Vjera Papa govori Papa: Svatko od nas ima anđela čuvara; slušajmo ga u poučljivosti
Papa govori Vjera

Papa: Svatko od nas ima anđela čuvara; slušajmo ga u poučljivosti

Svakoj je osobi Bog dao anđela kako bi ju savjetovao i štitio, anđela kojeg nam valja poučljivo slušati – istaknuo je papa Franjo na jutrošnjoj misi u kapeli Doma sv. Marta, na spomendan svetih anđela čuvara. Dokaz Božje očinske ljubavi nalazi se na prvim stranicama Biblije. Kad Bog istjeruje Adama iz raja zemaljskog, ne ostavlja ga samoga; ne kaže mu: Snalazi se kako možeš – objasnio je Sveti Otac.

Istaknuo je da je lik anđela čuvara uvijek bio prisutan u odnosu čovjeka i nebesa, podsjećajući na današnji odlomak iz Knjige izlaska: „Šaljem, evo, svog anđela pred tobom da te čuva na putu i dovede te u mjesto koje sam priredio“. Gospodin je svakome dao anđela čuvara; svatko ga od nas ima te nas prati – kazao je papa Franjo, dodajući:

Uvijek je s nama! To je stvarnost. On je poput Božjeg izaslanika s nama. Gospodin nam pak savjetuje: „Poštuj ga i slušaj glas njegov!“. Kada, primjerice, činimo nešto zlo i mislimo da smo sami [da nas nitko ne vidi] – u krivu smo, jer je tu prisutan anđeo čuvar. Valja nam ga poštovati i slušati ga. Kad osjetimo nadahnuće – kako je Papa rekao – „Učini ovo… ovo je bolje… ovo se ne treba činiti…“, onda ga poslušajmo i nemojmo se buniti protiv njega.

Anđeo nas čuvar uvijek štiti, osobito od zla – ustvrdio je Sveti Otac, primijetivši kako ponekad mislimo da možemo sakriti mnoge ružne stvari, koje će na koncu sve izaći na svjetlo. Anđeo je pak uz nas kako bi nas savjetovao, pomogao upravo kao prijatelj kojeg ne vidimo, ali kojeg čujemo; kao prijatelj koji će – kako je rekao – jednoga dana biti s nama u nebesima, u vječnoj radosti.

Jedino traži da ga slušamo i poštujemo, to jest da mu budemo poučljivi. Kršćanin treba biti poučljiv Duhu Svetomu, a to započinje slušanjem savjeta našeg anđeoskog pratitelja – kazao je Papa. No kako bismo bili poučljivi, valja nam biti malenima, poput djece, poput onih za koje je Isus rekao da su najveći u Kraljevstvu nebeskom. Stoga je zaključio da je anđeo naš pratitelj koji nas uči poniznosti i kojeg trebamo slušati poput djece.

Molimo danas Gospodina za milost poučljivosti, da slušamo glas toga pratitelja, Božjeg izaslanika koji je uz nas u njegovo ime, koji nas podržava svojom pomoću. I u ovoj misi, kojom hvalimo Gospodina, sjetimo se koliko je on dobar: ni odmah nakon što smo izgubili prijateljstvo s njim, nije nas ostavio same, nije nas napustio – napomenuo je na kraju papa Franjo.

Izvor: www.radiovatican.va

Uredio: Nikola Knezi

 

 

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.