Vjera Papa govori Papa u Pratu: Dostojanstven rad za sve, borba protiv raka izrabljivanja
Papa govori Vjera

Papa u Pratu: Dostojanstven rad za sve, borba protiv raka izrabljivanja

Dužni smo boriti se protiv „raka“ izrabljivanja radnika i „otrova“ nezakonitosti. Potrebno je sklopiti „ugovore blizine“ s najranjivijima u društvu: siromasima, useljenicima, ali i obiteljima – poručio je papa Franjo na prvoj stanici svojega jednodnevnog pohoda Toskani, u talijanskom gradu Prato koji ima značajnu useljeničku populaciju – na prvome mjestu su Kinezi, zaim Ukrajinci, Poljaci i Rumunji, Pakistanci, Nigerijci te Filipinci.

Zahvaljujem vam na stalnom nastojanju vaše zajednice da integrira svaku osobu, protivno kulturi ravnodušnosti i odbacivanja. U vremenu nesigurnosti i strahova, pohvalne su vaše inicijative podrške najslabijima i obiteljima, koje se trudite čak i „posvojiti“ – kazao je papa Franjo. Dok tražite najbolje konkretne načine za uključivanje, nemojte se obeshrabriti pred poteškoćama. Nemojte odustati pred naizgled teškim situacijama suživota: oživljavajte uvijek želju da između vas i vaših bližnjih vladaju – kako se izrazio Papa – „ugovori blizine“.

Naglasio je da svetost svakog ljudskog života zahtjeva poštovanje, prihvaćanje i dostojanstven rad – upravo suprotno onome što se dogodilo prije dvije godine, kada su – podsjetio je papa Franjo – dvije žene i pet muškaraca – Kinezi – poginuli u požaru u jednoj tvornici, gdje ih se držalo u ropskim uvjetima.

To je tragedija izrabljivanja i nehumanih životnih uvjeta. To nije dostojanstven rad. Život svake zajednice traži da se do zadnjih sila borimo protiv ‘raka’ korupcije, protiv ‘raka’ izrabljivanja ljudi i ‘otrova’ bezakonja. Nikad se ne umorimo u borbi za istinu i pravednost – potaknuo je Sveti Otac.

Papa je naglasio da se radi o borbi za pravednije i iskrenije društvo jer se na temelju laži ili netransparentnosti, ne može zasnovati ništa dobro. Mlade je pak potaknuo da ne upadnu u pesimizam i bezvoljnost, dok je mjesnoj Crkvi preporučio obnovu misionarskog zanosa, što vodi prihvaćanju ranjenih osoba.

Od nas se traži da izađemo kako bismo se približili ljudima našeg vremena. ‘Izaći’ zasigurno znači ‘riskirati’, ali nema vjere bez rizika. Vjera koja misli samo ‘na sebe’ i koja je zatvorena, nije vjerna Gospodinovu pozivu da preuzmemo inicijativu i zauzmemo se bez straha – ustvrdio je na koncu papa Franjo.

Izvor: radiovatican.va

Foto: radiovatican.va

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.