Vjera Crkva Patrijarh Bartolomej: ‘Istinski mir dolazi od Kralja Mira’
Crkva Vjera

Patrijarh Bartolomej: ‘Istinski mir dolazi od Kralja Mira’

U svojoj meditaciji na ekumenskoj molitvi kršćana ekumenski patrijarh Bartolomej je istaknuo kako istinski mir dolazi od Kralja Mira. Dodao je kako je središnja poruka Crkve sveopće spasenje čovječanstva po Isusu i konačna pobjeda zla. Patrijarh je rekao kako su kršćani danas pozvani dati svjedočanstvo zajedništva, a kako bismo mogli uskliknuti “Dođi, Gospodine Isuse” moramo proći kroz metanoju, nutarnje obraćenje, radikalnu promjenu i duboko pokajanje, te kao kršćani biti sposobni provesti u djelo ono na što nas poziva Knjiga otkrivenja: slušanje – obraćenje – proročko svjedočenje.

Slušanje, biti kadar čuti Božji vapaj za čovječanstvom, i čuti vapaj našeg bližnjeg – poručio je Patrijarh. No kako bi slušali, moramo naučiti kušati tišinu, tišinu šutnje koja nas mora prožeti, i staviti nas u odnos s Bogom i s braćom, oslobađajući nas od svakog okova, prevare i nemira. Slušati ne znači biti daleki i odvojeni slušatelji, već sudionici, bliski s Bogom i s bližnjim. To znači prihvatiti obećanje Krista, živjeti u bogočovječnom jedinstvu s Njime, putem Njegova Tijela i Njegove Krvi.

Obraćenje: srcem i umom promjeniti smjer, obratiti se samo “Onomu koji jest”. Metanioa, obraćenje, kao obavezan prolazak kroz čišćenje sjećanja, kako bi se pobijedilo zlo što napada čovječanstvo. Obraćenje, kako bi se svjedočilo da je Isus Krist punina objave te da je u Njemu Bog Otac rekao sve što je htio reći čovječanstvu o njegovu spasenju.

Konačno, proročko svjedočanstvo: tu smo svi zajedno kako bi ponudili ovo svjedočanstvo. A svjedočanstvo kršćana je proročko – ako je prava koinonia, zajedništvo. Tada možemo ponuditi živu vodu žednima, neiscrpnu vodu, vodu mira u svijetu bez mira, vodu proročanstva, i svi će slušati Isusa koji će reći tri puta “da, doći ću odmah”. Nitko neće ništa dodati ili oduzeti, a Knjiga života će biti otvorena za sve. Na nama je da budemo proročki svjedoci njegova Mira, zaključio je svoju meditaciju patrijarh Bartolomej.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Catholic News Service

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.