Vjera Papa govori Papa u Irskoj: Obitelji mogu pomoći ostvariti Božji san
Papa govori

Papa u Irskoj: Obitelji mogu pomoći ostvariti Božji san

Papa Franjo je za vrijeme jučerašnjeg festivala obitelji na stadionu Croke Park u Dublinu predložio tri riječi kao protuotrov za napetosti koje mogu nastati u obitelji: “oprosti”, “molim” i “hvala”

Obitelji mogu pomoći ostvariti Božji san – istaknuo je papa Franjo za vrijeme sinoćnjeg festivala obitelji na stadionu Croke Park u Dublinu. Obraćajući se prisutnima, Papa je spomenuti događaj opisao kao obiteljsko slavlje zahvale Bogu za ono što jesmo: jedna obitelj u Kristu koja je raspršena diljem svijeta. Bog želi da svaka obitelj bude svjetionik radosti Njegove ljubavi u našem svijetu. Svi smo mi pozvani u obitelji pronaći ispunjenje u ljubavi – kazao je Sveti Otac napominjući da nitko nije rekao da će to biti lako.

Papa je zatim predložio tri riječi kao protuotrov za napetosti koje mogu nastati unutar obitelji: “oprosti”, “molim” i “hvala”. Ne postoji savršena obitelj – podsjetio je papa Franjo dodajući da bez milosti praštanja obitelji mogu oboljeti i postupno se raspasti. S druge pak strane, malena i jednostavna djela praštanja, koja se svakodnevno obnavljaju, predstavljaju temelj na kojem se gradi čvrsti kršćanski obiteljski život.

Reagirajući na svjedočanstvo jedne obitelji iz Indije, Sveti je Otac govorio o pozitivnom korištenju društvenih mreža kao načina da izgrađujemo mrežu prijateljstava, solidarnosti i međusobne potpore. Društveni mediji mogu biti korisni ako ih se koristi umjereno i razborito. No Papa je upozorio na pretjerano korištenje društvenih medija, koje nas može zatočiti u virtualnu stvarnost koja nas izolira od samih odnosa koji nas izazivaju da rastemo kako bismo postigli svoj puni potencijal u zajedništvu s drugima.

Papa Franjo je napomenuo da su obitelji koje su ujedinjene molitvom u stanju podupirati druge obitelji koje žive u izazovnim i teškim situacijama. Upućujući na svoju apostolsku pobudnicu Amoris laetitia, Papa je potvrdio da je ljubav Kristova ta koja obnavlja sve stvari te da omogućuje brak i supružničku ljubav koji su obilježeni vjernošću, nerazrješivošću, jedinstvom i otvorenošću prema životu.

Sveti je Otac potom zahvalio jednoj drugoj obitelji s desetero djece za njihovo svjedočanstvo ljubavi i vjere. Supružnici su u međusobnom sebedarju sposobni postati “jedno tijelo” i otvoriti svoja srca onima kojima je potrebna ljubav, naročito usamljenima, napuštenima, slabima i ranjivima koje tako često odstranjuje naša kultura odbacivanja.

Obraćajući se pak starijoj generaciji, Papa je rekao da društvo koje ne cijeni djedove i bake nema budućnosti jer nas oni uče značenju supružničke i roditeljske ljubavi. Iz tog je razloga velika grješka ne pitati starije o njihovu iskustvu ili smatrati da je razgovor s njima traćenje vremena – kazao je papa Franjo.

Sveti je Otac na kraju prisutne i sve one koji su pratili događaj putem televizije, radija i interneta potaknuo da pomognu ostvariti Božji san. Svjedočenjem Evanđelja možete pomoći približavati svu Božju djecu kako bi rasla u jedinstvu i naučila što za čitav svijet znači živjeti u miru kao jedna velika obitelj – zaključio je Papa.

Izvor: radiovatican.va (Luka Ilić – Vatikan)

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.