Vjera Crkva Pater Majewski: Svjetiki dan mladih ‘vraća se kući’
Crkva Vjera

Pater Majewski: Svjetiki dan mladih ‘vraća se kući’

Ostalo je malo više od dva tjedna do početka Svjetskoga dana mladeži u Krakovu. Mladi iz cijeloga svijeta pripremaju se za veliko iskustvo vjere s papom Franjom u zemlji svetoga Ivana Pavla II. Veliko je očekivanje Crkve i poljskog društva koje pri put ugošćuje argentinskoga Papu.

Govoreći o mladima, o Poljskoj, papi Franji i Godini milosrđa u razgovoru za našu radiopostaju pater Andrzej Majewski, ravnatelj programâ Radio Vatikana, rekao je da se Svjetski dan mladih „vraća kući“. Bit ćemo još više kod kuće u Krakovu, gradu pape Wojtyłe, u gradu milosrđa povezanoga sa svetima poput časne Faustine Kowalske i brojnih drugih, kao što je Albert Chmielowski. U Krakovu je sveti Ivan Pavao II. 2002. godine izgovorio glasovite riječi, misleći i na riječi iz Dnevnika časne Faustine, to jest da „odatle treba izaći iskra koja će pripremiti svijet za posljednji Kristov dolazak“ – podsjetio je pater Majewski dodajući:

Za nas će Poljake Susret mladih biti izvanredan događaj. Nakon 25 godina, Svjetski dan mladih vraća se u korjenito izmijenjenu Poljsku, s brojnim mogućnostima, ali i mnogim novim problemima. U Poljskoj Svjetski dan mladih daje mogućnost mnogim mladima Istočne Europe da se prepoznaju u velikoj obitelji Crkve. Ne treba zaboraviti da je Svjetski dan mladeži u prvom redu vjerski događaj, a ne jednostavan susret vršnjaka. To mladi savršeno shvaćaju. Ova vjerska dimenzija nadilazi jednostavno okupljanje, a bit će glavno obilježje skoroga susreta u Krakovu – ustvrdio je pater Majewski.

Na primjedbu da mladi rado slušaju papu Franju kao što su slušali i Ivana Pavla II. rekao je kako sveti Ivan Pavao II. nije nikada pokušao „kupiti“ mlade. Poticao ih je da idu protiv struje, a oni su vrlo dobro shvaćali što im je kanio reći. Baš u Poljskoj je Ivan Pavao II. za moj naraštaj izgovorio vrlo važne riječi, koje mnogi još uvijek nose u srcu – kazao je pater Majewski citirajući riječi Ivana Pavla II.:

„Od sebe samih morate zahtijevati, čak ako drugi ne budu zahtijevali od vas“. Uvjeren sam da mladi žele činiti velike stvari, stvari koje koštaju. Papa Franjo ide tragom Ivana Pavla II., ne boji se izgovoriti oštre i zahtjevne riječi, koje se možda zbog drukčijega konteksta razlikuju od riječi Ivana Pavla II. Papa Franjo mlade često potiče da se skrbe za slabe, za odbačene, da idu u gradske periferije. U konačnici, poziva ih na nešto što nije lako postići, nešto što ima veliku cijenu. Poziva ih, dakle, da napuste svoje sigurnosti, da riskiraju te da se poput Abrahama upute prema nepoznatom – kazao je Majewski.

Na upit što Svjetski dan mladih u Godini milosrđa može ponuditi mladima, rekao je da će od samoga početka biti istaknuta duhovna nazočnost svete Faustine i svetoga Ivana Pavla II. Prije dolaska pape Franje, nadbiskup Krakova, kardinal Dziwisz, koji je dugo godina bio posebni tajnik pape Wojtyłe, svetom će misom u spomen Svetoga Ivana Pavla II. otvoriti Svjetski dan mladeži.

Slavlje će biti usredotočeno na poruku milosrđa svete Faustine i svetoga Ivana Pavla II. Kao što biva tijekom Olimpijade, na oltar će se donijeti iskra milosrđa i pratit će sva slavlja tijekom Svjetskoga dana mladih, a potom će iz svetišta Božanskoga milosrđa pohoditi mjesta u Krakovu, značajna za život kardinala Wojtyłe. To znači da će se mladi moći obogatiti duhovnim plodovima spomenutih svetaca – zaključio je pater Majewski.

Izvor: radiovatican.va

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.