Vjera Jubilej milosrđa Papa svećenicima: Kao dobri pastiri čuvajte svoje stado
Jubilej milosrđa Vjera

Papa svećenicima: Kao dobri pastiri čuvajte svoje stado

Tražiti, uključivati, radovati se, o tim je glagolima koji izražavaju bit svećeničkoga poslanja govorio Sveti Otac u propovijedi na današnjoj svetoj misi na Trgu svetoga Petra kojom je završen svećenički Jubilej. Na svetkovinu Presvetoga Srca Isusova, Papa je prije svega potaknuo svećenike da se pitaju kamo je usmjereno njihovo srce, a potom je istaknuo da dobar svećenik nije duhovni knjigovođa, već Dobri Samaritanac, koji ne zna što su rukavice a uvijek traži potrebitu osobu.

Kamo je okrenuto vaše srce? Na završetku svećeničkoga Jubileja Papa je svećenicima postavio taj osnovni upit. Srce Isusovo, srce Dobroga Pastira proteže se prema nama, naročito prema udaljenijima. U tom je pravcu uvijek usmjerena igla kompasa. Osvrćući se na ulomak iz evanđelja koji govori o izgubljenoj ovci, Papa je rekao da Dobri Pastir „želi stići do svih te da ne želi izgubiti nikoga“.

Svećenikovo srce treba biti okrenuto prema Bogu i narodu

Isus ima dva nezamjenjiva dobra: Otac i mi. Svećenikovo srce također treba biti usmjereno prema Bogu i prema narodu. Ono nije više nestalno da ga mogu zavesti privremene draži ili da traži konsenzuse i kratkotrajne užitke. Naprotiv, stalno je njegovo srce u Gospodinu, obuzeto Duhom Svetim, otvoreno je i braći na raspolaganju – istaknuo je Papa dodajući:

Da bismo imali srce Dobroga Pastira, treba da se usavršavamo u sljedećim radnjama: u traženju, uključivanju i radovanju. Svećenik ne odgađa traženje, njegovo je srce nemirno dok ne nađe izgubljenu ovcu. Jao svećenicima koji privatiziraju svoju službu! – kazao je Papa.

Nasljedujte Dobroga Pastira, ne budite duhovni knjigovođe

Pastir po Božjem srcu ne čuva svoje udobnosti, nije ga briga za njegov dobar glas, ne boji se kritikâ, spreman je riskirati da nasljeduje svoga Gospodina. Dobri Pastir ima slobodno srce da ostavi svoje stvari – rekao je Papa te nastavio.

Svećenik nije računovođa duha, već dobri Samaritanac koji traži potrebite. On je pastir a ne nadzornik, svojem se poslanju ne posvećuje 50, 60%, već sa svim svojim bićem. Tažeći nalazi, a nalazi jer riskira. Ako pastir ne riskira, ne će naći. Ne zaustavlja se nakon razočaranja niti odustaje zbog umora; ustrajan je u dobru, pomazan je božanskom ustrajnošću da se nitko ne izgubi. Stoga ne samo da drži otvorena vrata, već izlazi i traži onoga tko ne želi ući na vrata – rekao je Papa.

Dobar Pastir ne poznaje rukavice, on stoji s narodom

Papa je rekao da svećenik uvijek treba izlaziti iz sebe. Izvan njega je epicentar njegova srca: on nije u sebi već u Isusu. Njegova je obitelj i život njegovo stado. On nije čelnik kojeg se boje ovce, već pastir koji s ovcama ide i zove ih po imenu, iz njegova srca nije isključen nitko, iz njegove molitve i njegova osmijeha – ustvrdio je Sveti Otac.

Dobri pastir ne zna što su rukavice. On je službenik zajedništva koje slavi i živi, ne očekuje tuđe pozdrave ni pohvale, već prvi pruža ruku, a izbjegava ogovaranja, osude i otrove. Strpljivo sluša probleme i prati ljude na putu, velikodušno udjeljujući Božje praštanje. Ne srdi se na onoga tko je skrenuo s puta, već je uvijek spreman izgladiti sporove. On je čovjek koji zna uključivati u zajednicu – rekao je Papa.

Svećenik se uvijek treba radovati radi drugih i s drugima

Govoreći pak o radosti rekao je da ona treba obilježavati život svećenika. Dobri se Pastir ne raduje radi sebe, njegova je radost poradi drugih i s drugima, istinska radost ljubavi. Svećenika preobražava milosrđe koje besplatno dariva. On u molitvi otkriva Božju utjehu i kuša da ništa nije jače od Božje ljubavi. Stoga ima unutrašnji mir, i sretan je jer je kanal milosrđa, što može Božjem Srcu približiti čovjeka – istaknuo je dodajući:

Za njega žalost nije naravna, već samo prolazna; okorjelost mu je strana jer je pastir po Božjem blagom srcu – rekao je Papa, a potom zaključio propovijed zahvaljujući svećenicima. Zahvaljujem vam na vašem ‘da’, i na mnogim skrivenim ‘da’ koje samo Bog poznaje; zahvaljujem vam na vašoj želji da ujedinjeni s Isusom dajete život, u tomu je čisti izvor naše radosti – zaključio je Sveti Otac.

Izvor: radiovatican.va

Foto: radiovatican.va

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.