Pitanje: i pored ustrajne molitve Bogu da mi pomogne, stalno mi se ponavlja isti grijeh vezan za bludne misli. Kako to prevazići?

Odgovor svećenika: tvoja situacija se može sažeti ovako: “pokušavam, ali ne ide”. Veliki broj ljudi otprilike ovako sažima svoju životnu situaciju vezanu uz čistoću. U tome nema ništa neobično. Život je borba, ali je uvijek važno zadržati ovaj prvi dio rečenice, tj. “pokušavam”. Katekizam nam također govori da je “gospodstvo nad sobom djelo duga nastojanja. Nikad ne možemo reći da smo ga stekli jednom za svagda. Ono pretpostavlja uvijek novu obavezu u svim razdobljima života.” (br. 2342) Dakle, ne događa se niti odjednom niti jednom zauvijek: “Čistoća poznaje zakone rasta, koji prolazi kroz stupnjeve obilježene nesavršenošću i vrlo često grijehom. Krepostan i čist čovjek ‘izgrađuje se iz dana u dan brojnim slobodnim opredjeljenjima. Zato on spoznaje, ljubi i čini moralno dobro u skladu sa stupnjevima rasta'”. (br. 2343).

Nema ništa neobično u rečenici iz podnaslova, niti se išta novo može reći. Težnja za savršenošću i problemi s grijehom iskustvo su svakog čovjeka. Pavao na kraju svoga života govori o “boju koji je bio” i “trci koju je završio”. Možda je najvažnije znati da ta borba i trka ima smisla. Koliko god nam se naši problemi činili kao vjetrenjače koje će nas uvijek baciti na početak, dugoročna ustrajnost će ipak uroditi svojim plodovima. Jednom ćemo ipak malo bolje upoznati vjetar, ojačati ruke za snažniji zamah i preskočiti prepreku. Traži podršku, pitaj za pomoć, ali – ne odustaj!

Izvor: preuzeto sa studentskog portala studentski-pastoral.com uz dopuštenje studentskog kapelana grada Zagreba don Damira Stojića

Slika: pixabay