Vjera Meditacije Pitanje svećeniku: Grijeh koji se ponavlja
Meditacije Vjera

Pitanje svećeniku: Grijeh koji se ponavlja

Pitanje: i pored ustrajne molitve Bogu da mi pomogne, stalno mi se ponavlja isti grijeh vezan za bludne misli. Kako to prevazići?

Odgovor svećenika: tvoja situacija se može sažeti ovako: “pokušavam, ali ne ide”. Veliki broj ljudi otprilike ovako sažima svoju životnu situaciju vezanu uz čistoću. U tome nema ništa neobično. Život je borba, ali je uvijek važno zadržati ovaj prvi dio rečenice, tj. “pokušavam”. Katekizam nam također govori da je “gospodstvo nad sobom djelo duga nastojanja. Nikad ne možemo reći da smo ga stekli jednom za svagda. Ono pretpostavlja uvijek novu obavezu u svim razdobljima života.” (br. 2342) Dakle, ne događa se niti odjednom niti jednom zauvijek: “Čistoća poznaje zakone rasta, koji prolazi kroz stupnjeve obilježene nesavršenošću i vrlo često grijehom. Krepostan i čist čovjek ‘izgrađuje se iz dana u dan brojnim slobodnim opredjeljenjima. Zato on spoznaje, ljubi i čini moralno dobro u skladu sa stupnjevima rasta'”. (br. 2343).

Nema ništa neobično u rečenici iz podnaslova, niti se išta novo može reći. Težnja za savršenošću i problemi s grijehom iskustvo su svakog čovjeka. Pavao na kraju svoga života govori o “boju koji je bio” i “trci koju je završio”. Možda je najvažnije znati da ta borba i trka ima smisla. Koliko god nam se naši problemi činili kao vjetrenjače koje će nas uvijek baciti na početak, dugoročna ustrajnost će ipak uroditi svojim plodovima. Jednom ćemo ipak malo bolje upoznati vjetar, ojačati ruke za snažniji zamah i preskočiti prepreku. Traži podršku, pitaj za pomoć, ali – ne odustaj!

Izvor: preuzeto sa studentskog portala studentski-pastoral.com uz dopuštenje studentskog kapelana grada Zagreba don Damira Stojića

Slika: pixabay

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.