Vjera Papa govori Petak milosrđa: Papa posjetio ustanovu “Casa di Leda”
Papa govori Vjera

Petak milosrđa: Papa posjetio ustanovu “Casa di Leda”

Papa Franjo je jučer poslijepodne nastavio svoju inicijativu Petak milosrđa, iznenadivši tako pet majki u dobi između 25 i 30 godina, njihovu djecu kao i osoblje ustanove „Casa di Leda“. Time je ponovno izrazio blizinu onima koji žive u teškim situacijama. Njegov je posjet bio iznenadan, a u njegovoj je pratnji bio nadbiskup Rino Fisichella, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije koje organizira spomenutu inicijativu.

Papa je za vrijeme jednosatnog posjeta razgovarao s majkama i prisutnim osobljem te se igrao s djecom koja su radosno dočekala njegov dar uskršnjih jaja. Majke su sa svoje strane Papi darovale poklon koji je proizvod mnogih jednostavnih aktivnosti i zadaća koje se odvijaju unutar utočišta. Također su imale priliku reći Svetom Ocu o divnoj prilici da mogu odgajati svoju djecu, usprkos situaciji u kojoj se nalaze.

Upravitelj „Casa di Leda“, Lillo Di Mauro, opisao je napore koji su bili potrebni kako bi se podigla struktura. Postojala je svijest o važnosti preobrazbe prostora koje je nekad pridonosilo zločinačkim djelatnostima kako bi društvu ponovno vratili projekt njegovanja civilizacije i čovječanstva. Sveti je Otac također majkama poklonio darove uključujući potpisanu pergamenu u znak sjećanja na njegov posjet.

Ustanova „Casa di Leda“ nalazi se u poslovnom dijelu Rima zvanom Esposizione Universale Roma (EUR), a prije je bila u vlasništvu osoba povezanih s organiziranim kriminalom. Nakon što ju je zaplijenila država, kuća je pretvorena u utočište za žene u teškoćama. Otvorena je u ožujku 2017. godine, a vodi je neprofitna udruga „Cecilia Onlus“.

U „Casa di Leda“ majke koje su pritvorene zbog manjih prekršaja, a čija su roditeljska prava i dalje zakonski priznata, mogu razdoblje pritvora živjeti sa svojom djecom u obiteljskom okruženju. Majke prati osoblje ustanove, kao i odgajatelji i dragovoljci iz volonterske udruge „A Roma Insieme“, kao i neke druge organizacije. Majkama koje žive u toj strukturi dopušteno je odvoditi svoju djecu u školu i pokupiti ih iz škole. Također sudjeluju u aktivnostima koje su korisne za učenje posla, u svjetlu buduće reintegracije u društvo. Dodajmo na kraju da je „Casa di Leda“ prva struktura takve vrste u Italiji, a k tomu jedna od prvih u svijetu.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Vaican News

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.