Vjera Papa govori Papa u Švedskoj: Katolici i luterani imaju zajedno svjedočiti Božje milosrđe
Papa govori Vjera

Papa u Švedskoj: Katolici i luterani imaju zajedno svjedočiti Božje milosrđe

Svijet od kršćana očekuje zajedničko svjedočanstvo, da katolici i luterani zajedno naviještaju Riječ Božju – poticaj je pape Franje koji je uputio u luteranskoj katedrali u Lundu, u Švedskoj, povodom zajedničke ekumenske molitve. Bio je to jedan od važnih trenutaka 17. apostolskog putovanja pape Franje, na koje je pošao povodom ekumenske komemoracije 500. obljetnice luteranske Reforme, te kako bi se susreo s katoličkom zajednicom u toj zemlji.

Sveti je Otac u zračnu luku u Malmöu, stigao malo prije 11 sati, te je u vip salonu održan privatni susret sa švedskim Premijerom. Stigavši potom u Lund, Papa je pošao u kurtoazni posjet švedskoj kraljevskoj obitelji, a nakon toga u luteransku katedralu, gdje je održana zajednička ekumenska molitva u okviru luteransko-katoličke komemoracije Reforme. U svojoj je propovijedi Papa istaknuo da je podjela bila neizmjerni izvor trpljenja, ali je također pomogla shvatiti da bez Gospodina „ne možemo ništa učiniti“.

Bog je gospodar vinograda, i jedino što želi jest da kao živa loza ostanemo sjedinjeni s njegovim Sinom Isusom. Papa je tim riječima istaknuo najdublje značenje ekumenskoga pokreta, koji je u tom trenutku, u katedrali u Lundu, imao svoj povijesni trenutak. Sveti je Otac odmah istaknuo da taj posjet želi izraziti – kako je rekao – zajedničku želju da ostanemo sjedinjeni s Njim kako bismo imali život.

Katolici i luterani, započeli smo zajedno hoditi na putu pomirenja – napomenuo je Papa. Sada, u okviru zajedničke komemoracije Reforme iz 1517. godine, imamo još jednu priliku prihvatiti zajednički hod, koji je tijekom posljednjih pedeset godina oblikovan kroz ekumenski dijalog. Ne možemo se predati podjeli i udaljenosti koje je razdvajanje prouzročilo među nama. Imamo priliku popraviti ključni trenutak naše povijesti, nadilazeći različita mišljenja i nesporazume koji su nam često onemogućavali uzajamno razumijevanje – istaknuo je Papa.

I mi trebamo s ljubavlju i poštenjem gledati na našu povijest, priznati pogrješku i moliti oproštenje – napomenuo je Papa te istaknuo – samo je Bog sudac. Jednakim se poštenjem i ljubavlju treba priznati – dodao je – da se naša podjela udaljavala od prvotnoga shvaćanja Božjega naroda, koje naravno teži ostati sjedinjenim, te su ju povijesno više održavali moćnici ovoga svijeta nego volja vjernoga naroda. Ipak, – primijetio je papa Franjo – s obje je strane postojala iskrena želja za ispovijedanjem i zaštitom istinske vjere, ali smo svjesni također da smo se zatvorili u sebe iz straha ili predrasuda prema vjeri koju drugi ispovijedaju uz neki drugačiji naglasak ili jezik.

Podjela je bez sumnje bila neizmjerni izvor trpljenja i nerazumijevanja, – kazao je papa Franjo – ali nam je istodobno pomogla iskreno postati svjesni da bez Gospodina ne možemo ništa učiniti, dajući nam mogućnost da bolje shvatimo neke vidike naše vjere. Sa zahvalnošću priznajemo da je Reforma pridonijela da Sveto pismo bude više u središtu života Crkve – napomenuo je te upitao – Kako mogu imati milosrdnoga Boga? To je pitanje stalno mučilo Luthera – dodao je Papa. Doista, pitanje ispravnoga odnosa s Bogom, odlučujuće je pitanje života.

Luther je toga milosrdnog Boga otkrio u Radosnoj vijesti Isusa Krista utjelovljenoga, umrloga i uskrsnuloga – rekao je Sveti Otac te dodao – Pojmom ‘samo po milosti Božjoj’ podsjeća nas se da Bog uvijek ima inicijativu, i da prethodi svakom ljudskom odgovoru, i to u istom trenutku u kojemu nastoji potaknuti taj odgovor. Nauk o opravdanju, dakle, izražava bit ljudskoga postojanja pred Bogom – istaknuo je papa Franjo.

To je svjedočanstvo koje svijet očekuje od nas. Kao kršćani bit ćemo vjerodostojno svjedočanstvo milosrđa u mjeri u kojoj će oprost, obnova i pomirenje biti svakodnevno iskustvo među nama – primijetio je Papa te dodao – Zajedno možemo naviještati te konkretno i radosno izražavati Božje milosrđe, štiteći dostojanstvo svake osobe, i služeći mu. Bez toga služenja svijetu, i u svijetu, kršćanska je vjera nepotpuna. Luterani i katolici, molimo zajedno u ovoj katedrali i budimo svjesni da bez Boga ne možemo ništa učiniti; molimo Njegovu pomoć da bismo bili živi udovi sjedinjeni s Njim, uvijek potrebiti Njegove milosti kako bismo Njegovu Riječ mogli zajedno donositi svijetu kojemu su potrebne Njegova nježnost i milosrđe – rekao je na kraju papa Franjo.

Izvor: radiovatican.va

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.