Vjera Papa govori PAPA: Temelji kršćanskog života: sjećanje, vjera i milosrdna ljubav
Papa govori Vjera

PAPA: Temelji kršćanskog života: sjećanje, vjera i milosrdna ljubav

„Nakon užasnih razaranja potresa, nalazimo se danas ovdje kako bismo Bogu zahvalili za sve ono što je obnovljeno“ – kazao je Sveti Otac na početku svoje propovijedi, ponavljajući redak iz Prvoga čitanja (Iz 61,4) na misnom slavlju u Gyumriju, koju je predslavio jutros, pred oko 20.000 vjernika.

Što Gospodin hoće da obnovimo danas? – zapitao se papa Franjo – I na čemu hoće da gradimo svoj život? U traženju odgovora na ova pitanja, želio bih vam predložiti tri stabilna temelja, na kojima možemo neumorno graditi i nanovo izgrađivati kršćanski život: sjećanje, vjera i milosrdna ljubav – kazao je.

         Sjećanje – Potrebno je obnoviti sjećanje na ono što je Bog po nama i za nas učinio. Iz Evanđelja (Lk 1,72) vidimo da nas Gospodin nije zaboravio nego nas se „sjetio“; izabrao nas je, ljubio i k sebi pozvao i oprostio nam. Velike događaje naše osobne povijesti u odnosu na Nj, treba oživiti i pameću i srcem. Ali potrebno je očuvati i sjećanje naroda jer i narodi imaju pamćenje – rekao je Sveti Otac.

         Sjećanje vašega naroda je vrlo dugo i dragocjeno. U vašem glasu odjekuju glasovi mudrih i svetih osoba povijesti; u vašim riječima odjek je onih koji su stvorili vaše pismo, kako bi naviještali Božju riječ; u vašim pjesmama nalaze se klice radosti vaše povijesti. Po svemu tome možete sa sigurnošću nazrijeti Božju prisutnost u vašoj povijesti. Nije vas ostavio same; pa ni usred velikih opasnosti –zajedno s evanđeljem današnjega dana možemo kazati – kako je Gospodin pohodio svoj narod: sjetio se vaše vjernosti Evanđelju, i prvine vaše vjere; svih onih koji su svjedočili pa i po cijenu prolijevanja krvi, da je ljubav Božja vrjednija i od samog života – rekao je Papa.

Vjera – svjetlo na putu života. Uvijek postoji opasnost da je svedemo na nešto što pripada prošlosti; na nešto što pripada nekim drugim vremenima, kao da bi vjera bila neka lijepa knjiga minijatura, koju treba pohraniti u muzej. Ipak, pohranjena u povijesne arhive, vjera gubi svoju transformirajuću snagu, svoju oživljujuću ljepotu, svoju pozitivnu otvorenost prema svima – kazao je Sveti Otac.

Papa je istaknuo kako se vjera naprotiv rađa uvijek iznova iz oživljujućeg susreta s Isusom, iz iskustva njegova milosrđa, koje svakoj životnoj situaciji daje svjetlo. Potaknuvši okupljene vjernike na svakodnevno življenje susreta s Gospodinom i na čitanje Božje riječi, pozvao ih je i na otvorenost tihoj molitvi Gospodinove ljubavi koja pali radost u našem srcu; i koja nadilazi tugu, opire se boli i transformira se u mir. Mladima je posvijestio da neke od njih Isus može pozvati da slijede izbliza; da svoj život daruju Njemu i braći te da se ne boje izreći mu svoj DA.

Milosrdna ljubav. Sveti Otac ju je nazvao hridinom ljubavi primljene od Gospodina, a ponuđene bližnjemu, na kojoj se temelji život Isusova učenika. Po tome će svi znati da smo Isusovi učenici – ako imamo ljubavi jedni za druge. Pozvani smo prije svega ponovno izraditi putove zajedništva; konstruirati mostove jedinstva kao i nadvladati zapreke koje nas razdvajaju. Da vjernici uvijek daju primjer, surađujući međusobno, uzajamno i u dijalogu, jer jedino dopušteno nadmetanje među Gospodinovim učenicima, jest nadmetanje u tome tko će ponuditi veću ljubav! – kazao je na koncu propovijedi Sveti Otac.

Izvor: radiovatican.va

Foto: radiovatican.va

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.