Vjera Papa govori PAPA: Temelji kršćanskog života: sjećanje, vjera i milosrdna ljubav
Papa govori Vjera

PAPA: Temelji kršćanskog života: sjećanje, vjera i milosrdna ljubav

„Nakon užasnih razaranja potresa, nalazimo se danas ovdje kako bismo Bogu zahvalili za sve ono što je obnovljeno“ – kazao je Sveti Otac na početku svoje propovijedi, ponavljajući redak iz Prvoga čitanja (Iz 61,4) na misnom slavlju u Gyumriju, koju je predslavio jutros, pred oko 20.000 vjernika.

Što Gospodin hoće da obnovimo danas? – zapitao se papa Franjo – I na čemu hoće da gradimo svoj život? U traženju odgovora na ova pitanja, želio bih vam predložiti tri stabilna temelja, na kojima možemo neumorno graditi i nanovo izgrađivati kršćanski život: sjećanje, vjera i milosrdna ljubav – kazao je.

         Sjećanje – Potrebno je obnoviti sjećanje na ono što je Bog po nama i za nas učinio. Iz Evanđelja (Lk 1,72) vidimo da nas Gospodin nije zaboravio nego nas se „sjetio“; izabrao nas je, ljubio i k sebi pozvao i oprostio nam. Velike događaje naše osobne povijesti u odnosu na Nj, treba oživiti i pameću i srcem. Ali potrebno je očuvati i sjećanje naroda jer i narodi imaju pamćenje – rekao je Sveti Otac.

         Sjećanje vašega naroda je vrlo dugo i dragocjeno. U vašem glasu odjekuju glasovi mudrih i svetih osoba povijesti; u vašim riječima odjek je onih koji su stvorili vaše pismo, kako bi naviještali Božju riječ; u vašim pjesmama nalaze se klice radosti vaše povijesti. Po svemu tome možete sa sigurnošću nazrijeti Božju prisutnost u vašoj povijesti. Nije vas ostavio same; pa ni usred velikih opasnosti –zajedno s evanđeljem današnjega dana možemo kazati – kako je Gospodin pohodio svoj narod: sjetio se vaše vjernosti Evanđelju, i prvine vaše vjere; svih onih koji su svjedočili pa i po cijenu prolijevanja krvi, da je ljubav Božja vrjednija i od samog života – rekao je Papa.

Vjera – svjetlo na putu života. Uvijek postoji opasnost da je svedemo na nešto što pripada prošlosti; na nešto što pripada nekim drugim vremenima, kao da bi vjera bila neka lijepa knjiga minijatura, koju treba pohraniti u muzej. Ipak, pohranjena u povijesne arhive, vjera gubi svoju transformirajuću snagu, svoju oživljujuću ljepotu, svoju pozitivnu otvorenost prema svima – kazao je Sveti Otac.

Papa je istaknuo kako se vjera naprotiv rađa uvijek iznova iz oživljujućeg susreta s Isusom, iz iskustva njegova milosrđa, koje svakoj životnoj situaciji daje svjetlo. Potaknuvši okupljene vjernike na svakodnevno življenje susreta s Gospodinom i na čitanje Božje riječi, pozvao ih je i na otvorenost tihoj molitvi Gospodinove ljubavi koja pali radost u našem srcu; i koja nadilazi tugu, opire se boli i transformira se u mir. Mladima je posvijestio da neke od njih Isus može pozvati da slijede izbliza; da svoj život daruju Njemu i braći te da se ne boje izreći mu svoj DA.

Milosrdna ljubav. Sveti Otac ju je nazvao hridinom ljubavi primljene od Gospodina, a ponuđene bližnjemu, na kojoj se temelji život Isusova učenika. Po tome će svi znati da smo Isusovi učenici – ako imamo ljubavi jedni za druge. Pozvani smo prije svega ponovno izraditi putove zajedništva; konstruirati mostove jedinstva kao i nadvladati zapreke koje nas razdvajaju. Da vjernici uvijek daju primjer, surađujući međusobno, uzajamno i u dijalogu, jer jedino dopušteno nadmetanje među Gospodinovim učenicima, jest nadmetanje u tome tko će ponuditi veću ljubav! – kazao je na koncu propovijedi Sveti Otac.

Izvor: radiovatican.va

Foto: radiovatican.va

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.