Vjera Papa govori Papino putovanje u Švedsku osvjetljava 50 godina ekumenskoga dijaloga
Papa govori Vjera

Papino putovanje u Švedsku osvjetljava 50 godina ekumenskoga dijaloga

Luteranske su crkve uvijek slavile stogodišnjice Reformacije. Obilježavanja su se u prošlosti odvijala ‘protiv’ Katoličke crkve, ili su imala samo nacionalno obilježje. Prvi put se u 2016. godini otvorila mogućnost da se ova godišnjica obilježava u dijaloškom ozračju. Luteranski se svjetski savez mnogo zauzimao za to, a otvaranje tih slavlja u Švedskoj, u prisutnosti pape Franje, predivan je san koji kruni njihovo zauzimanje – istaknuo je u razgovoru za našu radiopostaju pastor Heiner Bludau, dekan Evangeličke luteranske crkve u Italiji i pastor Evangeličke zajednice u Torinu, na uočnicu Papina putovanja u Lund, na obilježavanje 500. obljetnice protestantske reforme.

Prisutnost Pape na ovim slavljima ima posebno značenje ne samo u luteranskom crkvenom svijetu, nego i šire. S pravom je rekao glavni tajnik Svjetskog saveza luterana, Martin Junge, da je zajedničko slavlje dobar primjer kako se mogu nadvisiti sukobi, osobito za svijet rastrgan sukobima i ratovima. Ovo je važno zajedničko svjedočenje za budućnost koja se oslanja na dijalog – istaknuo je glavni tajnik.

Ne slavi se podjela

Velika novost ove obljetnice jest to da je prva koja se slavi u ekumenskoj epohi – pojasnio je msgr. Franco Buzzi, pročelnik Ambrozijanske biblioteke u Milanu, jedan od utemeljitelja Akademije luteranskih studija u Italiji i stručnjak za reformaciju. Zajedničko slavljenje je izvanredan korak jer se na taj način Luterov lik izdvaja iz crkvene perspektive koja se povezuje samo s njemačkim narodom. Tako se priznaje univerzalnost i veličina Luterove misli, djelomično ju prihvaća i Katolička crkva. Godišnjicu reformacije zajedno slaviti znači iz posebnosti otrgnuti događaj reformacije i ozbiljno ga shvatiti, napuštajući oprečni mentalitet, koji se oslanja na suprotstavljanje, kako bismo prihvatili i dijelili sve ono što je lijepo, dobro i istinito.

Treba istaknuti da Papa u Švedskoj neće slaviti podjelu, već želju za jedinstvom koja označava nadvisivanje mentaliteta koji se zasniva na sukobljavanju. Katolici i luterani su se nažalost gotovo slijepo pet stoljeća sukobljavali, također s kontroverzističkom teologijom, na temelju unaprijed sročenih teza, s ciljem da se tvrdi suprotno od drugoga – primijetio je msgr. Buzzi te dodao.

Vjerujem da nadilazeći izvjesne krute postavke, bilo u okviru protureformacije ili u takozvanoj luteranskoj strogoj pravovjernosti, shvaća se da u Luterovim djelima ima bogatstava, a ona su izrazi vjere i dubokog kršćanskog nauka, koje nikako ne možemo zanemariti. Činjenica dakle da papa Franjo ide u Švedsku kako bi podsjetio na bolan događaj te predočio budućnost radosti, mira, zajedništva i jedinstva u svemu što je djeljivo, čini mi se izvanrednim događajem – kazao je msgr. Buzzi.

Teološki pomaci

Ove se godine ne slavi samo 500 godina reformacije, već i 50 godina ekumenskoga dijaloga koji je Drug vatikanski sabor pokrenuo između katolika i luterana. Zajednička izjava o opravdanju 1999. godine jamačno je najvažniji korak na tom putu – objašnjava pastor Heiner Bludau. O toj temeljnoj temi, koja je prije pola stoljeća dijelila naše crkve, danas postoji suglasje, a ono je postignuto dijalogom. Još nas dijeli činjenica, premda ima puno više stvari koji nas ujedinjuju, da luteran ne može sudjelovati u Katoličkoj euharistiji. Iako mi katolike prisutne na našim slavljima pozivamo na sudjelovanje Euharistiji, za njih to nije moguće. U tom smislu očekujemo izvjesno otvaranje, jer odsutnost uzajamne euharistijske gostoljubivosti predstavlja vrlo bolnu točku – kazao je pastor Bludau.

Pripadamo Tijelu Kristovu

Zajedno otkrivajući kako smo suglasni o sv. Pavlu, treće poglavlje Poslanice Rimljanima, to je vrlo važan teološki ostvaraj dijaloga s luteranima – ustvrdio je msgr. Buzzi. Vjerujemo da smo opravdani po vjeri, neovisno od djela zakona. Svi primamo svoje spasenje od apsolutno besplatnoga Kristova djela, ovo opravdanje prihvaćamo kao trajan dar, a svaki pokušaj da se taj dar prisvoji zapravo je njegovo kompromitiranje. Shvatilo se dakle da smo u tomu suglasni, te da ima različitih teoloških naglasaka, ali oni nisu takvi da mogu ovlastiti braću dviju raznih vjeroispovijesti – luterane i katolike – da se uzajamno ekskomuniciraju ili da se optužuju zbog hereze – ustvrdio je Buzzi dodajući:

Moj je dojam da je zajednički dokument o opravdanju po vjeri, tako reći, prešao preko glava naših kršćanskih zajednica. Luteranska prisutnost, bar ovdje u Italiji, nije baš naglašena. Ali, mogućnost da se sve to produbi i dijeli, polazišna je točka za dublje zajedništvo. Imajući u vidiku da smo svi po krštenju dio Kristova Tijela, dakle i poimanje Crkve, polazeći od te definicije krštenja, treba uzeti u obzir u nastavku dijaloga – kazao je msgr. Buzzi.

Prigoda za učiniti vidljivim ekumenski hod

Papino putovanje u Švedsku zaista je ekumenska prigoda da se istaknu zajednički koraci u posljednjih 50 godina – zaključio je pastor Bludau. U Njemačkoj, primjerice, katolički biskupi i luterani već odavno se zajedno izjašnjavaju o etičkim pitanjima. Postoji snažna suradnja između katoličkih župa i luteranskih zajednica. Te se stvarnosti ne poznaju dobro, a slavlja u Lundu i u Malmöu mogu biti još jedan poticaj za promicanje dijaloga i u drugim dijelovima svijeta – kazao je pastor.

Mislim da Neba blagoslivlja Papino putovanje u Švedsku. Nebo želi da se jača želja za dijalogom, razumijevanjem i bratstvom, jer smo svi, zahvaljujući vjeri i krštenju, dio istoga Kristova Tijela, i u našem životu koji se odvija u Presvetom Trojstvu; Luter te činjenice nikad nije dovodio u pitanje – zaključio je msgr. Buzzi.

Izvor: radiovatican.va

Foto: The Royal Forums

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.