Karmel Iz života Karmelskog Reda Posjet opatiji Heiligenkreuz
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Posjet opatiji Heiligenkreuz

Trojica naših bogoslova koji ovo ljeto pohađaju tečaj njemačkog jezika u Beču, posjetili su s austrijskom provincijalom o. Robertom cistercitsku opatiju Heiligenkreuz.

Opatija Heiligenkreuz (Opatija Svetog Križa) je cistercitski samostan u mjestu Heiligenkreuz u južnom dijelu Bečke šume (Wienerwald), osnovan 1131. godine. Iako su ju opljačkali Osmanlije u 17. stoljeću, te unatoč tome što su cistercite progonili nacisti (1938.-1945.), nikad nije bila uništena ili raspuštena. Na teološkom institutu, koji u ovoj opatiji postoji još od 1802. godine, studira najveći broj svećeničkih kandidata na čitavom njemačkom govornom području. Od 2007. godine ima razinu studija papinskog prava, i od tada nosi ime pape Benedikta XVI. (Hochschule Benedikt XVI.). Misao Benedikta XVI. na ovom studiju ima posebno mjesto, a sam papa posjetio je opatiju i studij 2007. godine. Danas opatija broji 97 monaha.

Opatiju smo posjetili na dan kada cisterciti slave svetkovinu sv. Bernarda, pa je cijeli naš posjet imao svečaniji ton. Imali smo prigodu razgledati opatiju i sudjelovati s monasima na Večernjoj molitvi Crkve, koju uvijek mole na latinskom jeziku, svakodnevno pjevajući gregorijanski koral. To je bio zaista najbogatiji trenutak našeg izleta.

Nakon molitve susreli smo se s opatom Maximilianom Heimom te smo se pridružili monasima za bratskim stolom. Tu smo svjedočili posebnosti monaškog života: obroci se svakodnevno blaguju u šutnji, uz slušanje čitanja iz Svetog Pisma, Pravila ili duhovnog štiva.

Izvor: karmel.hr

Tagovi

Siniša Tumbas Loketić

Rođen u Subotici 10. ožujka 1987. godine. Kršten je u župi Isusova uskrsnuća u rodnom gradu. Nakon srednje Politehničke škole u Subotici upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Za đakona je zaređen u Subotici 5. listopada 2014. godine, a za svećenika 6. travnja 2015. zaredio ga je mons. Ivan Penzeš. Obavljao je dužnost župnog vikara u Novom Sadu do svibnja 2016. god. od kada preuzima dužnost upravitelja župe Presvetog Trojstva u Selenči. Tokom godinu i pol dana boravka u Novom Sadu gdje je bio kapelan, uređuje emisiju za mlade "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Jedan je od osnivača i urednika katoličke internet stranice www.svjetlo-vjere.com. Dužnost glavnog urednika katoličkog lista "Zvonik" preuzima 6. studenoga 2016. godine, a uređuje ga do travnja 2018. godine kada glavnim urednikom biva imenovan vlč. Vinko Cvijin.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.