Vjera Papa govori Papino pismo o zlostavljanju: Ako trpi jedan, trpe svi zajedno
Papa govori

Papino pismo o zlostavljanju: Ako trpi jedan, trpe svi zajedno

Pope Francis attends his weekly general audience in St Peter Square at the Vatican, Wednesday, April 11, 2018. (Photo by Massimo Valicchia/NurPhoto via Getty Images)

Papa Franjo napisao je pismo cjelokupnom narodu Božjem u kojem piše o krizi spolnog zlostavljanja u Crkvi

„Ako trpi jedan ud, trpe zajedno svi udovi“ (1 Kor 12,26). Te riječi svetoga Pavla snažno odzvanjaju u mojem srcu dok još jednom utvrđujem trpljenje koje su pretrpjeli maloljetnici zbog spolnog zlostavljanja, zlouporabe moći i zlostavljanja savjesti koja je počinio značajan broj svećenika i Bogu posvećenih osoba – istaknuo je papa Franjo u svojem pismu narodu Božjem, reagirajući tako na nedavni izvještaj Velikog sudskog vijeća Pennsylvanije o spolnom zlostavljanju maloljetnika od strane članova Katoličke Crkve u toj američkoj saveznoj državi. Podsjećamo da je istraga, čiji su rezultati objavljeni prošloga tjedna, obuhvatila razdoblje od 70 godina, a prema rezultatima iste više od 300 svećenika povezano je sa zlostavljanjem najmanje tisuću žrtava, no procjenjuje se da bi ukupan broj mogao biti veći.

“Bol žrtvi i njihovih obitelji također je naša bol”

Zlostavljanje je zločin koji uzrokuje duboke rane boli i nemoći, prvenstveno među žrtvama, ali i među članovima njihovih obitelji te u široj zajednici kako vjernika tako i nevjernika – upozorio je Sveti Otac i nastavio – Gledajući u prošlost, nijedno nastojanje da se traži oprost i da se popravi šteta koja je učinjena neće biti dovoljno. Gledajući prema budućnosti, potrebno je učiniti svaki mogući napor kako bi se stvorila kultura koja je u stanju spriječiti da se dogode takve situacije, ali i da se spriječi mogućnost njihova zataškavanja i nastavljanja. Bol žrtvi i njihovih obitelji također je naša bol te je stoga hitno da još jednom potvrdimo svoju predanost kako bismo osigurali zaštitu maloljetnika i ranjivih odraslih osoba – napisao je Papa.

“Zanemarili smo malene i napustili ih”

Sa sramom i s kajanjem, kao crkvena zajednica priznajemo da nismo bili tamo gdje smo trebali biti, da nismo pravovremeno djelovali kad smo prepoznali veličinu i težinu štete koja je učinjena tolikim ljudskim životima. Zanemarili smo malene i napustili smo ih – istaknuo je Sveti Otac i u tom kontekstu citirao riječi kardinala Josepha Ratzingera koje je izgovorio za vrijeme križnoga puta na Veliki petak 2005. godine: „Koliko prljavštine ima u Crkvi, upravo među onima koji mu pripadaju po svećeništvu? Koliko oholosti i samohvale? Koliko slabo poštujemo sakrament pomirenja u kojem nas on čeka da nas podigne od našeg pada? Sve je to prisutno u njegovoj muci. Izdaja učenika, nedostojno primanje njegova tijela bi bile najteže patnje koje pogađaju Otkupiteljevo srce. A mi možemo iz dna duše samo reći: Kyrie, eleison – Gospodine, spasi nas“ (usp. Mt 8,25).

Poziv svim članovima Crkve na post i molitvu

Napomenuo je da su nastojanja i mjere koje je Crkva provela kako bi spriječila zlostavljanje kasno primijenjene, pozivajući potom sve članove Crkve na pokajanje, pokoru, post i molitvu. Svi su kršteni pozvani uključiti se u tu crkvenu i društvenu preobrazbu koja nam je toliko potrebna – istaknuo je papa Franjo i dodao – Obraćenje je nemoguće bez aktivnog sudjelovanja svih pripadnika Božjega naroda.

“Ne” svakom obliku klerikalizma

Doista, svaki put kad smo pokušali zamijeniti, ušutkati, ignorirati ili svesti narod Božji na malene elite, stvarali smo zajednice, projekte, teološke pristupe, duhovnosti i strukture bez korijena, bez sjećanja, bez lica, bez tijela i, konačno, bez života – upozorio je papa Franjo. Klerikalizam dovodi do rascjepa u tijelu Crkve, koji podupire i pomaže da se nastave činiti tolika zla koja danas osuđujemo. Reći „ne“ zlostavljanju znači reći odlučno „ne“ svim oblicima klerikalizma – poručio je Sveti Otac.

Papa je zatim istaknuo kako je nužno da kao Crkva budemo u stanju priznati i osuditi, s tugom i sramom, strahote koje su počinili Bogu posvećene osobe, klerici i svi oni kojima je povjereno poslanje bdjenja i brige o najranjivijima. Molimo oprost za naše vlastite grijehe i za grijehe drugih – potaknuo je papa Franjo i nastavio – Svijest o grijehu pomaže nam priznati grješke, zločine i rane koje su prouzročene u prošlosti te nam u sadašnjosti omogućuje biti otvorenijima i predanijima na putu prema obnovljenom obraćenju.

Post i molitva

Pokora i molitva pomoći će nam otvoriti naše oči i naša srca patnjama drugih ljudi te nadići žeđ za moći i posjedovanjem koji su toliko često izvor tih zala – poručio je Sveti Otac i nastavio – Neka nam post i molitva otvore uši za tihu bol djece, mladih i osoba s invaliditetom. Post koji pomaže da osjećamo glad i žeđ za pravdom te nas potiče da hodimo u istini, podupirući sve pravne mjere koje bi mogle biti potrebne. Post koji nas protresa i dovodi do toga da zajedno sa svim ljudima dobre volje, te s društvom u cjelini, u istini i ljubavi budemo predani borbi protiv svih oblika zloporabe moći, spolnog zlostavljanja i zlostavljanja savjesti. Na taj način možemo jasno očitovati svoj poziv da budemo „znak i sredstvo najprisnijega sjedinjenja s Bogom i jedinstva cijeloga ljudskog roda“ (Lumen gentium, 1) – zaključio je papa Franjo.

Izvor: www.vaticannews.va (Luka Ilić – Vatikan)

Foto: HuffPost

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.