Vjera Papa govori Papa: Sveta misa 17. studenoga 2015. god.
Papa govori Vjera

Papa: Sveta misa 17. studenoga 2015. god.

Valja se čuvati svjetovnosti jer nam „donosi dvostruki život“, opomenuo je Sveti Otac u propovijedi na jutrošnjoj svetoj misi. Papa je istaknuo kako je dosljedan život bitan za očuvanje kršćanskoga identiteta, također i učinkovito opiranje svjetovnim napastima.

Osvrćući se na liturgijsko čitanje iz Druge knjige o Makabejcima, koje govori o besprijekornom životu časnoga Eleazara, Papa je ponovo opomenuo kršćane da se čuvaju napasti svjetovnoga života. Eleazar nije htio jesti svinjsko meso, radije je čuvao svoje dostojanstvo, stečeno dosljednim životom, a mučeništvom je posvjedočio dosljednost života – primijetio je papa Franjo.

Duhovna nas svjetovnost udaljava od dosljednosti života, čini nas nedosljednima; netko se pretvara da je dosljedan, ali drugačije živi. Teško je odmah prepoznati svjetovnost jer je poput moljca koji polako nagriza, uništava platno, koje zbog toga biva neuporabljivi; ako se neki kršćanin prepusti svjetovnosti, onda gubi kršćansko dostojanstvo – ustvrdio je Sveti Otac dodajući:

Moljac je svjetovnosti dakle uništio njegovo kršćansko dostojanstvo, on više ne može biti dosljedan. Svake nedjelje ide na misu, ali kad je na poslu ili kad je u pitanju novac više ne drži do svoga kršćanskog identiteta, tada je sve moguće: varanje i korupcija. Nestalo je kršćanske dosljednosti, a svjetovnost nameće dvostruki život, udaljuje od Boga i razara kršćanski identitet. Isus je stoga žarko molio Oca da učenike očuva od svjetovnog duha. Časni Eleazar je primjer obrane od toga duha. On razmišlja o tomu kako bi se njegova nedosljednost odrazila na mlade, da bi se zbog njegove krivnje mogli izgubiti – rekao je Papa nastavljajući:

Kršćanski duh, odnosno kršćanski identitet nikada nije sebičan. Vlastitom dosljednošću uvijek nastoji izbjeći sablazan, skrbiti se za druge, davati dobar primjer. Ali,oče, nije lako živjeti u ovom svijetu, jer ima mnogo napasti, a napast dvostruka života uvijek nas opsjeda. Ne samo da nije lako, nego nam je to nemoguće; samo nas Bog može učiniti dosljednima. Stoga smo u psalmu molili: „Gospodin me podržava“. Gospodin je dakle naša snaga protiv svjetovnosti koja uništava kršćanski identitet, koja nas navodi na dvostruki život – istaknuo je Papa dodajući:

On nas može spasiti, ako mu se ponizno obratimo: Gospodine, grješnik sam; zaista, svi smo grješni, ali te molimo daj nam snage da ne živimo dvostrukim životom. Ako danas imate malo vremena, u ruke uzmite Sveto pismo, Drugu knjigu o Makabejcima, šesto poglavlje, i čitajte povijest časnoga Eleazara. Dobro će vam doći, ohrabrit će vas da svima budete uzor, a dat će vam snagu i potporu za beskompromisan kršćanski život – zaključio je Sveti Otac.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @OSS_ROM

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.