Vjera Papa govori Papina poruka za 25. svjetski dan bolesnika
Papa govori Vjera

Papina poruka za 25. svjetski dan bolesnika

Svaki bolesnik je ljudsko biće te se tako prema njemu treba i odnositi – podsjetio je papa Franjo u danas objavljenoj poruci za 25. svjetski dan bolesnika, koji će se obilježiti 11. veljače sljedeće godine, na blagdan Gospe Lurdske. Svjetski dan bolesnika ustanovio je sv. Ivan Pavao II., a tema predstojećeg susreta glasi „Diviti se onome što je Bog učinio: ‘Velika mi djela učini Svesilni’“ (Lk 1,49). Papa je kazao kako bolesnici i ljudi s invaliditetom posjeduju neotuđivo dostojanstvo i misiju u životu. Nikad ne postaju jednostavno predmeti, a ako se čini da su pasivni, u stvarnosti to nije slučaj – rekao je.

U poruci je posebno istaknuo primjer sv. Bernardice Soubirous koja je zahvaljujući ljubavi bila sposobna obogatiti svoje bližnje te – iznad svega – ponuditi svoj život za spasenje čovječanstva. Gospa je od nje zatražila da moli za grješnike i to nas podsjeća da bolesni kao i oni koji trpe ne žele samo biti izliječeni od svojih bolesti, već žele živjeti istinskim kršćanskim životom. Sv. Bernardica je svoj poziv služenja bolesnih obavljala na tako uzoran način da je postala primjer za svakog zdravstvenog djelatnika.

Papa Franjo je u svojoj poruci zajamčio svim bolesnicima i njihovim obiteljima da će moliti za njih, a ujedno je pohvalio rad liječnika, medicinskog osoblja, volontera kao i svih ostalih koji su se stavili u službu bolesnih i trpećih te im je kazao: Nalazite u vjeri, koja se hrani Božjom riječju i sakramentima, uvijek novu snagu da ljubite Boga i druge ljude, pa čak i u situacijama bolesti – rekao je Papa te je nastavio:

Neka na ovaj Svjetski dan bolesnika, pronađemo novi poticaj da radimo za razvoj kulture poštivanja života, zdravlja i okoliša. Neka taj dan također potakne obnovu nastojanja da branimo cjelovitost i dostojanstvo osobe i to kroz ispravan pristup bioetičkim pitanjima, štiteći one ranjive kao i okoliš.

Na kraju je Papa pozvao bolesnike, zdravstvene djelatnike i volontere da se pomole Mariji: Neka njezin majčinski zagovor podrži i prati našu vjeru, neka nam od Krista svoga Sina isprosi nadu za naš put iscjeljenja i zdravlja, osjećaj bratstva i odgovornosti, obvezu za cjeloviti ljudski razvoj te radost zahvalnosti svaki put kad nas Bog zadivi svojom vjernošću i milosrđem.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: www.pixabay.com

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.