Vjera Papa govori Papa u Irskoj: Obitelj ne može rasti ako zaboravi svoje korijene
Papa govori

Papa u Irskoj: Obitelj ne može rasti ako zaboravi svoje korijene

Papa Franjo u katedrali svete Marije u Dublinu (ANSA)

Nakon jučerašnjeg susreta s predstavnicima građanskih vlasti, papa Franjo je nastavio program apostolskog pohoda susretom sa zaručenim i vjenčanim parovima u katedrali svete Marije u Dublinu

Prisutnim je parovima kazao da je našem svijetu potrebna revolucija ljubavi, potičući ih da ta revolucija započne od njih i njihovih obitelji. Sveti je Otac istaknuo važnost te ljubavi, napominjući da se trebamo vratiti i brinuti o našim obiteljskim korijenima. Nijedna obitelj ne može rasti ako zaboravi svoje korijene – rekao je Papa dodajući da ti korijeni prenose generacijska iskustva koja nas uče o životu i ljubavi. Djeca neće rasti u ljubavi ako ne nauče kako razgovarati sa svojim djedovima i bakama – upozorio je papa Franjo.

Papa je potom zahvalio jednom starijem bračnom paru na njihovu svjedočanstvu bračnoga života, rekavši da je to njihovo svjedočanstvo borbi i iskustava dragocjeno za sve mlade bračne parove kao i za zaručene parove. Papa Franjo je stariji par opisao kao “čuvare kolektivnog sjećanja” dodajući da je njihovo svjedočanstvo koje je ispunjeno vjerom dragocjeni izvor za mlade parove koji prema budućnosti gledaju s uzbuđenjem, nadom i, možda, malo strepnje.

Sveti je Otac zatim odgovorio na pitanja dva bračna para. Prvo se pitanje ticalo prenošenja vjere djeci. U tom je kontekstu napomenuo da djeca u “kućnoj crkvi” uče značenje vjernosti, integriteta i žrtve. Vjera se prenosi za obiteljskim stolom, u običnom razgovoru, u jeziku koji jedino ustrajna ljubav zna govoriti – objasnio je papa Franjo. Obraćajući se pak izravno roditeljima, Papa je rekao da će njihova djeca naučiti kako dijeliti zemaljska dobra sa svima ako vide na koji način njihovi roditelji brinu o drugima koji su siromašniji ili koji imaju manje sreće od njih. Roditelji će svojoj djeci uvijek biti prvi učitelji u vjeri – napomenuo je.

Drugo je pak pitanje glasilo: kako drugima pokazati da je brak poziv, a ne samo institucija. Napominjući da je svjestan suvremene kulture prolaznosti koja ništa ne smatra stalnim, Papa je rekao da sakrament ženidbe ima udjela u otajstvu Božje vječne ljubavi. Ljubav je opisao kao Božji san za sve nas i za čitavu ljudsku obitelji, a Bog nas poziva da taj san učinimo vlastitim. Molim vas, nikad to nemojte zaboraviti! – kazao je papa Franjo i zaključio – I nikad nemojte prestati sanjati.

Izvor: radiovatican.va (Luka Ilić – Vatikan)

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.