Vjera Papa govori Papa tijekom Angelusa: nemojmo ostati gluhi i nijemi pred patnjom braće
Papa govori

Papa tijekom Angelusa: nemojmo ostati gluhi i nijemi pred patnjom braće

Postao je čovjekom kako bi čovjek, koji je grijehom u nutrini postao gluh i nijem, mogao čuti glas Božji

Papa Franjo se danas prije podnevne molitve na Trgu svetoga Petra u Vatikanu, pred mnoštvom vjernika osvrnuo na evanđelje današnje nedjelje (Mk 7,31-37) koje izvještava o događaju Isusovoga čudesnoga ozdravljenja gluhonijemoga. Donijeli su mu gluhonijemoga, moleći ga da stavi na nj ruku – rekao je Papa i protumačio – Međutim, učinio je nekoliko gesta. Odveo je gluhonijemoga na stranu, daleko od mnoštva. Tom prilikom, kao i u drugima, Isus djeluje uvijek diskretno. Ne želi zadiviti ljude, ne traži popularnost ili uspjeh, nego želi ljudima činiti samo dobro. Svojim nas ponašanjem uči da se dobro treba činiti bez vike i razmetanja.

Kad ga je odveo na stranu, stavio je prste u uši gluhonijemoga i slinom mu dotaknuo jezik – rekao je Sveti Otac i primijetio – Ta gesta podsjeća na Utjelovljenje. Sin Božji je čovjek uključen u ljudsku stvarnost. Budući da je postao čovjek, može razumjeti trpljenje drugoga čovjeka i čini gestu u kojoj djeluje njegovo čovještvo. U isto vrijeme Isus želi da razumijemo da se čudo događa zbog Njegovoga jedinstva s Ocem; zato je pogledao prema nebu. Potom je uzdahnuo i rekao: „effatà“, što znači “otvori se”. Čovjek je odmah ozdravio; uši mu se otvoriše i jezik mu se razvezao. Ozdravljenje je za njega bilo „otvaranje“ drugima i svijetu.

Taj evanđeoski događaj naglašava potrebu dvostrukog ozdravljenja – rekao je papa Franjo i objasnio – Prije svega ozdravljenje od bolesti i tjelesne patnje kako bi tijelo ozdravilo, iako taj cilj nije potpuno ostvariv na ljudski način, unatoč svim naporima znanosti i medicine. No, postoji i drugo ozdravljenje, možda i teže, a to je ozdravljenje od straha koje nas tjera da odbacimo bolesnike, patnike i nepokretne. Mnogo je načina odbacivanja, pa i s tobožnjim sažaljenjem ili uklanjanjem problema; ostajemo gluhi i nijemi pred bolima osoba koje su obilježene bolestima, tjeskobama i teškoćama. Prečesto bolesnici i patnici postaju problem, a trebali bi biti prilika za iskazivanje brige i solidarnosti društva prema najslabijima.

Isus nam je objavio tajnu čuda koju i mi možemo ponoviti postajući sudionici događaja „effatà”, to jest „otvori se“ kojim je on dao govor i sluh gluhonijemom – rekao je Papa i naglasio – Radi se o otvaranju potrebama naše braće patnika i potrebitih pomoći, izbjegavajući sebičnost i zatvorenost srca. Isus je došao otvoriti upravo srce, odnosno nutrinu osobe; osloboditi nas kako bi nas osposobio da živimo puninu odnosa s Bogom i s drugima.

Postao je čovjekom kako bi čovjek, koji je grijehom u nutrini postao gluh i nijem, mogao čuti glas Božji, glas ljubavi koja govori njegovom srcu, te tako jednom naučio govoriti jezik ljubavi, prevodeći ga u velikodušne geste i darivanje samoga sebe. Blažena Djevica Marija koja se potpuno otvorila Gospodinovoj ljubavi, neka nam isprosi da možemo svaki dan u vjeri iskusiti to čudo „effatà“ kako bismo živjeli u zajedništvu s Bogom i s braćom – zaključio je Sveti Otac.

Izvor: radiovatican.va (Ivica Hadaš – Vatikan)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.