Vjera Papa govori Papa: Žalosno je vidjeti biskupe i svećenike zaljubljene u novac
Papa govori Vjera

Papa: Žalosno je vidjeti biskupe i svećenike zaljubljene u novac

Biskupi i svećenici trebaju pobijediti napast „dvostruka života“, Crkva je pozvana služiti, a ne da bude „špekulantica“ – ustvrdio je Sveti Otac u propovijedi na jutrošnjoj svetoj misi u kapeli Doma sveta Marta. Papa je pozvao da se čuvamo „špekulanata, zaljubljenih u novac“ koji Crkvi nanose veliko zlo.

Sveti je Otac u propovijedi govorio o dvije vrste službenika, opisanih u liturgijskim čitanjima. O svetom Pavlu koji se posvema predao služenju; došao je u Rim gdje su ga neki njegovi izdali pa je završio u tamnici. Odakle mu je dolazila tolika hrabrost – upitao je Papa odgovarajući: Od Isusa Krista, a Pavao se hvalio služenjem, Božjim odabirom, i snagom koju daje Duh Sveti. Služio je „upravljao, postavljao temelje, naviještajući Isusa Krista“, nikad se nije zaustavljao da stekne povlašteno mjesto i vlast, da mu drugi služe. Bio je sluga da služi, a ne da bude služen – istaknuo je Sveti Otac dodajući:

Radostan sam, uvijek se ganem kada na ovu misu dođu neki svećenici i kažu mi: „Došao sam pozdraviti svoje, jer sam već četrdeset godina misionar u Amazoniji. Ili kad mi neka časna sestra kaže: „Već trideset godina radim u jednoj bolnici u Africi, ili pak kad sretnem neku časnu sestru koja trideset, četrdeset godina radi s invalidnim osobama u bolnici, uvijek nasmijana. To je služenje, to je radost Crkve: ići uvijek naprijed i darivati život. Pavao je činio upravo to: služio je – istaknuo je Papa.

Gospodin nam u Evanđelju – nastavio je Sveti Otac – predočava i sliku jednog drugog sluge, koji, umjesto da služi, čini da mu drugi služe. Čuli smo što je taj sluga učinio da ostane na svom mjestu. I u Crkvi ima takvih, oni se služe Crkvom umjesto da služe, da misle na druge, da postavljaju temelje: to su špekulanti, zaljubljeni u novac. Koliko smo vidjeli takvih biskupa i svećenika? Žalosno je to kazivati. Radikalnost Evanđelja i poziva Isusa Krista: treba služiti bez prestanka, ići naprijed, zaboravljajući na sebe. Ali postoji opasnost udobnog statusa: postigao sam status i bez časti živim udobno, poput farizeja o kojima govori Isus da su po trgovima šetali da ih drugi gledaju – kazao je Sveti Otac.

To su dakle dvije slike, nastavio je Papa. Dvije slike kršćana, svećenika, časnih sestara. A Isus nam u svetom Pavlu pokazuje uzor: Crkvu koja uvijek ide naprijed i veli nam da je to put. Naprotiv, ako je Crkva mlitava, zatvorena u sebe, ako je špekulantica, onda se za nju ne može reći da služi, da je u službi drugih, već da se drugima služi. Neka nam Bog udijeli milost koju je udijelio Pavlu, bar malo poštenja da uvijek idemo naprijed, odričući se vlastitih udobnosti, i neka nas izbavi iz napasti dvostruka života: glumit ću slugu, a činit ću da mi drugi služe – zaključio je Sveti Otac.

Izvor: radiovatican.va

Foto: thebronxchronicle.com

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.