Vjera Papa govori Papina molitvena nakana za mjesec studeni: Govor srca umjesto govora oružja
Papa govori

Papina molitvena nakana za mjesec studeni: Govor srca umjesto govora oružja

Molitvena nakana pape Franje za mjesec studeni 2018. godine

U molitvenoj nakani za studeni papa Franjo potiče na gradnju evanđeoskoga mira i molitvu kako bi govor srca i dijaloga uvijek prevladavao nad govorom oružja

Svi želimo mir. A više od sviju ga žele oni koji trpe zbog njegova nedostatka – tim je riječima Papa započeo uobičajeni video s molitvenom nakanom za mjesec studeni. Mir je, dakle, uvijek u središtu misli pape Franje koji je uvjeren da se mogu govoriti prekrasne riječi, ali ako u ljudskom srcu nema mira, neće ga biti ni u svijetu. Za uništavanje bolesnih mehanizama nasilja bitna je molitva, ali i nježnost. Doista, papa Franjo kaže: „Bez nasilja i sa 100 posto nježnosti, gradimo evanđeoski mir koji nikoga ne razočarava. Molimo se zajedno da govor srca i dijaloga uvijek prevladava nad govorom oružja“.

Podatci o sukobima

Papa ustraje u isticanju potrebnoga prakticiranja mira u malim stvarima, u svakodnevnim gestama, u odnosima s drugima, prilagođavajući se svim prilikama, upravo onako kako je činio Isus. Stvarni je mir rijetko dobro, stalno u opasnosti i zanijekano u mnogim krajevima svijeta. Osim toga, prema podatcima Organizacije ujedinjenih naroda, 90% civilnih žrtava u oružanim sukobima čine žene i djeca, a izvještaj iz lipnja ove godine daje podatak da je tijekom 2017. godine zabilježena 21.000 slučajeva teškoga nasilja nad djecom. Ured Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) pak procjenjuje da je od 1948. godine registrirano više od 52 milijuna izbjeglica i prognanih zbog oružanih sukoba.

Bez nasilja, sa 100% nježnosti

Nasljedujući Papin poziv, Vijeće biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike i Kariba (CELAM) pokrenulo je kampanju pod naslovom „Svi nam trebaju: Bez nasilja, sa 100% nježnosti“. Ta društvena mobilizacija ekumenskoga obilježja prolazi cijelom Latinskom Amerikom i Karibima, od granice s Meksikom i Sjedinjenim Američkim Državama do Patagonije, upozoravajući na razne oblike nasilja nad djecom, te predlažući nježnost kao rješenje za zaštitu života i dostojanstva djece.

Isusovac pater Frédéric Fornos, međunarodni ravnatelj Papine svjetske molitvene mreže, istaknuo je da mir među narodima započinje u našim svakodnevnim odnosima, kada na ulici sretnemo drugu osobu, s njezinim licem i pogledom, a posebno kada se drugi razlikuje po jeziku, kulturi, držanju, te ga nazivamo strancem. Mir i sloga među narodima na Zemlji započinje tako, na ulicama, u kućama, u mojim aktivnostima i u aktivnostima moje obitelji, odbijajući strah od drugoga i poštujući ga – rekao je pater Fornos.

Izvor: radiovatican.va (Cecilia Seppia; Ariana Anić – Vatikan)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.