Vjera Papa govori ‘Podjele uništavaju Crkvu, a nečastivi se trudi napasti sam korijen jedinstva, euharistijsko slavlje’
Papa govori Vjera

‘Podjele uništavaju Crkvu, a nečastivi se trudi napasti sam korijen jedinstva, euharistijsko slavlje’

Podjele uništavaju Crkvu, a nečastivi se trudi napasti sam korijen jedinstva, euharistijsko slavlje – rekao je Papa Franjo tijekom jutrošnje mise u Domu svete Marte, na spomen-dan Imena Marijina.

Komentirajući današnji odlomak poslanice Svetog Pavla Korinćanima, u kojoj apostol prekorava korintsku zajednicu zbog podjela i svađa (1 Kor 11,17-26.33), Papa Franjo je istaknuo kako „vrag ima dva moćna oružja u uništavanju Crkve, a to su podjele i novac“. Tako je od samog početka: „ideološke i teološke podjele ranjavale su Crkvu. Vrag sije ljubomore, ambicije, ideje – sve kako bi razdvajao! Ili pak sije pohlepu“. I kao poslije rata „sve je uništeno. A vrag odlazi zadovoljan. A mi, naivni, nasjedamo na njegovu igru“. „Rat podjela je prljavi rat – ponavlja Papa – poput terorizma“, terorizam ogovaranja u zajednicama, terorizam jezika što ubija, „baca bombu i uništava“.

“Podjele u Crkvi ne dopuštaju Kraljevstvu Božjem da raste, upozorava Papa, ne dopuštaju da se Gospodin pokaže takav kakav jest. Podjele čine da se vidi jedna strana, ili druga koja je protiv ove… Uvijek protiv! Nema ulja jedinstva, melema jedinstva. A đavao nastavlja, ne staje na zajednici, već ide baš u korijen kršćanskog jedinstva. I to se dogodilo tu u gradu Korintu i Korinćanima. Pavao ih kori jer su podjele stigle do korijena jedinstva – do euharistijskog slavlja“.

Korinćani se dijele na bogate i siromašne upravo tijekom euharistijskog slavlja. Isus – naglašava Papa – moli Oca za jedinstvo, ali vrag pokušava uništiti baš jedinstvo.  “Tražim od vas – nastavlja Papa – da učinite sve što je moguće kako ne bi uništili Crkvu podjelama, bile one ideološke, plod pohlepe ili ambicije, ili pak ljubomore. I iznad svega, molite i čuvajte izvor, korijen jedinstva Crkve, Tijela Kristova, čiju žrtvu svakoga dana slavimo u Euharistiji”.

Sveti Pavao govori o podjelama među Korinćanima, prije 2000 godina, no Pavao bi to isto mogao reći i danas, svima nama, današnjoj Crkvi, ponavlja Papa Franjo zamišljajući Pavlov prijekor: “Braćo u ovome vas ne mogu pohvaliti, jer se ne okupljate zbog dobra, već zbog onog što je lošije.”

Crkva, zajednica, ako je okupljena iz krivih razloga, čini veliku štetu, i koristeći teške riječi, Sveti Otac upozorava kako se tada u euharistijskom slavlju onečišćuje Tijelo Kristovo. “Pavao sam govori, u drugom tekstu: ‘tko nedostojno jede i pije Tijelo i Krv Kristovu, jede i pije svoju osudu’. Molimo Gospodina za jedinstvo Crkve, da ne bude podjela. I za jedinstvo u korijenu Crkve, a to je Kristova žrtva koju svakoga dana slavimo.”, zaključio je Papa.

Euharistiji je nazočio i mons. Arturo Antonio Szymanski Ramírez, nadbiskup u miru iz grada San Luis Potosí u Meksiku. Na početku homilije Papa ga je citirao, podsjetivši da je mons. Ramirez sudjelovao na Drugom Vatikanskom Saboru, a danas, u dobi od 95. godina, pomaže u župi.

Preuzeto: http://hr.radiovaticana.va/

Photo: @ANSA

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.