Vjera Papa govori Papa slavio misu s Misionarima milosrđa
Papa govori

Papa slavio misu s Misionarima milosrđa

Osobna obnova i život zajednice, dva su nerazdvojna vidika na koje je papa Franjo upozorio Misionare milosrđa, tijekom mise slavljene s njima u vatikanskoj bazilici. U propovijedi ih je Papa podsjetio da je njihova služba usmjerena upravo na služenje ljudima, kako bi se ponovno rodili odozgor, te na služenje zajednicama, kako bi radosno živjele zapovijed ljubavi.

Svećenici blagi i potaknuti Duhom

Ti svećenici od Jubileja milosrđa obavljaju, na pet kontinenata, poslanje koje im je povjereno, a koje obuhvaća propovijedanje, ispovijedanje i odrješenje grijehā, uz jednaka pravā koja su u strogoj nadležnosti Apostolske Stolice. Dvije godine nakon njihova ustanovljenja, oko 550 misionarā okupilo se ovih dana u Vatikanu na susretu, koji će završiti sutra, a koji je organiziralo Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije.

Papa ih je podsjetio da je, kao kod Nikodema, potrebno osobno ponovno rođenje. Međutim – upozorio je – Nije riječ o tomu da postanu takvi kao da su nositelji neke izvanredne karizme. Trebaju – prema Papinim riječima – biti normalni svećenici, jednostavni, blagi, uravnoteženi, ali sposobni stalno se prepuštati da ih Duh obnavlja, svećenici koji su popustljivi njegovoj snazi i koji su u nutrini slobodni, ponajviše od sebe, jer ih pokreće „vjetar“ Duha koji puše gdje želi.

Milosrđe kako bi prevladalo jedinstvo

Papa je, osim toga, istaknuo da imaju biti sposobni uzdići Kristov Križ u ovoj pustinji svijeta. Živa Gospodinova nazočnost, osim što uspostavlja zajedništvo, postaje i zarazni stil života, odnosno stvara snagu privlačnosti koja, kroz različite oblike naviještanja Radosne vijesti, teži tomu da dospije do svih ljudi.

I Crkvi i današnjem svijetu posebno je potrebno milosrđe – primijetio je Papa – da bi jedinstvo koje Bog želi u Kristu prevladalo nad negativnim djelovanjem Zloga koji iskorištava brojna aktualna sredstva koja su po sebi dobra, ali koja, ako se loše rabe, razdvajaju umjesto da ujedinjuju. To načelo bez milosrđa nema snage za ostvarivanje u konkretnom životu i povijesti – upozorio je papa Franjo te na kraju istaknuo da su stoga Misionari milosrđa prvi pozvani nanovo se roditi odozgor, i potvrđeni su u poslanju da svima ponude znak „uzdignutoga“ Isusa.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Vatican New

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.