Duhovno zdravlje Pitanja svećeniku: Lijenost
Duhovno zdravlje

Pitanja svećeniku: Lijenost

Pitanje vjernika:

Znam da lijenost spada u sedam glavnih grijeha i zbog toga se jako brinem. Naime, pala sam veliki ispit na fakultetu i zbog toga imam poteškoća s nastavljanjem studija. Muči me grižnja savjesti što nisam kvalitetno iskoristila vrijeme i što sam bila jako lijena i nije mi se dalo učit. Sad dodatno opterećujem roditelje financijski, a i psihički jer sam im govorila kako se za ispit spremam. Ne samo da sam bila lijena, već sam i lagala sve oko sebe kao i sebe samu. Zanima me koliko je lijenost zaista težak grijeh? Unaprijed hvala na odgovoru.

Odgovor svećenika:

Poštovana!

Ako čovjek svjesno i slobodno čini neko ozbiljno zlo, onda je to teški grijeh. Nazivamo ga i smrtnim, jer njime gubimo život milosti što smo ga dobili na krštenju, odnosno tako griješeći postajemo duhovno mrtvi. Kao takvi možemo primiti samo sakrament primjeren duhovno mrtvima, a to je ispovijed, koja predstavlja uskrsnuće naše duše.

Manje je važno kako konkretno činimo zlo – propustom ili djelovanjem, krađom, laganjem ili bludom… Grijeh je grijeh, a pakao je pakao – načelno ista sudbina za sve nepokajane teške grešnike: za bludnike i za lopove, za proždrljivce i za ljenivce… Uostalom, kao što su kreposti uvijek međusobno povezane, tako je to i s grijesima – jedan nikad ne dolazi sam, nego vuče za sobom cijelu «ekipu». I ti sama primjećuješ kako se tvojoj lijenosti brzo pridružilo laganje, tu je odmah i neopravdano financijsko opterećenje što se može smatrati bliskim krađi, itd.

Zato, ako želimo živjeti slobodom djece Božje, ne možemo biti navezani niti na jedan grijeh, a posebno ne na jedan od sedam glavnih – oholost, zavist, škrtost, bludnost, neumjerenost u jelu i piću, srditost i, dakako, lijenost. Loše navike je, doduše, nemoguće iskorijeniti preko noći. Ipak, uz Božju pomoć i ustrajnu duhovnu borbu, unatoč povremenim padovima, moguće je osloboditi se ropstva grijeha i živjeti «punim plućima».

Na tom putu želim ti od srca puno uspjeha.

 

Izvor: preuzeto u cijelosti sa portala studentski-pastoral.com gdje na pitanja i dileme iz svakodnevnog vijerničkog života odgovara don Damir Stojić, salezijanac, studentski kapelan grada Zagreba. Dozvolom don Damira.

Slika: pixabay uz obradu R. Semnic

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.