Vjera Crkva Prije 25 godina objavljena je enciklika Veritatis splendor
Crkva

Prije 25 godina objavljena je enciklika Veritatis splendor

Povodom 25. obljetnice enciklike svetoga Ivana Pavla II. ‘Veritatis splendor’, nadbiskup Rino Fisichella, predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije, osvrnuo se na glavne vidike tog dokumenta

Prošlo je 25 godina od objavljivanja enciklike svetoga Ivana Pavla II. „Veritatis splendor“, posvećene svim biskupima Katoličke Crkve, u kojoj se razmatraju bitni problemi moralnoga nauka Crkve. Osim toga, iznose se razlozi za moralni nauk utemeljen na Svetom pismu i na živoj apostolskoj tradiciji. Današnji se čovjek iznova treba okrenuti prema Kristu – stoji u dokumentu – da od Njega dobije odgovor o tome što je dobro i o tome što je zlo.

Nadbiskup Rino Fisichella, predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije, osvrnuo se povodom te obljetnice u razgovoru za Vatican News na glavne vidike enciklike te, među ostalim, istaknuo da nema nikakvog razloga za prigovore nauku pape Franje u svjetlu prethodnoga učiteljstva. ‘Veritatis splendor“, enciklika Ivana Pavla II., u promijenjenom kulturalnom kontekstu obilježenom sekularizmom, a time i snažnim filozofskim relativizmom, predstavlja bitne točke koje se pozivaju na kršćanski nauk – kazao je nadbiskup.

Na pitanje što papa sveti Ivan Pavao II. podrazumijeva kada govori o nepromjenjivim istinama, o univerzalnim moralnim pravilima, nadbiskup je kazao da je istina, za kršćane, prije svega živa Riječ koju nam je Gospodin ostavio. Nemojmo zaboraviti Isusa koji kaže: „Ja sam put, istina život“ – napomenuo je nadbiskup te objasnio – Dimenzija istine stoga otvara za osobni susret; to je istina Evanđelja, Istina koju predstavlja Isus Krist. Cijeli sadržaj koji je Isus želio prenijeti svojim učenicima, i koji od apostola dolazi do nas, sve je to istina koja se sve više otvara za otkrivanje otajstva koje je objavljeno.

Postoje temeljne točke koje ostaju poput smjerokaza u dogmatskom i moralnom poučavanju Crkve – primijetio je predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije. To su čimbenici koji ostaju nepromijenjeni. Naravno, – dodao je – Sve to zahtijeva potom, kako se napominje i u enciklici ‘Veritatis splendor’, važno tumačenje teologa. Nepromjenjiva norma temelji se na istini Evanđelja.

Osvrnuvši se potom na dinamizam istinā koje su čvrsto povezane s tradicijom, nadbiskup Fisichella je kazao da Katolička Crkva ne može prihvatiti zamisao o istini koja je zatvorena u sebe. Istina se po svojoj naravi poziva na vjernost i na slobodu. Istina će vas osloboditi – istaknuo je. Istina koja se sve više otvara, istina je koja daje da svaki vjernik, svaki čovjek otkrije dublju istinu. Ali, to zahtijeva i vjernost. Veza između vjernosti i istine, tipična je veza biblijskoga shvaćanja istine – napomenuo je nadbiskup.

Na novinarovu primjedbu da neki dijelovi Crkve kritiziraju papu Franju zbog toga što se, po njihovu mišljenju, udaljuje od katoličkoga nauka, i podsjećaju upravo na encikliku ‘Veritatis splendor“, nadbiskup Fisichella je upozorio da ne valja rabiti Učiteljstvo kako bi se istaknula protivnost u razvoju nauka. Kada ga se instrumentalizira, bojim se da tada ne postoji želja za otkrivanjem istine, ali i da nema ni vjernosti tradiciji Crkve. Mislim da nema nikakvog razloga za protivljenje učiteljstvu pape Franje u svjetlu prethodnoga učiteljstva. Naprotiv, valja istaknuti kontinuitet u razvoju. Osim toga, mislim da je važno također pozorno pročitati cijelo učiteljstvo pape Franje, a ne samo neki dokument; mozaik je sastavljen od skupa kamenčića, a ne samo od jednoga – primijetio je nadbiskup Fisichella.

Gledajući cjelokupno učiteljstvo pape Franje, nadbiskup je istaknuo veliku otvorenost u djelu evangelizacije. Mislim da važni čimbenici nužno trebaju biti susret s osobom Isusa Krista, te stalni navještaj koji Crkva treba činiti, a na koji su pozvani pastiri kako bi išli u susret svima. To je zamisao Crkve na izlasku, te tako i sposobnosti – kako je istaknuto u apostolskoj pobudnici ‘Evangelii Gaudium’ – da hodi uz našeg suvremenika kako bi ga shvatila, kako bi doista razumjela zahtjeve, a katkada možda i učinila korak unatrag. Ta se dimenzija stoga očituje zajedno s potrebom milosrđa. Jubilej je milosrđa bio konkretni znak toga kako papa Franjo utvrđuje i usmjerava svoje papinstvo – istaknuo je na kraju nadbiskup Fisichella.

Izvor: (Vatican News – aa)

Foto: Korazym.org

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.