Karmel Iz života Karmelskog Reda Početak devetnice Duhu Svetom
Iz života Karmelskog Reda

Početak devetnice Duhu Svetom

Draga braćo i sestre u Kristu,

danas počinjemo devetnicu Duhu Svetom!

Ono što nam u ovome vremenu najviše treba, jest Duh Sveti. Sve što se događa u Crkvi, događa se u sili i snazi Duha Svetoga. Bez Duha Svetoga nemoguće je susresti Isusa Krista. Duh Sveti je sila i snaga! On je Osoba!  Devetnicom se označava neka važna prigoda, postiže određena milost ili pokazuje posebna nakana. Posvetimo ovogodišnju devetnicu Duhu Svetom  za naše obitelji,naše prvopriprečesnike, krizmanike,našu mladež, naše prijatelje,kolege, komšije i svu braću u Kristu.

Duše Sveti, stojimo pred tobom. Osjećamo teret svojih slabosti, ali smo sabrani u Tvome imenu, dođi k nama, prati nas, siđi u naša srca i pouči nas što nam je činiti , pokaži nam  put kojim ići, i ti sam izvrši ono što od nas tražiš.

Samo Ti budi onaj koji će voditi naše odluke, jer samo Ti s Bogom Ocem i njegovim  Sinom, imaš sveto i slavno ime, ne dopusti da povrijedimo  pravednost, Ti, ljubitelju reda i mira , neka nas neznanje ne zavede, neka nas ljudska simpatija ne učini nas pristranima, neka na nas ne utječu ni uloge ni osobe, drži nas uza se darom svoje mlosti, da budemo samo jedno u Tebi i ničemu da se ne udaljimo od istine.

Učini  da okupljeni u Tvome imenu znademo održati čistoću i dobrotu zajedno,  tako da sve bude u skladu s Tobom u očekivanju da će nam zbog  vjernosti u vlastitim obvezama  biti udijeljena nagrada vječnog života.

Daj nam ljubav za Crkvu, Daj nam radost u zajedništvu , Daj nam mir u životu, Neka u svemu i u svima nama očituje volja našega Boga Oca Gospodina našega Isusa Krista koji s tobom živi i kraljuje, Bog po sve vijeke, vjekove. Amen.

Dopustimo Duhu Svetom da nas prožme i obnovi nas!

s. Marijana od Kraljice Karmela, priorica OCDS Sombor

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.