Vjera Papa govori Papa: Sveta misa 17. studenoga 2015. god.
Papa govori Vjera

Papa: Sveta misa 17. studenoga 2015. god.

Valja se čuvati svjetovnosti jer nam „donosi dvostruki život“, opomenuo je Sveti Otac u propovijedi na jutrošnjoj svetoj misi. Papa je istaknuo kako je dosljedan život bitan za očuvanje kršćanskoga identiteta, također i učinkovito opiranje svjetovnim napastima.

Osvrćući se na liturgijsko čitanje iz Druge knjige o Makabejcima, koje govori o besprijekornom životu časnoga Eleazara, Papa je ponovo opomenuo kršćane da se čuvaju napasti svjetovnoga života. Eleazar nije htio jesti svinjsko meso, radije je čuvao svoje dostojanstvo, stečeno dosljednim životom, a mučeništvom je posvjedočio dosljednost života – primijetio je papa Franjo.

Duhovna nas svjetovnost udaljava od dosljednosti života, čini nas nedosljednima; netko se pretvara da je dosljedan, ali drugačije živi. Teško je odmah prepoznati svjetovnost jer je poput moljca koji polako nagriza, uništava platno, koje zbog toga biva neuporabljivi; ako se neki kršćanin prepusti svjetovnosti, onda gubi kršćansko dostojanstvo – ustvrdio je Sveti Otac dodajući:

Moljac je svjetovnosti dakle uništio njegovo kršćansko dostojanstvo, on više ne može biti dosljedan. Svake nedjelje ide na misu, ali kad je na poslu ili kad je u pitanju novac više ne drži do svoga kršćanskog identiteta, tada je sve moguće: varanje i korupcija. Nestalo je kršćanske dosljednosti, a svjetovnost nameće dvostruki život, udaljuje od Boga i razara kršćanski identitet. Isus je stoga žarko molio Oca da učenike očuva od svjetovnog duha. Časni Eleazar je primjer obrane od toga duha. On razmišlja o tomu kako bi se njegova nedosljednost odrazila na mlade, da bi se zbog njegove krivnje mogli izgubiti – rekao je Papa nastavljajući:

Kršćanski duh, odnosno kršćanski identitet nikada nije sebičan. Vlastitom dosljednošću uvijek nastoji izbjeći sablazan, skrbiti se za druge, davati dobar primjer. Ali,oče, nije lako živjeti u ovom svijetu, jer ima mnogo napasti, a napast dvostruka života uvijek nas opsjeda. Ne samo da nije lako, nego nam je to nemoguće; samo nas Bog može učiniti dosljednima. Stoga smo u psalmu molili: „Gospodin me podržava“. Gospodin je dakle naša snaga protiv svjetovnosti koja uništava kršćanski identitet, koja nas navodi na dvostruki život – istaknuo je Papa dodajući:

On nas može spasiti, ako mu se ponizno obratimo: Gospodine, grješnik sam; zaista, svi smo grješni, ali te molimo daj nam snage da ne živimo dvostrukim životom. Ako danas imate malo vremena, u ruke uzmite Sveto pismo, Drugu knjigu o Makabejcima, šesto poglavlje, i čitajte povijest časnoga Eleazara. Dobro će vam doći, ohrabrit će vas da svima budete uzor, a dat će vam snagu i potporu za beskompromisan kršćanski život – zaključio je Sveti Otac.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @OSS_ROM

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.