Vjera Crkva Posveta novog temišvarskog biskupa
Crkva

Posveta novog temišvarskog biskupa

U katedrali Sv. Đorđa u Temišvaru, na blagdan Preobraženja Gospodinova, 6. augusta, beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar nazočio je svečanom ustoličenju novoimenovanog biskupa Temišvara. Taj je dan posebno izabran jer je 6. augusta 1736. u Temišvaru bio položen kamen temeljac za izgradnju katedralne crkve.

Svečano misno slavlje predvodio je odlazeći biskup Temišvara mons. Martin Roos, uz koncelebraciju Georgea Jakubinyja, nadbiskupa i metropolita u Bukureštu i nadbiskupa iz Alba Iulije.

Događaju su nazočili mons. Miguel Maury Buendia, apostolski nuncij u Rumunjskoj i Republici Moldaviji, veleposlanik Balazs Babel, mons. Kalocsa-Kecskemét, nadbiskup i metropolita, mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Csaba Ternyák, nadbiskup Egera, mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolita beogradski, kao i oko četrdeset katoličkih, zapadnog i istočnog obreda, te luteranskih, reformatskih biskupa i gotovo dvije stotine svećenika iz Mađarske, Njemačke, Srbije, Hrvatske, Ukrajine, Republike Moldavije i Rumunjske.

Na početku misnog slavlja mons. Martin Roos, odlazeći biskup, u svom uvodnom govoru naglasio je da je biskupsko posvećenje u svakoj biskupiji izvanredan događaj za cijeli Božji narod, a zatim uputio molbu: »Bože, Natpastiru crkvenih glava, izlij svoj blagoslov i milost za dovršetak onoga što danas započe na slavu naše temišvarske katedrale…«

Novoimenovani buskup Pál József Csaba rođen je u županiji Harghita Csíkcsomortánban 3. decembra 1955. godine. Srednjoškolsko obrazovanje završio je u školi Cantor u Alba Iuliji, gdje i teološki studij na teološkom fakultetu. 21. juna 1981. biskup Antal Jakab zaredio ga je za svećenika. Radio je četiri godine u biskupiji Targu Mures u Transilvaniji, ali je zbog nedostatka svećenika otišao u Banat.

Nakon predstavljanja pročitana je papinska bula na tri jezika.

Sveto misno slavlje nastavljeno je misnim čitanjima, a novi je biskup odabrao Evanđelje koje je dio Isusove molitve velikog svećenika, odakle je izabrao moto: »Držite ih u svoje ime« (Ivan 17, 11).

U svojoj propovijedi odlazeći biskup Martin Roos istaknuo je kako je posveta važan i odlučujući događaj u životu biskupije, budući da je biskup glavni učitelj, glavni svećenik i poglavar biskupije. Njegova je zadaća da pase stado Kristovo, ujedini Božji narod u vjeri i posveti svećeničku službu. Da biste to učinili, potrebno je imati dostatnu kondiciju, budnost i marljivost. U ovaj novi mandat papa Franjo je poslao Józsefa Pála iz Resicabánye u Temišvar i posvetio ga u ovoj službi kao biskupa. Današnja prisutnost mnogih svećenika biskupije ukazuje da će mu pomoći u njegovom radu.

Potom je uslijedio obred uvođenja novog biskupa, polaganjem ruku prisutnih biskupa, stavljanjem prstena, mitre i potom pastirskog štapa, nakon čega je novi biskup zauzeo svoje mjesto u biskupskoj stolici. Sveta je misa nastavljena euharistijom za koju su mladi biskupije prinijeli darove. Po završetku pričesti prisutnima se obratio novoimenovani biskup Temišvara:

»Izabravši kao biskupski moto Isusovu molitvu velikog svećenika, ističem kako je to molitva u kojoj Isus, kada to kaže, ne misli na sebe, nego na svoje učenike, čovječanstvo. U Njegovo ime znači raditi u Njegovom duhu, u Njegovoj duši. Želi nam to istaknuti da bismo se s tim upoznali i stvorili takav odnos, jer to je Njegov cilj, to je Njegov pravac: jedinstvo u različitosti.«

Izvor i foto: kc.org.rs, (kmc)

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.