Vjera Crkva Posveta novog temišvarskog biskupa
Crkva

Posveta novog temišvarskog biskupa

U katedrali Sv. Đorđa u Temišvaru, na blagdan Preobraženja Gospodinova, 6. augusta, beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar nazočio je svečanom ustoličenju novoimenovanog biskupa Temišvara. Taj je dan posebno izabran jer je 6. augusta 1736. u Temišvaru bio položen kamen temeljac za izgradnju katedralne crkve.

Svečano misno slavlje predvodio je odlazeći biskup Temišvara mons. Martin Roos, uz koncelebraciju Georgea Jakubinyja, nadbiskupa i metropolita u Bukureštu i nadbiskupa iz Alba Iulije.

Događaju su nazočili mons. Miguel Maury Buendia, apostolski nuncij u Rumunjskoj i Republici Moldaviji, veleposlanik Balazs Babel, mons. Kalocsa-Kecskemét, nadbiskup i metropolita, mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Csaba Ternyák, nadbiskup Egera, mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolita beogradski, kao i oko četrdeset katoličkih, zapadnog i istočnog obreda, te luteranskih, reformatskih biskupa i gotovo dvije stotine svećenika iz Mađarske, Njemačke, Srbije, Hrvatske, Ukrajine, Republike Moldavije i Rumunjske.

Na početku misnog slavlja mons. Martin Roos, odlazeći biskup, u svom uvodnom govoru naglasio je da je biskupsko posvećenje u svakoj biskupiji izvanredan događaj za cijeli Božji narod, a zatim uputio molbu: »Bože, Natpastiru crkvenih glava, izlij svoj blagoslov i milost za dovršetak onoga što danas započe na slavu naše temišvarske katedrale…«

Novoimenovani buskup Pál József Csaba rođen je u županiji Harghita Csíkcsomortánban 3. decembra 1955. godine. Srednjoškolsko obrazovanje završio je u školi Cantor u Alba Iuliji, gdje i teološki studij na teološkom fakultetu. 21. juna 1981. biskup Antal Jakab zaredio ga je za svećenika. Radio je četiri godine u biskupiji Targu Mures u Transilvaniji, ali je zbog nedostatka svećenika otišao u Banat.

Nakon predstavljanja pročitana je papinska bula na tri jezika.

Sveto misno slavlje nastavljeno je misnim čitanjima, a novi je biskup odabrao Evanđelje koje je dio Isusove molitve velikog svećenika, odakle je izabrao moto: »Držite ih u svoje ime« (Ivan 17, 11).

U svojoj propovijedi odlazeći biskup Martin Roos istaknuo je kako je posveta važan i odlučujući događaj u životu biskupije, budući da je biskup glavni učitelj, glavni svećenik i poglavar biskupije. Njegova je zadaća da pase stado Kristovo, ujedini Božji narod u vjeri i posveti svećeničku službu. Da biste to učinili, potrebno je imati dostatnu kondiciju, budnost i marljivost. U ovaj novi mandat papa Franjo je poslao Józsefa Pála iz Resicabánye u Temišvar i posvetio ga u ovoj službi kao biskupa. Današnja prisutnost mnogih svećenika biskupije ukazuje da će mu pomoći u njegovom radu.

Potom je uslijedio obred uvođenja novog biskupa, polaganjem ruku prisutnih biskupa, stavljanjem prstena, mitre i potom pastirskog štapa, nakon čega je novi biskup zauzeo svoje mjesto u biskupskoj stolici. Sveta je misa nastavljena euharistijom za koju su mladi biskupije prinijeli darove. Po završetku pričesti prisutnima se obratio novoimenovani biskup Temišvara:

»Izabravši kao biskupski moto Isusovu molitvu velikog svećenika, ističem kako je to molitva u kojoj Isus, kada to kaže, ne misli na sebe, nego na svoje učenike, čovječanstvo. U Njegovo ime znači raditi u Njegovom duhu, u Njegovoj duši. Želi nam to istaknuti da bismo se s tim upoznali i stvorili takav odnos, jer to je Njegov cilj, to je Njegov pravac: jedinstvo u različitosti.«

Izvor i foto: kc.org.rs, (kmc)

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.