zaposlenje da bismo pristojno živjeli; dobru obitelj; iskrene prijatelje; zdravlje; mogućnost da drugima pomognemo; da odemo na misu. Često uslijed sve te životne gužve zaboravljamo na Njega …

Radimo, ali ne previše. Ne skupljajmo blaga na zemlji, već za nebesa; ne za kruh propadljivi, već za kruh koji daje vječni život. Ne zanemarujmo zbog rada ni druge, ni Boga. Isto tako ne zanemarujmo ni obitelj zbog posla u kući. Svi jedva čekamo vikend da se odmorimo, a onda shvatimo da imamo toliko toga poraditi po kući. I na kraju svi oko nas ispaštaju – djeca, prijatelji, partner. Pa i Bog …

Nađimo vremena za sve, napravimo raspored aktivnosti i pridržavajmo ga se. Mladi mogu naći vremena i za zabavu i za učenje; posao ne treba da nam bude sve na svijetu; čuvajmo svoju obitelj, djecu, partnere, prijatelje – oni će uvijek biti negdje uz nas i za njih uvijek treba da pronađemo vremena; pomozimo i onima u nevolji – izdvojmo vrijeme da posetimo i pomognemo potrebnima – siromašnima, starima, nemoćnima, bolesnima. No, iznad svega nađimo vremena za Boga – za molitvu, odlazak na misu, čitanje Božje Riječi. Kvalitetno provedimo svoje slobodno vrijeme – uz Boga i drage osobe. Ne jurimo za novcem, propadljivim stvarima, već za ljubavlju. Bog neka nam bude na prvom mjestu i uz Njega ćemo sve postići, dobiti ono što nam je potrebno. Materijalne stvari nam neće biti od koristi kasnije, već čista duša – za nebesa.

 Jelena Pinter

Jelena Pinter

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.