Vjera Papa govori Papa: Uredbe iz “Pastor bonus” i dalje su na snazi
Papa govori Vjera

Papa: Uredbe iz “Pastor bonus” i dalje su na snazi

Papa Franjo poslao je danas pismo kardinalu Pietru Parolinu, vatikanskom državnom tajniku, u kojem odgovara na neke probleme koji su se očitovali u tijeku reforme Rimske kurije. Prije svega, ističe kako sadašnje prijelazno razdoblje ne znači vacatio legis, odnosno razdoblje u kojem proglašeni zakon još nije stupio na snagu. Zbog toga – stoji u Papinom pismu – potvrđujem da je i dalje na punoj snazi apostolska konstitucija Pastor bonus, njezini dodaci i Opće uredbe Rimske kurije.

Budući da je pridržavanje zajedničkih normi nužno za redoviti rad Rimske kurije i ustanove povezane sa Svetom Stolicom, kao i da bi se zajamčio pravedan – uključujući i ekonomski – odnos prema svim suradnicima, određujem – napisao je Papa – da se ima skrupulozno pridržavati onoga što je određeno u spomenutim i drugim dokumentima koji se tiču Svete Stolice i Države Vatikana.

Slijedi da zapošljavanje i prebacivanje osoblja treba izvršavati unutar propisanih granica, isključujući bilo koji drugi kriterij, uz odobrenje Državnoga tajništva i u skladu s propisanim procedurama, uključujući i utvrđene parametre za plaće. Sve to – dodaje Sveti Otac – u mjeri u kojoj je u skladu s vlastitim pravilima, vrijedi i za upravu Države Vatikanskoga Grada i za ustanove koje ovise o Apostolskoj stolici, čak i ako nisu izričito navedene u apostolskoj konstituciji Pastor bonus, izuzevši pak Institut za vjerska djela.

Papa Franjo stoga u pismu moli kardinala Parolina da to dadne na znanje predstojnicima dikasterija i tijelima Rimske kurije, kao i s njima povezanim ustanovama, osobito naglašavajući – kako je napisao – vidike koji zahtijevaju veću pažnju i traže da se bdije nad njihovim provođenjem.

Izvor: www.radiovatican.va

Foto: Stefano Spaziani

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.