Vjera Papa govori Papa u sv. Marti: Radost Gospodnja naša je jakost
Papa govori Vjera

Papa u sv. Marti: Radost Gospodnja naša je jakost

Radost Gospodnja naša je jakost; u njemu nalazimo svoj identitet – rekao je Sveti Otac na jutrošnjoj misi u Domu sv. Marta. Naglasio je da se u kršćaninu nikada ne treba ugasiti nostalgija za Bogom, jer u suprotnom naše srce ne može slaviti. Potaknut liturgijskim čitanjem iz Nehemijine knjige, o povratku izraelskog naroda u Jeruzalem nakon progonstva, Papa je promišljao o srži kršćanskoga identiteta.

Podsjetio je kako su se Židovi i u Babilonskom sužanjstvu uvijek sjećali svoje domovine. Nakon mnogih godina, sada u suzama i u radosti slušaju Božju riječ u Jeruzalemu. Ne samo da su pronašli svoj grad, već i slušaju riječi Zakona te pronalaze svoj identitet. Zbog toga je narod bio radostan i plakao – kazao je Sveti Otac.

Plakao je od radosti jer je pronašao svoj identitet koji se u prognanstvu pomalo bio izgubio. U Gospodnjoj radosti, koja je naša snaga, nalazimo svoj identitet. On se – kako je rekao Papa – gubi u hodu, u tolikim našim prognanstvima ili otuđenjima, kad gradimo gnijezda posvuda, a ne u Gospodinovoj kući, gdje nalazimo vlastiti identitet.

Kad izgubiš nešto doista svoje, poput kuće, onda osjetiš nostalgiju koja te iznova vraća kući – primijetio je Papa, dodajući kako se upravo to dogodilo sa židovskim narodom: nostalgija za vlastitim identitetom ponukala ga je da ga iznova pronađe. To je Božja milost.

Ako nam je ugodno, onda smo mirni tamo gdje jesmo, nemamo potrebu ići drugamo – rekao je Papa dodajući da bi bilo dobro upitati se: Jesam li upokojen, zadovoljan, bez bilo kakve duhovne potrebe u srcu? Je li moja nostalgija zamrla? Srce bez nostalgije ne poznaje radost. A radost je Gospodnja naša snaga. ako srce ne poznaje nostalgiju, ne može slaviti – kazao je Sveti Otac.

Izraelski je narod slavio s velikom radošću jer je shvatio riječi koje su mu naviještene. Pronašli su ono na što ih je nostalgija usmjeravala i poticala ih da idu naprijed. Pitajmo se osjećamo li nostalgiju za Bogom: jesmo li zadovoljni, jesmo li sretni takvi kakvi jesmo, ili pak uvijek želimo ići naprijed? Neka nam Gospodin udjeli milost da se u našem srcu nikada ne ugasi nostalgija za Bogom – rekao je na kraju papa Franjo.

Preuzeto: Radio Vatikan

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.