Vjera Papa govori Papin nagovor i Anđeo Gospodnji 16. kolovoza 2015. god.
Papa govori Vjera

Papin nagovor i Anđeo Gospodnji 16. kolovoza 2015. god.

Življenje u stvarnom zajedništvu s Isusom već nas na ovoj zemlji iz smrti vodi u život – istaknuo je Sveti Otac u podnevnom nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji na Trgu sv. Petra, komentirajući ulomak iz današnjega misnog evanđelja u kojem Isus veli da je živi kruh sišao s neba.

Liturgija nam ovih nedjelja predlaže, iz Ivanova evanđelja, Isusov govor o kruhu života, koji je on sam, a što je također sakrament Euharistije. Današnji odlomak (Iv 6,51-58), donosi posljednji dio toga govora, te govori o nekima među narodom koji se sablažnjavaju jer je Isus rekao: „Tko jede moje tijelo i pije moju krv ima život vječni, a ja ću ga uskrisiti u posljednji dan“ (Iv 6,54) – podsjetio je Sveti Otac.

Shvatljivo je čuđenje slušatelja; Isus govori poput proroka da u narodu, također i u nama, pobudi upite i, na kraju, odluku. U prvom redu upite: što znači „jesti tijelo i piti krv“ Isusovu? Je li to samo slika, način govora, simbol, ili označava nešto stvarno? Da se odgovori na taj upit, valja proniknuti ono što se u Isusovu srcu zbivalo dok je lomio kruh da nahrani gladno mnoštvo – kazao je Papa dodajući:

Znajući da će trebati na križu za nas umrijeti, Isus se poistovjećuje s izlomljenim i podijeljenim kruhom, koji je za njega „znak“ žrtve koja ga čeka. Taj proces ima svoj vrhunac u Posljednjoj večeri, gdje se kruh i vino zaista pretvaraju u njegovo tijelo i njegovu krv. To je Euharistija koju nam Isus ostavlja s točnom nakanom: da s njim možemo postati jedno. Zato i veli: „Tko jede moje tijelo i pije moju krv ostaje u meni a ja u njemu“  (r. 56). Zajedništvo je asimilacija: blagujući njega, postajemo kao On. Ali to zahtijeva naš pristanak, našu vjeru – ustvrdio je Sveti Otac.

Kada se čuje, glede Mise, ova primjedba: „Čemu služi Misa? Idem u Crkvu kad sam raspoložen, u samoći bolje molim“. Ali Misa nije privatna molitva i lijepo duhovno iskustvo, nije samo sjećanje na ono što je Isus učinio na Posljednjoj večeri: Mi velimo, kako bi se dobro razumjelo, da je Euharistija spomen-čin, gesta koja aktualizira i uprisutnjuje Isusovu smrt i uskrsnuće: kruh je doista njegovo tijelo dano za nas, vino je njegova krv prolivena za nas – objasnio je Papa.

Euharistija je sam Isus koji se posvema dariva nama. Hraniti se s njim u pričesti i u njemu prebivati, ako s vjerom to činimo, onda to preobražava naš život u dar Bogu i braći. Hraniti se s tim kruhom, znači uskladiti se s Kristovim srcem, asimilirati njegove odabire, njegove misli, njegove postupke. Znači ući u dinamizam ljubavi i postati osobe mira, praštanja, pomirbe i solidarnoga dijeljenja; znači činiti ono što je Isus činio – rekao je Papa.

Isus završava svoj govor ovim riječima: „Tko jede ovaj kruh, živjet će zauvijek“. Da, življenje u stvarnom zajedništvu s Isusom već nas na ovoj zemlji iz smrti vodi u život; upravo u tom zajedništvu s Isusom započinje nebo. A u nebu nas već čeka Marija, naša Majka – jučer smo slavili to otajstvo. Neka nam isprosi milost da se uvijek hranimo s vjerom u Isusa, kruhom života – zaključio je Sveti Otac.

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.