Vjera Crkva Poruka Konferencije europskih crkvi za Dan Europe
Crkva Vjera

Poruka Konferencije europskih crkvi za Dan Europe

Sučeljavajući se sa sve oštrijim unutarnjim sukobima te velikim valom selilaca, Europa mora stalno otkrivati svoj identitet, a on je ostvarenje mira, demokracije i poštovanja ljudskih prava – stoji u poruci Konferencije europskih crkvi (Kek) za Dan Europe koji se slavi 9. svibnja. „Slaviti vrijednosti koje nas ujedinjuju sve“, naslov je poruke, kako prenosi agencija Sir, koju ove godine upućuju kontinentalne Crkve.

Europske države izbjegavaju svoju moralnu i zakonsku obvezu

Mnogovrsni se izazovi isprepliću i propituju europski projekt i njegov odnos s globalnom zajednicom – stoji u poruci. Iznutra i izvan Europe pojavljuju se nasilje i sukobi. Nastavlja se kriza u prihvatu izbjeglica, ne nalazi se rješenje, a države ne udovoljavaju svojoj moralnoj i pravnoj obvezi da štite sve potrebite. Kriza je zahvatila gospodarski i politički život u Europi. Posljedice produžene svjetske ekonomske krize, te sve oštrije isticanje nacionalnih interesa u Europskoj uniji stvaraju nestabilnost – stoji u poruci.

Crkva treba biti proročki glas

Skori referendum u Ujedinjenom Kraljevstvu može preobličiti Europsku uniju i odnose među njezinim članicama. Sve je izrazitiji euroskepticizam, a s njim i novi oblici nacionalizma. U tim kritičnim situacijama, Crkva ima biti glas proročke nade, pomažući Europi da ponovo otkrije svoj projekt i identitet. Blagostanje se i napredak Europe mogu postići unaprjeđenjem mirovnoga procesa u Europskoj uniji i u susjednim državama Afrike i Bliskoga istoka – istaknuo je otac Heikki Huttunen, glavni tajnih Konferencije europskih crkvi.

Obrana zajedničkih vrijednosti europskih ustanova

Europska unija je utemeljenja na poštovanju ljudskoga dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i ljudskih prava. Pozvani smo zajedno braniti te zajedničke vrijednosti koje su pridonijele utemeljenju europskih političkih ustanova. Konferencija europskih crkvi ističe da Crkve, civilno društvo i političke ustanove mogu pridonijeti izgradnji mira i jedinstva na dobrobit Europe i ljudskoga roda – stoji u zaključku poruke.

Izvor: radiovatican.va

Foto: slideplayer.com

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.