Uncategorized Papa u svetištu Majke milosrđa u Vilniusu: gradite mostove, a ne zidove
Uncategorized

Papa u svetištu Majke milosrđa u Vilniusu: gradite mostove, a ne zidove

Apostolsko putovanje u Litvu, svetište Majke milosrđa u Vilniusu (Vatican Media)

Neka nam Djevica Majka podari darove dijaloga i strpljenja, blizine i prihvaćanja

Nalazimo se pred „vratima zore” –  tim je riječima danas poslijepodne papa Franjo započeo svoj govor u svetištu Majke milosrđa u Vilniusu.  To je ono što je ostalo od zidina ovoga grada koje su služile obrani od bilo koje opasnosti i napada, a koje je 1779. godine neprijateljska vojska potpuno uništila ostavivši samo ta vrata – rekao je Papa i naglasio – Već je tada tu bila postavljena slika „Djevice milosrđa“, Majke Božje koja nam je uvijek spremna pomoći.

Već nas je od tada htjela naučiti da se možemo zaštititi bez napada, da je moguće biti oprezan bez nezdravog nepovjerenja prema svima – rekao je Sveti Otac i nastavio – Ta Majka, bez Djeteta, sva u zlatu, Majka je svih. U svakom tko dolazi ovamo, ona vidi ono što mi sami često ne vidimo; lice svojega Sina Isusa utisnuto u našim srcima.

Od trenutka kada je Isusova slika utisnuta u srce svakog čovjeka, svaka je osoba za nas prilika da susretnemo Boga – rekao je papa Franjo i upozorio – Kad se zatvorimo u sebe zbog straha od drugih, gradimo zidove i barikade, lišavamo se Isusove Radosne vijesti koja vodi povijest i živote drugih. Izgradili smo previše utvrda u svojoj prošlosti, no danas trebamo gledati jedni druge licem u lice i prepoznati se kao braća, hodajući zajedno i otkrivajući radosno i mirno vrijednost zajedništva (usp. Evangelii Gaudium, 87).

Svakoga dana ovo mjesto Majke milosrđa posjeti mnoštvo ljudi iz mnogih zemalja; katolici i pravoslavni – spomenuo je Papa i dodao – Danas to omogućava lakoća komunikacije i sloboda kretanja. Bilo bi lijepo da se toj lakoći pridruži i lakoća susreta i solidarnosti među svima kako bi razmjenjivali darove koje smo besplatno primili, izlazili iz sebe i darivali se drugima, prihvaćali nazočnost i raznolikost drugih kao dar i bogatstvo u svojem životu.

Ponekad se čini da nas otvaranje svijetu baca na područje natjecanja tamo gdje je „čovjek čovjeku vuk” i tamo gdje ima mjesta samo za sukobe koji nas dijele, za napetosti koja nas troše, za mržnju i neprijateljstvo koji nas ne vode nikamo (vidi ap. Gaudete et exsultate, 71-72) – primijetio je Sveti Otac i naglasio – Majka milosrđa, kao i svaka dobra majka, pokušava ponovno okupiti obitelj i govori nam: “traži svog brata”. Tako nam otvara „vrata nove zore“. Danas nas čekaju djeca i obitelji s krvavim ranama koje nisu slične Lazarovim nego Isusovim. To su stvarne rane, te oni iz svoje muke i tame vape da im donesemo svjetlo ljubavi koja iscjeljuje. Ljubav je ključ koji otvara vrata neba.

Neka nam Majka milosrđa pomogne da možemo iskusiti snagu koja pročišćava naše postupanje prema drugima, neka nam podari da možemo milosrdno i ponizno vidjeti njihove ograničenosti i slabosti, a da pri tom ne mislimo da smo iznad bilo koga (usp Fil 2,3) – rekao je papa Franjo i potaknuo – Kontemplirajući otajstva krunice molimo je da budemo zajednica koja naviješta Isusa Krista, našu nadu, te da bismo mogli izgraditi zemlju koja je sposobna prihvatiti sve. Neka nam Djevica Majka podari darove dijaloga i strpljenja, blizine i prihvaćanja (usp. Ap. Evangelii Gaudium, 165). Molimo je da nam pomogne izgraditi domovinu koja gradi mostove, a ne zidove; koja daje prednost milosrđu, a ne osudi. Neka Marija uvijek bude poput „vrata zore“ čitavoj ovoj blagoslovljenoj zemlji! – zaključio je Papa.

Izvor: radiovatican.va (Ivica Hadaš – Vatikan)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.