Vjera Papa govori Papa u Irskoj: Obitelji mogu pomoći ostvariti Božji san
Papa govori

Papa u Irskoj: Obitelji mogu pomoći ostvariti Božji san

Papa Franjo je za vrijeme jučerašnjeg festivala obitelji na stadionu Croke Park u Dublinu predložio tri riječi kao protuotrov za napetosti koje mogu nastati u obitelji: “oprosti”, “molim” i “hvala”

Obitelji mogu pomoći ostvariti Božji san – istaknuo je papa Franjo za vrijeme sinoćnjeg festivala obitelji na stadionu Croke Park u Dublinu. Obraćajući se prisutnima, Papa je spomenuti događaj opisao kao obiteljsko slavlje zahvale Bogu za ono što jesmo: jedna obitelj u Kristu koja je raspršena diljem svijeta. Bog želi da svaka obitelj bude svjetionik radosti Njegove ljubavi u našem svijetu. Svi smo mi pozvani u obitelji pronaći ispunjenje u ljubavi – kazao je Sveti Otac napominjući da nitko nije rekao da će to biti lako.

Papa je zatim predložio tri riječi kao protuotrov za napetosti koje mogu nastati unutar obitelji: “oprosti”, “molim” i “hvala”. Ne postoji savršena obitelj – podsjetio je papa Franjo dodajući da bez milosti praštanja obitelji mogu oboljeti i postupno se raspasti. S druge pak strane, malena i jednostavna djela praštanja, koja se svakodnevno obnavljaju, predstavljaju temelj na kojem se gradi čvrsti kršćanski obiteljski život.

Reagirajući na svjedočanstvo jedne obitelji iz Indije, Sveti je Otac govorio o pozitivnom korištenju društvenih mreža kao načina da izgrađujemo mrežu prijateljstava, solidarnosti i međusobne potpore. Društveni mediji mogu biti korisni ako ih se koristi umjereno i razborito. No Papa je upozorio na pretjerano korištenje društvenih medija, koje nas može zatočiti u virtualnu stvarnost koja nas izolira od samih odnosa koji nas izazivaju da rastemo kako bismo postigli svoj puni potencijal u zajedništvu s drugima.

Papa Franjo je napomenuo da su obitelji koje su ujedinjene molitvom u stanju podupirati druge obitelji koje žive u izazovnim i teškim situacijama. Upućujući na svoju apostolsku pobudnicu Amoris laetitia, Papa je potvrdio da je ljubav Kristova ta koja obnavlja sve stvari te da omogućuje brak i supružničku ljubav koji su obilježeni vjernošću, nerazrješivošću, jedinstvom i otvorenošću prema životu.

Sveti je Otac potom zahvalio jednoj drugoj obitelji s desetero djece za njihovo svjedočanstvo ljubavi i vjere. Supružnici su u međusobnom sebedarju sposobni postati “jedno tijelo” i otvoriti svoja srca onima kojima je potrebna ljubav, naročito usamljenima, napuštenima, slabima i ranjivima koje tako često odstranjuje naša kultura odbacivanja.

Obraćajući se pak starijoj generaciji, Papa je rekao da društvo koje ne cijeni djedove i bake nema budućnosti jer nas oni uče značenju supružničke i roditeljske ljubavi. Iz tog je razloga velika grješka ne pitati starije o njihovu iskustvu ili smatrati da je razgovor s njima traćenje vremena – kazao je papa Franjo.

Sveti je Otac na kraju prisutne i sve one koji su pratili događaj putem televizije, radija i interneta potaknuo da pomognu ostvariti Božji san. Svjedočenjem Evanđelja možete pomoći približavati svu Božju djecu kako bi rasla u jedinstvu i naučila što za čitav svijet znači živjeti u miru kao jedna velika obitelj – zaključio je Papa.

Izvor: radiovatican.va (Luka Ilić – Vatikan)

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.