Vjera Papa govori Papa: Zatvoreno srce ne može primiti Božje milosrđe
Papa govori Vjera

Papa: Zatvoreno srce ne može primiti Božje milosrđe

Jedino otvoreno srce može prihvatiti Božje milosrđe – istaknuo je Sveti Otac u propovijedi na jutrošnjoj misi u kapeli Doma Sveta Marta. Nevjernost se može pobijediti ispovijedanjem vlastitoga grijeha, a tako započinje put obraćenja – dodao je Papa.

Ako je srce tvrdo i zatvoreno, Božje milosrđe ne može ući

O vjernosti je govorio Papa nadahnjujući se na današnjim misnim čitanjima. Komentirajući prvo čitanje, uzeto i proroka Jeremije, rekao je da je Bog uvijek vjeran, jer ne može nijekati samoga sebe, te da narod uvijek ne sluša Božju riječ. Prorok Jeremija navodi što je Bog sve učinio da pridobije narod, ali, narod je ustrajao u svojoj nevjernosti – primijetio je Papa dodajući:

Ova nevjernost naroda je i naša nevjernost jer ukrućuje, zatvara srce. Ne dopušta slušanje glasa Boga, koji nas kao brižni otac, uvijek potiče da se otvorimo njegovu milosrđu i ljubavi. Molili smo u pripjevnom psalmu: „Poslušajte danas njegov glas. Ne budite srca tvrda!“ Bog nam uvijek tako govori, poput nježnoga oca, uvijek veli: „Svim se srcem vratite k meni, jer sam milosrdan i milostiv.“ Ali ako je srce tvrdo, onda se to ne shvaća. Božje milosrđe može shvatiti onaj koji ima otvoreno srce da uđe Božje milosrđe – objasnio je Papa.

Srce postane tvrdo, a u ulomku iz Lukina evanđelja vidimo istu stvar, kako Isusa napadaju pismoznanci, „zakonznanci koji su poznavali teologiju, a bili su vrlo zatvoreni“. Narod se naprotiv divio, vjerovao je Isusu. Imao je otvoreno srce, nesavršeno, grješno, ali otvoreno – ustvrdio je Papa.

Tražiti oprost, ne suditi druge

Ti su teolozi „imali zatvoreno ponašanje! Uvijek su tražili objašnjenje za neshvaćanje Isusove poruke“, od njega su tražili znak s neba. Uvijek zatvoreni! Isus je morao opravdavati ono što je činio – kazao je Papa dodajući:

To je povijest neuspjele vjernosti. Povijest zatvorenih srdaca, koja ne dopuštaju da uđe Božje milosrđe, koja su zaboravila riječ oproštenje – Oprosti mi Bože! – jer se ne osjećaju grješnima. ta povijest je duga vjekove. Tu neuspjelu vjernost Isus jasno tumači: ‘Tko nije sa mnom, protiv mene je. Jasno! Ili si s otvorenim srcem vjeran Bogu koji je uvijek vjeran, ili si protiv Njega. Tko nije sa mnom, protiv mene je! – ponovio je Sveti Otac.

Vjernost Bogu počinje s priznanjem vlastite grješnosti

Postoji li neki srednji put – upitao je Papa odgovarajući da postoji, a to je priznavanje vlastitoga grijeha. Ako se vlastiti grijeh prizna, srce se otvara, Božje milosrđe ulazi, srce dakle biva vjerno. Molimo Boga milost vjernosti. A prvi korak na putu vjernosti jest priznavanje vlastitoga grijeha. Molimo za milost da ne otvrdne naše srce, da bude otvoreno Božjem milosrđu, molimo i za milost vjernosti. A kad osjetimo da smo nevjerni, molimo oproštenje – potaknuo je Sveti Otac.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @OSS_ROM

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.