Vjera Papa govori Papa u Domu sv. Marte: Prenošenje vjere nije prozelitiranje
Papa govori

Papa u Domu sv. Marte: Prenošenje vjere nije prozelitiranje

Luka Ilić i Barbara Castelli – Vatikan

Prenositi vjeru ne znači prozelitirati, tražiti ljude koji podupiru ovu nogometnu momčad ili ovaj kulturni centar; prenositi vjeru znači svjedočiti s ljubavlju – istaknuo je papa Franjo za vrijeme jutarnje mise slavljene u Domu svete Marte u Vatikanu. Polazeći od odlomka iz 15. poglavlja Prve poslanice Korinćanima, Papa je pojasnio da vjera nije samo recitiranje Vjerovanja koji predstavlja njezin izraz.

Prenošenje vjere znači utemeljiti srce u vjeri u Isusa Krista

Pojasnio je da prenošenje vjere ne znači puko davanje informacije, nego utemeljiti srce u vjeri u Isusa Krista. Biti kršćanin ne znači mehanički naučiti sadržaj knjižice. Prenositi vjeru znači prenositi ono što smo primili. I to je izazov kršćaninu: biti plodonosan u prenošenju vjere – napomenuo je Sveti Otac i dodao – To je i izazov Crkvi: biti plodna majka i rađati djecu u vjeri.

Papa je inzistirao na prenošenju vjere koje ide s generacije na generaciju, s bake na majku, u zraku koji miriše na ljubav. Vlastita se vjerovanja ne prenose samo zahvaljujući riječima, nego pomoću „milovanja“, „nježnosti“, pa i „dijalektom“ – rekao je papa Franjo te je potom govorio i o njegovateljima koji, čak i ako su stranci, brižno i djelotvorno prenose vjeru, pomažući rastu.

Prenošenje vjere nije prozelitiranje, nego svjedočenje

Prenošenje vjere nije prozelitiranje, već je nešto drugo, nešto još veće – istaknuo je papa Franjo – Dobro je rekao Benedikt XVI.: „Crkva ne raste po prozelitizmu, nego po privlačnosti“. Vjera se prenosi, ali po privlačnosti, odnosno po svjedočenju.

Svjedočenje potiče privlačnost i znatiželju

Sveti je Otac napomenuo da se prenošenje vjere ostvaruje putem svjedočanstva, sve do mučeništva. Kad se vidi ta dosljednost života, rađa se radoznalost: „Zašto on živi na takav način? Zašto živi služeći drugima?“ Svjedočenje budi radoznalost u srcu drugoga i tu znatiželju preuzima Duh Sveti te djeluje iznutra. Prenošenje vjere čini nas pravednima, opravdava nas – kazao je Papa te zaključio – Vjera nas opravdava i prenoseći je dajemo istinsku pravdu drugima.

Preuzeto: Radio Vatikan

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.