Vjera Papa govori Papa: Žalosno je vidjeti biskupe i svećenike zaljubljene u novac
Papa govori Vjera

Papa: Žalosno je vidjeti biskupe i svećenike zaljubljene u novac

Biskupi i svećenici trebaju pobijediti napast „dvostruka života“, Crkva je pozvana služiti, a ne da bude „špekulantica“ – ustvrdio je Sveti Otac u propovijedi na jutrošnjoj svetoj misi u kapeli Doma sveta Marta. Papa je pozvao da se čuvamo „špekulanata, zaljubljenih u novac“ koji Crkvi nanose veliko zlo.

Sveti je Otac u propovijedi govorio o dvije vrste službenika, opisanih u liturgijskim čitanjima. O svetom Pavlu koji se posvema predao služenju; došao je u Rim gdje su ga neki njegovi izdali pa je završio u tamnici. Odakle mu je dolazila tolika hrabrost – upitao je Papa odgovarajući: Od Isusa Krista, a Pavao se hvalio služenjem, Božjim odabirom, i snagom koju daje Duh Sveti. Služio je „upravljao, postavljao temelje, naviještajući Isusa Krista“, nikad se nije zaustavljao da stekne povlašteno mjesto i vlast, da mu drugi služe. Bio je sluga da služi, a ne da bude služen – istaknuo je Sveti Otac dodajući:

Radostan sam, uvijek se ganem kada na ovu misu dođu neki svećenici i kažu mi: „Došao sam pozdraviti svoje, jer sam već četrdeset godina misionar u Amazoniji. Ili kad mi neka časna sestra kaže: „Već trideset godina radim u jednoj bolnici u Africi, ili pak kad sretnem neku časnu sestru koja trideset, četrdeset godina radi s invalidnim osobama u bolnici, uvijek nasmijana. To je služenje, to je radost Crkve: ići uvijek naprijed i darivati život. Pavao je činio upravo to: služio je – istaknuo je Papa.

Gospodin nam u Evanđelju – nastavio je Sveti Otac – predočava i sliku jednog drugog sluge, koji, umjesto da služi, čini da mu drugi služe. Čuli smo što je taj sluga učinio da ostane na svom mjestu. I u Crkvi ima takvih, oni se služe Crkvom umjesto da služe, da misle na druge, da postavljaju temelje: to su špekulanti, zaljubljeni u novac. Koliko smo vidjeli takvih biskupa i svećenika? Žalosno je to kazivati. Radikalnost Evanđelja i poziva Isusa Krista: treba služiti bez prestanka, ići naprijed, zaboravljajući na sebe. Ali postoji opasnost udobnog statusa: postigao sam status i bez časti živim udobno, poput farizeja o kojima govori Isus da su po trgovima šetali da ih drugi gledaju – kazao je Sveti Otac.

To su dakle dvije slike, nastavio je Papa. Dvije slike kršćana, svećenika, časnih sestara. A Isus nam u svetom Pavlu pokazuje uzor: Crkvu koja uvijek ide naprijed i veli nam da je to put. Naprotiv, ako je Crkva mlitava, zatvorena u sebe, ako je špekulantica, onda se za nju ne može reći da služi, da je u službi drugih, već da se drugima služi. Neka nam Bog udijeli milost koju je udijelio Pavlu, bar malo poštenja da uvijek idemo naprijed, odričući se vlastitih udobnosti, i neka nas izbavi iz napasti dvostruka života: glumit ću slugu, a činit ću da mi drugi služe – zaključio je Sveti Otac.

Izvor: radiovatican.va

Foto: thebronxchronicle.com

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.