Duhovno štivo Prečica – kamo vodi?!
Duhovno štivo

Prečica – kamo vodi?!

Mi slabi i grešni ljudi često pomislimo – Kamo dalje, što učiniti, koji je naš naredni korak …?! Strah i sumnja odvlače nas od Božje providnosti, od pouzdanja u Njega, od Njegove ljubavi i milosrđa.

A On sam nam je toliko puta pokazao kako nam je vjeran. Znakovi potkraj puta na našem životnom putu postoje. Božje upute, savjeti. Pitanje je – vidimo li ih? Jesu li ti znakovi obrasli korovom, polomljeni, srušeni, na nama nepoznatom jeziku; smeta li nam sunce kad gledamo u njih, ili ih jednostavno zanemarujemo?!

Mudraci s Istoka pratili su zvijezdu do mjesta gdje se rodio Isus. Ivan Krstitelj savjetovao je da pripravimo put Gospodinu i poravnamo mu staze. Na našem putu ima mnogo trnja, korova, kamenja. To je sastavni dio naših života. Spotičemo se, padamo, ali i ustajemo. Jer On je uvijek tu da nam pruži ruku i pridigne nas. “Anđelima će svojim zapovjediti za tebe i na rukama će te nositi da se gdje nogom ne spotakneš o kamen” (Mt 4,6). I Njegov križni put bio je težak. Pun  uspona, kamenja, spoticanja, padanja, krvi i znoja. No, izdržao je. Isto tako i On nas hrabri da se odvažimo i budemo jaki. “Nisam li ti zapovjedio? Budi jak i odvažan. Ne boj se i ne strahuj, jer kamo god pođeš, s tobom je Gospod, Bog tvoj” (Još 1,9). Naše pouzdanje i vjera trebali bi biti ovakvi – “Pa da i dolinom sjene smrti prolazim, zla se bojati neću, jer ti si sa mnom. Tvoja šiba i štap tvoj, oni me tješe” (Ps 23,4).

Ako je On Put, Istina i Život, ako nam je On najbolji putokaz do vječnosti, zašto izabiremo prečice? Uvijek negdje žurimo, nestrpljivi smo. Trčimo kroz prečice po travi, trnju, korovu, kamenju. Prijete nam zmije i druge opasnosti. Spotičemo se, padamo, ozljeđujemo se. I koji nam je cilj? Zaobilaziti svoj put, put koji nam je pripravio Gospodin … Bježimo od svojih križeva. Od nekih osoba, situacija, problema. Prečica nije rješenje. Ona ne vodi našim putem. A Isus je “Put, Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni” (Iv 14,6). S toga – “Prepusti Gospodinu putove svoje i on će sve voditi” (Ps 37,5). Najljepše je uz Njega jer – “Pokazat ćeš mi stazu života, ispuniti me radošću lica svoga” (Dj 2,28).

Piše: Jelena Pinter

Photo: www.pixabay.com

Jelena Pinter

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.