Vjera Papa govori Primiti pričest znači primiti živoga Krista
Papa govori

Primiti pričest znači primiti živoga Krista

Foto: Vatican News

Papa Franjo u današnjem podnevnom nagovoru prije molitve Angelusa komentirao je evanđeoski odlomak u kojem Isus upozorava: “Ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi!” Sveti Otac nakon Anđeoskog pozdravljenja pozvao na molitvu za stanovništvo indijske savezne države Kerale koju su pogodile teške poplave

Važno je ići na svetu misu i pričešćivati se jer primiti pričest znači primiti živoga Krista koji nas preobražava iznutra i pripravlja za nebo – istaknuo je papa Franjo za vrijeme današnjeg podnevnog nagovora na Trgu svetog Petra u Vatikanu komentirajući evanđeoski odlomak 20. nedjelje kroz liturgijsku godinu. Sveti je Otac napomenuo da se Isus u današnjem evanđelju predstavlja kao kruh živi koji je s neba sišao dodajući: „Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje – za život svijeta“ (Iv 6,51).

Papa je kazao da je taj odlomak odlučujuć i da izaziva reakciju kod slušatelja: „Kako nam ovaj može dati tijelo svoje za jelo?“ (r. 52). Kad znak razlomljenoga kruha dovede do njegova istinskog značenja, odnosno do sebedarja sve do žrtve, nastaje nesporazum, čak i odbacivanje Onoga kojeg su netom prije htjeli nositi u trijumfu – rekao je Sveti Otac i dodao – Sjetimo se da se Isus morao skriti jer nije htio da ga zakralje.

“Ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi!”

Papa Franjo je zatim uputio na Isusove riječi njegovim slušateljima: „Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi!“ (r. 53). Sveti je Otac objasnio kako riječi „tijelo“ i „krv“ u biblijskom jeziku izražavaju konkretno čovještvo. Ljudi i sami učenici shvaćaju kako ih Isus poziva da uđu u zajedništvo s njim, da ga „blaguju“, njegovo čovještvo, kako bi s njim dijelili dar života za svijet. To je nešto potpuno drugačije od trijumfa i iluzija uspjeha – napomenuo je Papa.

Taj nam se kruh života, sakrament tijela i krvi Kristove, daruje besplatno na euharistijskom stolu – rekao je papa Franjo i nastavio – Euharistija nas oblikuje tako da više ne živimo samo sebi, nego za Gospodina te za našu braću i sestre. Radost i vječnost života ovise o našoj sposobnosti da evanđeosku ljubav koju primamo u euharistiji učinimo plodonosnom.

Isus danas svakom pojedinom od nas ponavlja: „Ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi!“ (r. 53) – kazao je Sveti Otac – Nije tu riječ o materijalnoj hrani, nego o živom kruhu koji daje život, koji priopćuje sâm Božji život. Kad idemo na pričest, primamo sâm Božji život. Kako bismo imali taj život, trebamo se hraniti evanđeljem i ljubavlju prema našoj braći i sestrama – istaknuo je papa Franjo.

Pričest nam pomaže potpuno se uskladiti s Kristom

Suočeni s Isusovim pozivom da se hranimo njegovim tijelom i njegovom krvlju, mogli bismo osjetiti potrebu da poput Isusovih slušatelja iz današnjeg evanđelja raspravljamo i da se odupiremo – napomenuo je Papa i nastavio – To se događa kad nam teško pada uskladiti svoje postojanje s Isusovim postojanjem, djelovati u skladu s njegovim kriterijima, a ne onima svijeta. Blagujući to tijelo, možemo se potpuno uskladiti s Kristom, s njegovim osjećajima i ponašanjem – zaključio je Sveti Otac.

Molitva za stanovnike Kerale

Papa Franjo se nakon Angelusa spomenuo stanovništva indijske savezne države Kerale koju su u posljednjih nekoliko dana pogodile teške poplave koje su mjesne vlasti nazvale najgorima u 100 godina. U poplavama je stradalo najmanje 200 osoba, brojne su osobe raseljene, a materijalna je šteta velika. Neka toj našoj braći i sestrama ne manjka naše solidarnosti kao i konkretne pomoći međunarodne zajednice – kazao je Sveti Otac, izrazivši svoju blizinu Crkvi u Kerali koja se nalazi na prvoj crti kako bi pomogla stanovništvu. Molimo zajedno za one koji su izgubili život i za sve one koji su pogođeni tom velikom katastrofom – rekao je Papa te je na kraju pozdravio skupinu mladih Ukrajinaca, potičući ih da budu djelatnici mira i pomirenja.

Izvor: radiovatican.va (Luka Ilić – Vatikan)

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.