Vjera Papa govori Petak milosrđa: Papa posjetio ustanovu “Casa di Leda”
Papa govori Vjera

Petak milosrđa: Papa posjetio ustanovu “Casa di Leda”

Papa Franjo je jučer poslijepodne nastavio svoju inicijativu Petak milosrđa, iznenadivši tako pet majki u dobi između 25 i 30 godina, njihovu djecu kao i osoblje ustanove „Casa di Leda“. Time je ponovno izrazio blizinu onima koji žive u teškim situacijama. Njegov je posjet bio iznenadan, a u njegovoj je pratnji bio nadbiskup Rino Fisichella, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije koje organizira spomenutu inicijativu.

Papa je za vrijeme jednosatnog posjeta razgovarao s majkama i prisutnim osobljem te se igrao s djecom koja su radosno dočekala njegov dar uskršnjih jaja. Majke su sa svoje strane Papi darovale poklon koji je proizvod mnogih jednostavnih aktivnosti i zadaća koje se odvijaju unutar utočišta. Također su imale priliku reći Svetom Ocu o divnoj prilici da mogu odgajati svoju djecu, usprkos situaciji u kojoj se nalaze.

Upravitelj „Casa di Leda“, Lillo Di Mauro, opisao je napore koji su bili potrebni kako bi se podigla struktura. Postojala je svijest o važnosti preobrazbe prostora koje je nekad pridonosilo zločinačkim djelatnostima kako bi društvu ponovno vratili projekt njegovanja civilizacije i čovječanstva. Sveti je Otac također majkama poklonio darove uključujući potpisanu pergamenu u znak sjećanja na njegov posjet.

Ustanova „Casa di Leda“ nalazi se u poslovnom dijelu Rima zvanom Esposizione Universale Roma (EUR), a prije je bila u vlasništvu osoba povezanih s organiziranim kriminalom. Nakon što ju je zaplijenila država, kuća je pretvorena u utočište za žene u teškoćama. Otvorena je u ožujku 2017. godine, a vodi je neprofitna udruga „Cecilia Onlus“.

U „Casa di Leda“ majke koje su pritvorene zbog manjih prekršaja, a čija su roditeljska prava i dalje zakonski priznata, mogu razdoblje pritvora živjeti sa svojom djecom u obiteljskom okruženju. Majke prati osoblje ustanove, kao i odgajatelji i dragovoljci iz volonterske udruge „A Roma Insieme“, kao i neke druge organizacije. Majkama koje žive u toj strukturi dopušteno je odvoditi svoju djecu u školu i pokupiti ih iz škole. Također sudjeluju u aktivnostima koje su korisne za učenje posla, u svjetlu buduće reintegracije u društvo. Dodajmo na kraju da je „Casa di Leda“ prva struktura takve vrste u Italiji, a k tomu jedna od prvih u svijetu.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Vaican News

Tagovi