Vjera Meditacije Prijatelji
Meditacije Vjera

Prijatelji

„Prijatelj je onaj koji zna sve o tebi i pored toga te još uvijek cijeni.“ Elbert Hubbard

„Pravi se prijatelji u nevolji poznaju.“ Ezop

„Prijatelj ljubi u svako vrijeme, a u nevolji i bratom postaje.“ (Izr 17,17)

„Jedna ruža mi može biti vrt… Jedan prijatelj mi može biti cijeli svijet.“ Leo Buscaglia

Ovo su samo neke misli koje govore o prijateljima i prijateljstvu. Za mene vrijedi ona: Prijatelj je dar od Boga. No, koliko mi poštivamo i koliko njegujemo ljubav prema prijateljima? U današnjem svijetu je to veoma teško. Teško je shvatiti istinska prijateljstva. Na ulicama čujem kako prijatelji jedno drugom govore neke ružne riječi, ponižavaju jedni druge. Mislim da nitko od nas ne bi volio imati takve prijatelje. Koliko ste puta rekli svom prijatelju da ga volite? Sigurno jako malo. Ono čarobno “Volim te“ ne trebamo govoriti svojim simpatijama ili roditeljima već i svojim prijateljima. Čim u sebi osjetiti neku nelagodu i sramite se to reći prijatelju to je loš znak. Ne volite dovoljno svog prijatelja da mu to kažete. Nije nikakav grijeh reći da ga voliš, on  će to shvatiti kao prijateljsku ljubav. Te čarobne riječi vam mogu uljepšati dan. Pokušajte reći „volim te“ prijatelju, možda će vas neozbiljno shvatiti, ali mu objasnite situaciju.

Velika većina nas ne želi svoje probleme podjeliti sa nekim, ali za to su tu prijatelji. Kad vam je god teško, obratite se osobi koja ja uvijek tu za vas, koja vas voli i poštiva. Vjerujete mi, bića vam lakše. Jednako tako i vi trebate biti otvoreni za vaše prijatelje, podjelite sa njima svoju sreću i nevolju. Ako je netko pravi prijatelj on će vas prihvatiti onakvim kakvi  zaista jeste, neće imati nikave predrasude.

Često se postavlja pitanje: Postoje li i je li mogu opstati muško – ženska prijateljstva? Naravno da mogu. Čak što više, živim ih. Katkad je neke stvari povjeriti prijatelju nego prijateljici. Ovakva prijateljstva je teško održati. Kada na ulici vidite kako momak i cura idu zajedno sigurno pomislite da su u vezi, ali u većini slučajeva nije tako. Ovo znam iz iskustva… Prijatelj, bio muško ili žensko ima svoje zanimljive teme o kojima možete razgovarati. Na vama je da izaberete.

Bilo kako bilo, prijateljstvo je nešto najljepše na svijetu. Mogućnost da netko ima prijatelja je najveće bogatstvo koje treba čuvati i njegovati. Budite pravi prijatelji, u teškim trenucima pružite prijatelju podršku, budite uvijek uz njega. No, postoji još jedva stvar. U svako svoje prijateljstvo uključite Boga, On će vas voditi svojim stazama, nikada nećete zalutati u neke mračne ulice koje ne vode nikamo. J Radujte se svakom trenutku provedenim sa prijateljom, uživajte, družite se. Nemojte biti tužni ako imate jednog prijatelje. Ako je taj prijatelj onaj pravi onda ste vi bogatiji od nekog tko ima više prijatelja, a nijedan nije onaj istinski. I ne zaboravite, prijatelju možete reći sve, on je tu da vas sasluša, da vam da neki savjet, da vas utješi, da sa vama šuti u teškim trenucima. Svakog dana prije spavanja zahvalite Bogu za svoje prijatelje. Svakoga dana molite za prijatelja. I ne zaboravite one čarobne riječi. Prijatelju, volim te. J

MOLITVA ZA PRIJATELJA

Prikazujem ti, Gospodine, svoga prijatelja (……). Želim da ga obasja tvoje svjetlo. Daj mu jasnoću tvoje Riječi, da te poželi, da te ustrajno traži i nađe. Molim te da se otvara tvojoj milosti, da čuje tvoje pozive i da ima snage odazvati se. Vodi ga na njegovom životnom putu, da uvijek zna da nije sam. Molim te da mu budeš blizu. Meni pomozi da mu budem pravi prijatelj. Oslobodi me želje da upravljam, gospodarim i potrebe da budem u pravu. Pomozi mi da svom prijatelju mogu pokazati bliskost i dobrotu kakvu ti pokazuješ meni. Oče naš….

Piše: Larisa Skenderović

Izvor: Zvonik

Foto: Thích

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.