Kultura Poziv na Književnu večer uoči Dužijance 2017.
Kultura

Poziv na Književnu večer uoči Dužijance 2017.

KATOLIČKO DRUŠTVO ,,IVAN ANTUNOVIĆ“

Subotica

poziva Vas na Književnu večer uoči Dužijance 2017.

koja će biti posvećena

životu i djelu dr. Josipa Andrića

Četvrtak, 10. kolovoza 2017. u 19 sati

HKC „Bunjevačko kolo“

Preradovićeva 4

Priređivanje književne večeri su pomogli:

Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice

Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama

Grad Subotica

Hrvatski Caritas

Josip Andrić (Bukin, 14. III. 1894. – Zagreb, 7. XII. 1967.) bio je pripovjedač, publicist, glazbenik i jezikoslovac. Školovao se u Bukinu, Moroviću, a u Slavonskoj Požegi  maturirao je u gimnaziji i privatno učio glazbu. Studij prava pohađao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao. Studij trgovine i glazbenu izobrazbu nastavio je u Pragu, a skolastičku filozofiju i slavistiku izučavao je u Innsbrucku.

Od 1921. do 1946. glavni je urednik katoličke nakladničke kuće Hrvatsko književno društvo sv. Jeronima u Zagrebu. Bio je pokretač i urednik nekoliko glasila, zbornika i kalendara katoličke provenijencije. Autor je pjesama, pripovjedaka i romana tematski vezanih uz folklornu građu Hrvata u Bačkoj i Srijemu. Napisao je nekoliko proznih djela, putopisa i životopisa, a pisao je i o gospodarskim temama.

Cijeloga se života bavio glazbom na melografskom, kritičarskom, glazbeno-publicističkom i skladateljskom području. Skladao je za tamburaški orkestar te za različite komorne i orkestralne sastave. Najpoznatija njegova skladba je opera Dužijanca, prema vlastitu libretu.

Sudjelovao je u podizanju oltara bl. Nikoli Taveliću u Jeruzalemu, a sudjelovao je i na Svjetskoj izložbi katoličkoga tiska u Vatikanu 1936.

Bio je član mnogobrojnih kulturnih društava i ustanova te suosnivač i predsjednik Društva bačkih Hrvata u Zagrebu. Papa Pavao VI. odlikovao ga je 1964. godine za književni i organizacijski rad.

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.