Duhovno štivo Prečica – kamo vodi?!
Duhovno štivo

Prečica – kamo vodi?!

Mi slabi i grešni ljudi često pomislimo – Kamo dalje, što učiniti, koji je naš naredni korak …?! Strah i sumnja odvlače nas od Božje providnosti, od pouzdanja u Njega, od Njegove ljubavi i milosrđa.

A On sam nam je toliko puta pokazao kako nam je vjeran. Znakovi potkraj puta na našem životnom putu postoje. Božje upute, savjeti. Pitanje je – vidimo li ih? Jesu li ti znakovi obrasli korovom, polomljeni, srušeni, na nama nepoznatom jeziku; smeta li nam sunce kad gledamo u njih, ili ih jednostavno zanemarujemo?!

Mudraci s Istoka pratili su zvijezdu do mjesta gdje se rodio Isus. Ivan Krstitelj savjetovao je da pripravimo put Gospodinu i poravnamo mu staze. Na našem putu ima mnogo trnja, korova, kamenja. To je sastavni dio naših života. Spotičemo se, padamo, ali i ustajemo. Jer On je uvijek tu da nam pruži ruku i pridigne nas. “Anđelima će svojim zapovjediti za tebe i na rukama će te nositi da se gdje nogom ne spotakneš o kamen” (Mt 4,6). I Njegov križni put bio je težak. Pun  uspona, kamenja, spoticanja, padanja, krvi i znoja. No, izdržao je. Isto tako i On nas hrabri da se odvažimo i budemo jaki. “Nisam li ti zapovjedio? Budi jak i odvažan. Ne boj se i ne strahuj, jer kamo god pođeš, s tobom je Gospod, Bog tvoj” (Još 1,9). Naše pouzdanje i vjera trebali bi biti ovakvi – “Pa da i dolinom sjene smrti prolazim, zla se bojati neću, jer ti si sa mnom. Tvoja šiba i štap tvoj, oni me tješe” (Ps 23,4).

Ako je On Put, Istina i Život, ako nam je On najbolji putokaz do vječnosti, zašto izabiremo prečice? Uvijek negdje žurimo, nestrpljivi smo. Trčimo kroz prečice po travi, trnju, korovu, kamenju. Prijete nam zmije i druge opasnosti. Spotičemo se, padamo, ozljeđujemo se. I koji nam je cilj? Zaobilaziti svoj put, put koji nam je pripravio Gospodin … Bježimo od svojih križeva. Od nekih osoba, situacija, problema. Prečica nije rješenje. Ona ne vodi našim putem. A Isus je “Put, Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni” (Iv 14,6). S toga – “Prepusti Gospodinu putove svoje i on će sve voditi” (Ps 37,5). Najljepše je uz Njega jer – “Pokazat ćeš mi stazu života, ispuniti me radošću lica svoga” (Dj 2,28).

Piše: Jelena Pinter

Photo: www.pixabay.com

Jelena Pinter

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.