Duhovno zdravlje Pitanja svećeniku: Lijenost
Duhovno zdravlje

Pitanja svećeniku: Lijenost

Pitanje vjernika:

Znam da lijenost spada u sedam glavnih grijeha i zbog toga se jako brinem. Naime, pala sam veliki ispit na fakultetu i zbog toga imam poteškoća s nastavljanjem studija. Muči me grižnja savjesti što nisam kvalitetno iskoristila vrijeme i što sam bila jako lijena i nije mi se dalo učit. Sad dodatno opterećujem roditelje financijski, a i psihički jer sam im govorila kako se za ispit spremam. Ne samo da sam bila lijena, već sam i lagala sve oko sebe kao i sebe samu. Zanima me koliko je lijenost zaista težak grijeh? Unaprijed hvala na odgovoru.

Odgovor svećenika:

Poštovana!

Ako čovjek svjesno i slobodno čini neko ozbiljno zlo, onda je to teški grijeh. Nazivamo ga i smrtnim, jer njime gubimo život milosti što smo ga dobili na krštenju, odnosno tako griješeći postajemo duhovno mrtvi. Kao takvi možemo primiti samo sakrament primjeren duhovno mrtvima, a to je ispovijed, koja predstavlja uskrsnuće naše duše.

Manje je važno kako konkretno činimo zlo – propustom ili djelovanjem, krađom, laganjem ili bludom… Grijeh je grijeh, a pakao je pakao – načelno ista sudbina za sve nepokajane teške grešnike: za bludnike i za lopove, za proždrljivce i za ljenivce… Uostalom, kao što su kreposti uvijek međusobno povezane, tako je to i s grijesima – jedan nikad ne dolazi sam, nego vuče za sobom cijelu «ekipu». I ti sama primjećuješ kako se tvojoj lijenosti brzo pridružilo laganje, tu je odmah i neopravdano financijsko opterećenje što se može smatrati bliskim krađi, itd.

Zato, ako želimo živjeti slobodom djece Božje, ne možemo biti navezani niti na jedan grijeh, a posebno ne na jedan od sedam glavnih – oholost, zavist, škrtost, bludnost, neumjerenost u jelu i piću, srditost i, dakako, lijenost. Loše navike je, doduše, nemoguće iskorijeniti preko noći. Ipak, uz Božju pomoć i ustrajnu duhovnu borbu, unatoč povremenim padovima, moguće je osloboditi se ropstva grijeha i živjeti «punim plućima».

Na tom putu želim ti od srca puno uspjeha.

 

Izvor: preuzeto u cijelosti sa portala studentski-pastoral.com gdje na pitanja i dileme iz svakodnevnog vijerničkog života odgovara don Damir Stojić, salezijanac, studentski kapelan grada Zagreba. Dozvolom don Damira.

Slika: pixabay uz obradu R. Semnic

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.