Vjera Jubilej milosrđa Prekrasna projekcija na zidu bazilike sv. Petra
Jubilej milosrđa Vjera

Prekrasna projekcija na zidu bazilike sv. Petra

Otvaranje Godine milosrđa kulminiralo je sinoć na Trgu sv. Petra kada se prednji dio najveće katoličke bazilike na nekoliko sati pretvorio u platno ispunjeno ljepotama Božjeg stvaranja, ali i onime što ga ugrožava.

Projekt nazvan ‘Fiat Lux’ postavljen je u suradnji s Grupom Svjetske banke te nekoliko nevladinih i humanitarnih organizacija s ciljem da se ispriča “vizualna priča o međuovisnosti ljudi, života na Zemlji i planeta”. Projekcija je uspostavljena u isto vrijeme kada se u Parizu održava Klimatski summit ili COP 21.

Organizatori su objavili kako ovime žele obrazovati i inspirirati “promjene vezane uz klimatsku krizu među ljudima različitih generacija, kulture, jezika, religije i klase”.

Također istaknuto je kako su “teme klimatskih promjena, ljudskog dostojanstva i živih bića” koje se pojavljuju u Papinoj enciklici ‘Laudato Si’ glavna inspiracija za ovu instalaciju.

Projekcija je na jednom mjestu okupila brojne poznate i priznate fotografe i režisere poput Joela Sartorea iz časopisa National Geographic.

Nadbiskup Rino Fisichella, predsjednik Pontifikalnog vijeća za novu evangelizaciju, rekao je kako je namjena instalacije “prezentirati ljepotu stvorenog”.

Unatoč tome projekt je izazvao podijeljeno mišljenje među brojnim komentatorima. Tako neki smatraju kako projekcija nije primjerena za baziliku sv. Petra s obzirom na sakralni značaj tog prostora, napominjući kako su određene osobe koje sudjeluju u projektu radile slične instalacije koje su uključivale New age simboliku.

Drugi pak ističu ljepotu samog događaja i univerzalne poruke iskazane tijekom projekcije koje ne proturječe onome što Crkva i Božja riječ naučavaju.

Izvor: bitno.net

Foto: ilpost.it

Siniša Tumbas Loketić

Rođen u Subotici 10. ožujka 1987. godine. Kršten je u župi Isusova uskrsnuća u rodnom gradu. Nakon srednje Politehničke škole u Subotici upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Za đakona je zaređen u Subotici 5. listopada 2014. godine, a za svećenika 6. travnja 2015. zaredio ga je mons. Ivan Penzeš. Obavljao je dužnost župnog vikara u Novom Sadu do svibnja 2016. god. od kada preuzima dužnost upravitelja župe Presvetog Trojstva u Selenči. Tokom godinu i pol dana boravka u Novom Sadu gdje je bio kapelan, uređuje emisiju za mlade "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Jedan je od osnivača i urednika katoličke internet stranice www.svjetlo-vjere.com. Dužnost glavnog urednika katoličkog lista "Zvonik" preuzima 6. studenoga 2016. godine, a uređuje ga do travnja 2018. godine kada glavnim urednikom biva imenovan vlč. Vinko Cvijin.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.