Vjera Papa govori Papa: ‘Ovo je slavlje svetosti koja se sastoji u ljubavi prema Bogu i prema bližnjima’
Papa govori Vjera

Papa: ‘Ovo je slavlje svetosti koja se sastoji u ljubavi prema Bogu i prema bližnjima’

Papa Franjo je zaključio svoj posjet Švedskoj svetom misom na Swedbank Stadionu u gradu Malmöu. U nastavku možete pročitati cjeloviti tekst Papine propovijedi:

Danas zajedno s čitavom Crkvom slavimo svetkovinu Svih Svetih. Time se spominjemo ne samo onih koji su tijekom stoljeća proglašeni svetima, već i naše mnoge braće i sestara, koji su na tih i skroman način, u punini vjere i ljubavi, živjeli svoj kršćanski život. Sigurno su među njima brojni naši članovi obitelji, prijatelji i poznanici.

Ovo je slavlje svetosti, svetosti koja se ne očituje u velikim djelima i izvanrednim događajima, već radije u svakodnevnoj vjernosti zahtjevima našega krštenja. To je svetost koja se sastoji u ljubavi prema Bogu i prema našoj braći i sestrama. To je ljubav koja ostaje vjerna do točke samoodricanja i potpune predanosti drugima. Mislimo na živote svih onih majki i očeva, koji se žrtvuju za svoje obitelji, te su spremni odreći se – iako to nije uvijek lako – tolikih stvari, tolikih osobnih planova i projekata.

No, ako ima nešto svojstveno svecima, onda je to sljedeće: oni su iskreno sretni. Pronašli su tajnu istinske sreće, koja se nalazi duboko u duši i svoj izvor ima u ljubavi prema Bogu. Zato svece nazivamo blaženima. Blaženstva su njihov put, njihov cilj i njihova domovina. Blaženstva su način života kojemu nas Gospodin poučava kako bismo ga mogli nasljedovati. U današnjem smo Evanđelju čuli kako Isus, na brdu uz Galilejsko jezero, velikom mnoštvu naviješta blaženstva.

Blaženstva su slika samoga Krista i shodno tome svakoga kršćanina. Ovdje bih htio spomenuti samo jedno (od njih): „Blago krotkima“. Isus kaže o sebi: „Učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca“ (Mt 11,29). Ovo je njegov duhovni portret i otkriva obilje njegove ljubavi. Krotkost je način života i djelovanja, koja nas približava Isusu te jedne drugima. Omogućuje nam da po strani ostavimo sve što nas dijeli i otuđuje te pronađemo uvijek nove načine za napredovanje na putu jedinstva. Tako je bilo sa sinovima i kćerima ove zemlje, uključujući i nedavno kanoniziranu sv. Mariju Elizabetu Hesselblad, kao i sv. Brigitu, suzaštitnicu Europe. Oni su molili i radili da stvore veze jedinstva i zajedništva među kršćanima. Rječiti znak ovoga je da u vašoj zemlji, u kojoj suživot njeguju međusobno različiti narodi, zajednički obilježavamo petu stogodišnjicu reformacije. Sveci promjenu donose putem krotkosti srca i po toj krotkosti shvaćamo Božju veličanstvenost i slavimo ga iskrena srca. Krotkost je stav onih koji nemaju što izgubiti, jer je njihovo jedino blago – Bog.

Blaženstva su na neki način osobna iskaznica kršćanina. Po njima se zna da smo Isusovi sljedbenici. Pozvani smo biti blaženi; biti sljedbenici Isusovi; suočiti se s nevoljama i tjeskobama našega doba Isusovim duhom i njegovom ljubavlju. Prema tome, trebali bismo biti sposobni prepoznati i odgovoriti na nove situacije s novom duhovnom snagom. Blago onima koji ostaju vjerni i dok trpe zla što im nanose drugi te im od srca opraštaju. Blago onima koji gledaju u oči napuštenih i marginaliziranih te im očituju svoju blizinu. Blago onima koji vide Boga u svakoj osobi te nastoje da ga  i drugi pronađu. Blago onima koji brane i skrbe za naš zajednički dom. Blago onima koji se odriču vlastite ugodnosti kako bi pomogli drugima. Blago onima koji mole i rade za puninu zajedništva među kršćanima. Svi su oni poslanici Božjeg milosrđa i Njegove nježnosti te će od Njega, sigurno, primiti svoju zasluženu nagradu.

Draga braćo i sestre, poziv na svetost upućen je svima i od Gospodina se mora primiti u duhu vjere. Sveci nas potiču svojim životom i zagovorom pred Bogom i mi – da bismo postali sveti – potrebni jedni drugih. Pomažimo si kako bismo postali sveti. Zavapimo zajednički za tu milost kako bismo ovaj poziv prigrlili s radošću te ga zajednički doveli do potpunog ostvarenja. Našoj Nebeskoj Majci, Kraljici Svih Svetih, povjeravamo svoje nakane i dijalog – usmjeren prema punom zajedništvu svih kršćana – da bismo bili blagoslovljeni u svojim nastojanjima i svetost postigli u jedinstvu.

Izvor: radiovatican.va

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.