Propovjedi Misli pape Benedikta XVI. Pio X. – papa reforme
Misli pape Benedikta XVI. Propovjedi

Pio X. – papa reforme

Draga braćo i sestre, danas bih se htio zadržati na liku svoga prethodnika svetog Pija X., čiji se liturgijski spomen slavi iduće subote, te istaknuti neke njegove osobine koje mogu biti korisne također za pastire i vjernike našeg vremena.

Giuseppe Sarto, tako se zvao, rođen je u Rieseu (Treviso) 1835. i potjecao je iz seljačke obitelji. Nakon školovanja u padovskom sjemeništu zaređen je za svećenika u 23. godini života. Najprije je bio zamjenik župnika u Tombolu, zatim župnik u Salzanu, a potom kanonik treviške katedrale obnašajući službu biskupova tajnika i duhovnog vođe u dijecezanskom sjemeništu. U tim godinama bogatog i velikodušnog pastoralnog iskustva, budući papa pokazao je onu veliku ljubav prema Kristu i Crkvi, onu poniznost i jednostavnost kao i veliku ljubav prema najpotrebnijima i te su ga osobine resile cio njegov život. God. 1884. imenovan je mantovskim biskupom a 1893. venecijanskim patrijarhom. Dana 4. kolovoza 1903. izabran je za papu i tu je službu prihvatio s oklijevanjem, jer se nije smatrao doraslim tako visokoj zadaći.

Pontifikat svetog Pija X. ostavio je neizbrisivi trag u povijesti Crkve i bio je u znaku velikog nastojanja oko provođenja reforme, sažetog u geslu Instaurare omnia in Christo, “Obnoviti sve u Kristu”. Njegovi su zahvati, naime, obuhvaćali razna crkvena područja. Od samog se početka posvetio preustroju Rimske kurije, zatim je pokrenuo radove na sastavljanju Zakonika kanonskog prava, kojeg je proglasio njegov nasljednik Benedikt XV. Promicao je, nadalje, reviziju odgoja i obrazovanja budućih svećenika, utemeljivši također više pokrajinskih sjemeništa, urešenih dobrim knjižnicama i učenim predavačima. Drugo važno područje njegova djelovanja bilo je poučavanje Božjeg naroda vjerskim istinama. Još od godina u kojima je bio župnik sastavio je katekizam a tijekom biskupske službe u Mantovi radio je na sastavljanju jedinstvenog katekizma, ako ne sveopćeg, a ono bar za Italiju. Kao pravi pastir shvatio je da je u situaciji koja je vladala u tome razdoblju, također zbog pojave emigracije, bio nužan katekizam na koji će se svaki vjernik moći referirati neovisno o mjestu i životnim okolnostima. Kao papa pripremio je tekst iz kršćanskog nauka za Rimsku biskupiju, koji se proširio zatim po cijeloj Italiji i svijetu. Katekizam zvani “Katekizam Pija X.” zbog jednostavnog, jasnog i preciznog jezika i zbog učinkovitog izlaganja bio je za mnoge sigurna vodilja u učenju vjerskih istina.

Značajnu je pozornost posvetio reformi liturgije, na osobit način svete glazbe, kako bi vjernike priveo dubljem molitvenom životu i punijem sudjelovanju u sakramentima. U motu propriju Među istaknutim zadaćama (1903.) on kaže kako pravi kršćanski duh ima svoj prvi i nezaobilazni izvor u aktivnom sudjelovanju u presvetim otajstvima i u javnoj i svečanoj molitvi Crkve (usp. ASS 36[1903], 531). Zato je preporučivao vjernicima da često pristupaju sakramentima, poticao ih da dobro pripravljeni svakodnevno pristupaju svetoj pričesti te je ispravno pomaknuo prvu pričest djece na sedmu godinu života “kada se dijete počinje služiti razumom” (usp. Kongregacija za sakramente, dekret Quam singulari: AAS 2[1910], 582).

Vjeran zadaći potvrđivanja braće u vjeri, sveti Pio X., suočen s nekim strujanjima koja su se javila na teološkom polju krajem 19. stoljeća i početkom 20., odlučno je intervenirao osudivši “modernizam” s ciljem da obrani vjernike od pogrešnih shvaćanja i promiče znanstveno produbljivanje objave u skladu s crkvenom predajom. Dana 7. svibnja 1909. apostolskim pismom Vinea electa utemeljio je Papinski biblijski institut. Nad posljednje dane njegova života nadvili su se crni oblaci rata. Apel katolicima iz cijeloga svijeta, kojeg je uputio 2. kolovoza 1914. kako bi izrazio “ljutu bol” tadašnjeg trenutka, bio je vapaj ožalošćenog oca koji vidi kako mu sinovi ustaju jedni protiv drugih. Umro je nedugo zatim, 20. kolovoza i njegov se glas o svetosti počeo odmah širiti u kršćanskom puku.

Draga braćo i sestre, sveti Pio X. nas uči da u temelju našega apostolskog djelovanja, na raznim poljima na kojima djelujemo, mora biti uvijek duboko zajedništvo s Kristom, kojeg treba njegovati i koje treba rasti iz dana u dan. Samo ako smo zaljubljeni u Gospodina, bit ćemo kadri nositi ljudima Boga i otvoriti ih njegovoj milosrdnoj ljubavi.

Izvor: vatican.va

Foto: www.nobility.org

Siniša Tumbas Loketić

Rođen u Subotici 10. ožujka 1987. godine. Kršten je u župi Isusova uskrsnuća u rodnom gradu. Nakon srednje Politehničke škole u Subotici upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Za đakona je zaređen u Subotici 5. listopada 2014. godine, a za svećenika 6. travnja 2015. zaredio ga je mons. Ivan Penzeš. Obavljao je dužnost župnog vikara u Novom Sadu do svibnja 2016. god. od kada preuzima dužnost upravitelja župe Presvetog Trojstva u Selenči. Tokom godinu i pol dana boravka u Novom Sadu gdje je bio kapelan, uređuje emisiju za mlade "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Jedan je od osnivača i urednika katoličke internet stranice www.svjetlo-vjere.com. Dužnost glavnog urednika katoličkog lista "Zvonik" preuzima 6. studenoga 2016. godine, a uređuje ga do travnja 2018. godine kada glavnim urednikom biva imenovan vlč. Vinko Cvijin.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.