Vjera Papa govori Papa svećenicima, redovnicima i redovnicama u Kaunasu: Vi ste djeca mučenika
Papa govori

Papa svećenicima, redovnicima i redovnicama u Kaunasu: Vi ste djeca mučenika

Papa Franjo u Kaunasu, u Litvi, susreće svećenike, redovnike i redovnice (ANSA)

Budite zaljubljeni u Boga, svjedoci Njegove ljubavi, ukorijenjeni u svjetloj povijesti Crkve u Litvi

Budite zaljubljeni u Boga, svjedoci Njegove ljubavi, ukorijenjeni u svjetloj povijesti Crkve u Litvi – rekao je papa Franjo jučer u katedrali svetoga Petra i Pavla u Kaunasu susrevši bogoslove, svećenike, redovnike i redovnice.

Gledajući vas vidim mnoge mučenike koji su vaši prethodnici. Vi ste djeca mučenika. To je vaša snaga – rekao je Papa i potaknuo – Neka vam duh svijeta ne govori drugačije od onoga što su živjeli vaši prethodnici. Sjećajte se svojih mučenika koji su vam primjer, jer nisu se bojali.

Podsjetivši da je iskušenje srednje generacije svećenika i redovnika ne osjećati više radost zbog poziva i živjeti u dosadi, u skladu s “duhom sekularizacije”, Papa je u svojem govoru istaknuo da oni nisu “službenici Božji” te da ih društvo blagostanja zasićuje i opterećuje, zato trebaju moliti, klanjati se i njegovati želju za Bogom.

Pozvavši na služenje narodu slušajući, dijeleći nedostatak osjećaja smisla s mladima i osjećaj usamljenosti sa starima, Sveti Otac je naglasio da njihova prisutnost ne smije biti prepuštena improvizaciji, nego mora odgovarati potrebama ljudi. Slušanje Božjega glasa u molitvi daje nam da vidimo, čujemo i prepoznamo boli drugih kako bismo ih oslobodili. Moramo osjetiti kada naš narod prestane tražiti vodu koja gasi žeđ i otkriti što to umrtvljuje njegov glas.

Obraćajući se mladim redovnicima i bogoslovima, papa Franjo ih je upozorio – Bolje je da krenete nekim drugim putom nego da živite u osrednjosti. Još uvijek imate vremena, vrata su otvorena. Preporučio im je da promatraju put kojim su prošli stariji, a starije je zamolio da poučavaju, pripovijedaju i predlažu.

Nasilje koje ste pretrpjeli da bi obranili građansku i vjersku slobodu; klevete, zatvaranja i deportacije nisu nadjačali vašu vjeru u Isusa Krista Gospodara povijesti – rekao je Papa i naglasio – Kršćanska se nada hrani nevoljama; ljudi koji to žive otvaraju se drugima i ostvaruju jedinstvo koje nadilazi sebičnost. Gospodin nas poziva, opravdava i proslavlja zajedno uključujući sve stvoreno.

Često previše stavljamo naglasak na osobnu odgovornost tako da dimenzija zajednice postaje samo pozadina i ukras – primijetio je Sveti Otac i napomenuo – No, Duh Sveti nas ujedinjuje, pomiruje naše razlike i stvara nove dinamike kako bi potaknuo poslanje Crkve.

Ne smijemo dopustiti da nas obuzme žalost koja je bolest – istaknuo je papa Franjo i objasnio – Možemo biti žalosni, jer nismo zaljubljeni u Gospodina. Odrekli ste se braka i obitelji te odlučili slijediti Gospodina. Kada ste umorni i tužni, zaustavite se. Potražite mudrog svećenika ili redovnicu koji napreduju u ljubavi i tražite od njih savjet.

Žalost koja je povezana s osjećajem da je vaš poziv postao posao u kojem nema prostora za ljubav i apostolsku gorljivost pobijedit ćete tako da budete blizu svetohraništu i ljudima – rekao je Papa pozvavši još jednom svećenike i redovnike da ne budu službenici nego milosrdni pastiri, a redovnice da budu majke, slike Gospe i Crkve. Ako to činite, i kad ostarite, imat ćete osmjeh na licu, jer ćete imati dušu punu nježnosti, blagosti, milosrđa, ljubavi, očinstva i majčinstva – zaključio je Papa.

Izvor: radiovatican.va (Benedetta Capelli, Ivica Hadaš – Vatikan)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.