Vjera Papa govori Papin nagovor prije molitve Anđeo Gospodnji 15. kolovoza 2015. god.
Papa govori Vjera

Papin nagovor prije molitve Anđeo Gospodnji 15. kolovoza 2015. god.

Na svetkovinu Marijina uznesenja na nebo, Sveti je Otac molio da Majka Božja „svoj milostivi pogled svrati na nas, da osvijetli naš put i pokaže nam cilj i Isusa. Ovo je prvi Angelus koji je nakon 61 godinu jedan papa u subotu,15. kolovoza, molio na Trgu sv. Petra. Papa je Franjo nakon Marijanske molitve podsjetio na tragediju u Kini.

Crkva danas slavi jedan od najvažnijih blagdana posvećenih Blaženoj Djevici Mariji: svetkovinu njezina uznesenja na nebo. Na svršetku svoga zemaljskoga života, Kristova je majka uzašla na nebo, to jest u slavu vječnoga života, u puninu zajedništva s Bogom – kazao je Sveti Otac na početku nagovora prije marijanske molitve, a potom se osvrnuo na današnje misno evanđelje.

Današnji ulomak iz evanđelja sv. Luke predstavlja Mariju, koja nakon začeća po Duhu Svetom, ide staroj rođakinji Elizabeti, koja je također čudesno zatrudnjela. U susretu ispunjenom Duhom Svetim, Marija očituje svoju radost izgovarajući hvalospjev ‘Veliča’, jer je shvatila značenje velikih djela koja se ostvaruju u njezinu životu: po njoj se ispunja očekivanje njezina naroda – kazao je papa Franjo.

Evanđelje nam također pokazuje istinski razlog Marijine veličine i blaženstva, a to je vjera. Elizabeta je pozdravlja riječima: „Blago onoj koja povjerova da će se ispuniti što joj je Gospodin rekao“ (Lk 1,45). Vjera je srce cijele Marijine povijesti; ona je vjernica, velika vjernica; zna ona – a to i veli – da je u povijesti teško nasilje silnika, oholost bogatih, umišljenost napuhanih. Međutim, Marija vjeruje i izjavljuje da Bog ne ostavlja samu svoju djecu, ponizne i siromašne, nego im milostivom skrbi pritječe u pomoć, obarajući moćnike s njihovih prijestolja, raspršujući ohole u misli srca svoga. To je vjera naše Majke, to je Marijina vjera – kazao je Papa.

Hvalospjev Veliča omogućuje nam naslutiti puni smisao Marijina slučaja: Ako je Gospodinovo milosrđe pokretač povijesti, onda „trulež groba nije mogla iskusiti ona koja je rodila Gospodara života“. To se ne odnosi samo na Mariju. Velika djela koja je Svemogući u njoj učinio duboko se i nas tiču; govore nam o našem životnom hodu, o cilju koji nas čeka, a to je Očeva kuća. Naš život, gledan u svijetlu Marije na nebo uznesene, nije besmisleno lutanje, nego hodočašće koje, unatoč svim svojim nesigurnostima i trpljenjima, ima siguran cilj: kuću našega Oca, koji nas s ljubavlju čeka. Lijepo je zamišljati da imamo Oca koji nas s ljubavlju čeka, te da nas i naša Majka Marija s ljubavlju čeka u nebu – istaknuo je Sveti Otac.

Međutim, dok život teče, Bog čini da „za njegov narod, koji hodočasti na zemlji“ svijetli znak utjehe i sigurne nade. Taj znak ima svoje lice i ime: svijetlo lice Gospodinove majke, blaženo ime Marija, puna milosti; blažena jer je povjerovala Božjoj riječi: velika vjernica. Kao članovi Crkve i mi smo određeni da sa svojom majkom dijelimo slavu, jer i mi, Bogu hvala, vjerujemo u Kristovu žrtvu na križu, a po krštenju smo uključeni u to otajstvo spasenja – istaknuo je Sveti Otac.

Svi je zajedno danas molimo da ona, dok se naš hod odvija na ovoj zemlji, na nas svrne svoje milostive oči, da nam osvijetli put, pokaže cilj, i da nam nakon ovoga prognanstva pokaže Isusa, blagoslovljeni plod utrobe svoje. Zajedno recimo: O blaga, o mila, o slatka Djevice Marijo! – potaknuo je Papa.

Nakon marijanske molitve Sveti je Otac podsjetio na tragediju u Kini. Moje misli u ovom trenutku lete stanovništvu grada Tianjin, u sjevernoj Kini, gdje je u gospodarskoj zoni nekoliko eksplozija ubilo i ranilo mnogo osoba i pričinilo goleme štete. Jamčim svoju molitvu za sve one koji su izgubili život i za sve osobe koje je pogodila ta nesreća.

Neka Gospodin udijeli olakšanje i potporu svima koji su zauzeti u ublažavanju njihovih patnji – kazao je Sveti Otac, a potom pozdravio nazočne hodočasnike. Povjeravam vas majčinskoj brizi naše Majke, koja živi u slavi Božjoj i koja uvijek prati naš hod. Zahvaljujem vam što ste došli i želim sretan blagdan. Molim vas, ne zaboravite moliti za mene. Dobar tek i doviđenja – poželio je Papa.

A u svojem je tweetu, na današnju svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, papa Franjo napisao: „Marijin život pokazuje da velika djela Bog čini po najponiznijima“.

Radio Vatikan

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.