Vjera Jubilej milosrđa Potvrditi nezamjenjivu ulogu žene u obitelji i na poslu
Jubilej milosrđa Vjera

Potvrditi nezamjenjivu ulogu žene u obitelji i na poslu

Potrebno je potvrditi nezamjenjivu ulogu žene u obitelji i odgoju djece, kao i bitan doprinos žena na poslu u izgradnji gospodarskih struktura i ljudski bogatijih politika – istaknuo je papa Franjo u poruci, koju je potpisao kardinal Parolin, poslanoj povodom međunarodnoga simpozija u organizaciji Papinskog vijeća za laike, na temu „Žene i posao“.

Sveti je Otac pozvao da se prepoznaju „konkretni prijedlozi i pozitivni modeli kako uskladiti poslovne obveze s obiteljskim potrebama“ u okviru svakodnevne podijeljenosti između obiteljskog života i rada na poslu. Skup je otvorio kardinal Stanisław Ryłko, predsjednik Papinskog vijeća za laike.

Danas valja na dvostruk način priznati ulogu žene u javnome životu: u izgradnji bogatijih ljudskih struktura i u obiteljskome životu, u radu za dobro same obitelji i za odgoj djece – stoji u priopćenju Vijeća za laike. Cilj simpozija – napominje se – također je analizirati i razmotriti rješenja za ili-ili situacije s kojima se žene danas često suočavaju i predložiti inovativna i-i rješenja koja će omogućiti usklađivanje poslovnih i obiteljskih obveza.

Razmotrit će se razni prijedlozi za realnije vrjednovanje rada žena, koji nadvladavaju još uvijek aktualne diskriminacije – poput kažnjavanja majčinstva. Razmišljat će se, osim toga, o tome kako osvijetliti nezamjenjiv doprinos ženskog genija čovječanstvu, kako u rastu svakog pojedinca, tako i u izgradnji društva.

Ovim simpozijem – stoji u priopćenju – Papinsko vijeće za laike želi proslaviti dvadesetu obljetnicu objave Pisma ženama pape Ivana Pavla II., u kojem im je izrazio veliku zahvalnost te istaknuo kako Crkva cijeni njihove profesionalne aktivnosti. Njima se i izričito obraća, kad kaže: „Hvala ti, ženo-radnice… za nezamjenjiv doprinos… u izgradnji gospodarskih struktura i ljudski bogatijih politika“. Simpozij će se također suočiti s pitanjem rodne teorije i njezinim problemima.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @OSS_ROM

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.