Duhovno zdravlje Podigni se, izgubljeni čovječe!
Duhovno zdravlje

Podigni se, izgubljeni čovječe!

Izgubljeni čovjek ne može se uzdići iznad stanja u sebi, u kojem se trenutačno nalazi. Njegov pogled je razoren, rascjepkan. Takva čovjeka treba samo podsjetiti da svoj pogled usmjeri naprijed i već će time sam sebe nadići; podsjetiti ga da on nije samo ono što jest, već i ono što može biti. Vidjeti ispred sebe put, svjetlo u daljini, znači vidjeti neki cilj. A cilj je smisao života. Kad čovjek sam sebe pronađe u vlastitoj pustinji, kad pronađe u sebi izvor vode, pronašao je vlastiti život. Dakle, izgubljeni čovjek pronalazi sebe u sebi već time što je svoj pogled usmjerio samo naprijed i koraca uskim putem, ne osvrćući se ni desno ni lijevo. Svatko od nas lako se može izgubiti u ovome svijetu, ili u nekoj vlastitoj pustinji. Jednostavno, grijeh i zlo otkine nas od našega Stvoritelja, našega korijena i mi visimo u zraku. Kada biljku istrgnemo iz zemlje, ona ostaje bez korijena i više ne može rasti. Stavimo li biljku u zemlju i zalijemo ju, ona već oživljava i ponovno raste. Njezina snaga izlazi iz korijena, koji se ne vidi. Na isti način možemo promatri čovjeka, koji je bez Stvoritelja zapravo otkinut od svoga korijena. Tada u čovjeku nema života. Odvraćanjem pogleda od nekoga zla kojega je snašlo, od negativnosti ili neke zarobljenosti, prema Apsolutnom Dobru, čovjek se ponovno spaja sa svojim korijenom, iz čega crpi silu i snagu da ponovno oživi. Stvoritelj je čovjeku, i ne samo njemu, izvor života. Samo onaj koji je spojen sa izvorom života, može se razvijati i postati vrhunsko, kreativno i inteligentno biće.

Svi koji se žele posvetiti evangelizaciji i hagioterapiji imaju mogućnost svekolika razvoja. Naravno, to zahtijeva napor, trud i želju da izvršimo svoju zadaću, darovanu od Stvoritelja, sada i u ovome svijetu. Iz toga se rađa naša radost – u „izvršavanju svoje zadaće“ pronalazimo sebe i Stvoritelja, ali i čitavo čovječanstvo.

Bit svega postojanja jest korijen, on daje život, a Duh Sveti po nama onda čini sve novo, iz tog nevidljivog korijena.

Piše: Ana Bartolec

Preuzeto: HAGIOHR

Photo:www.mka.h

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.