Vjera Jubilej milosrđa Predstavljeni detalji i inicijative za Jubilej milosrđa
Jubilej milosrđa Vjera

Predstavljeni detalji i inicijative za Jubilej milosrđa

Nadbiskup Rino Fisichella, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije, predstavio je danas u Tiskovnom uredu Svete Stolice glavne događaje i inicijative vezane uz početak Jubileja milosrđa. Milosrđe je temelj života Crkve; ništa u njezinom naviještanju i svjedočenju ne može biti lišeno milosrđa – podsjetio je mons. Fisichella na riječi Svetoga Oca iz bule Misericordiae vultus.

Kao neke od najvažnijih informacija za hodočasnike tijekom Svete godine, mons. Fisichella je istaknuo da je 1. prosinca u ulici Via della Conciliazione na broju 7 otvoren informacijski centar za hodočasnike, gdje se mogu pronaći sve informacije o rasporedu događaja, prijaviti se za prolazak kroz Sveta vrata i podignuti besplatne ulaznice koje su potrebne za sudjelovanje na brojnim slavljima za vrijeme Jubileja. Hodočasnici će u centru također moći podignuti jedini autentični i službeni testimonium, odnosno potvrdu da su sudjelovali na Jubileju u Rimu. Ured će biti otvoren svaki dan od 7:30 do 16:30.

Za hodočasnike će također biti osigurane zdravstvene usluge. Kod četiri Papinske bazilike bit će postavljena stanica za prvu pomoć, a za medicinsku skrb će biti zaduženi članove Malteškog reda. Dodatni medicinski centar bit će postavljen kod Anđeoske tvrđave, a u Bolnici Svetoga Duha uskoro će se otvoriti novi odjel za hitnu pomoć.

Za gluhe i slijepe bit će osigurani posebni materijali i osoblje, uključujući posebno postavljene ispovjedaonice u Bazilici sv. Petra i drugim crkvama. Svečano otvaranje Svetih vrata Vatikanske bazilike započet će u 9:30 na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca, a u nedjelju 13. prosinca će prvi put u povijesti svetih godina sveta vrata biti otvorena u katedralama diljem svijeta. Mjesni biskupi će pritom moći dati papinski blagoslov svim prisutnim vjernicima.

Izvanredna sveta godina bit će iskustvo milosrđa, kako bi svaka osoba intimnije osjetila Božju ljubav, koji poput Oca sve prima i nikoga ne isključuje – rekao je nadbiskup Fisichella, dodajući: Bit će to prigodno vrijeme za čitavu Crkvu da se podsjeti kako je milosrđe bit njezina navještaja svijetu i da za svakog vjernika postane sredstvo Božje nježnosti. Više informacija o Svetoj godini može se pronaći na službenoj web-stranici.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @REUTERS

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.